Στο όριο των 1.100 μονάδων ο 20άρης

Στο ταμπλό αποτυπώνονται, κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, οι κινήσεις που κυρίως στο παρασκήνιο επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο. Παλεύει η Alpha τη μάχη αποτίμησης με την Eurobank. Αντίθετη πορεία για ΟΠΑΠ, ΑΤΕ-ΤΤ.

Χαμηλότερα, στις 2.150 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη και οριακά στις 1.100 μονάδες με μικρότερες απώλειες για τον FTSE 20, συνεχίζεται η συνεδρίαση.

Μια συνεδρίαση, που κυλά με μετριότατες συναλλαγές που γύρω στις 13:50 ξεπερνούσαν με το ζόρι τα 47 εκατ. ευρώ.

Λίγο ως πολύ η ροή ρευστότητας παραμένει στον ίδιο ρυθμό από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι και πριν από λίγο, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει 0,85% έναντι απωλειών 0,6% του FTSE 20.

Δεδομένης της διακύμανσης μετοχών συγκεκριμένων εισηγμένων, από τον FTSE 20, θα λέγαμε πως στο ταμπλό αποτυπώνεται το προσκήνιο κυρίως όμως το παρασκήνιο των κινήσεων, χειρισμών του οικονομικού επιτελείου.

Θεωρούμε απότοκο, κυρίως των παρασκηνιακών ενεργειών, τις απώλειες κατά 2,4% του ΟΠΑΠ στα 14,80 ευρώ, ως και την σε αντιδιαστολή ανοδική αντίδραση των Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Αγροτικής Τράπεζας. Στα 1,94 ευρώ η Αγροτική (2,2%) και του ΤΤ στα 4,51 ευρώ (1,6%).

Πάντα κατά την εκτίμησή μας, και αυτό αποτελεί προσωπική πρόβλεψη του γράφοντος, όσο το οικονομικό επιτελείο ακολουθεί δυο πολιτικές, μια για εσωτερική κατανάλωση και μια στην προσπάθειά της να πείσει τους ξένους, τα συμπτώματα αυτά θα συνεχίζονται.

Σχεδόν μια εβδομάδα, μετά την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών σε στενό κύκλο τραπεζιτών, στο Λονδίνο, η πληροφόρηση, η ενημέρωση που έχουμε εμείς οι ιθαγενείς, δίνεται με το σταγονόμετρο. Και το οξύμωρο είναι πως γίνεται κυρίως μέσω Λονδίνου και Βρυξελλών. Κυρίως μέσω των διαρροών της κάθε Goldman Sachs, των εν κρυπτώ –ας μας επιτραπεί η υπερβολή- σχεδιασμών των ξένων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και της τακτικής που ακολουθείται στην εγχώρια αγορά.

Από τον τραπεζικό κλάδο, που εύλογα παραμένει κλειδί της τάσης, η Alpha Bank κερδίζει πόντους και αποτίμηση έναντι της Eurobank, η Εθνική Τράπεζα κρατά τα 17,4-17,5 ευρώ.

Σημειωτέον πως η σχέση εκροών-εισροών ρευστότητας στις τραπεζικές μετοχές του FTSE 20 (εξαιρούμενων ΑΤΕ-ΤΤ), παραμένει σταθερά υπέρ των πρώτων. Και μάλιστα με τους ξένους εμφανώς να κατοχυρώνουν θέσεις τους και κυρίως εγχώριους παίκτες να απορροφούν την προσφορά τους.

Η μετοχή της Eurobank υποχωρεί κατά 0,9% στα 7,5-7,6 ευρώ, ενώ της Alpha Bank ενισχύεται κατά 1,6% στα 8,18-8,20 ευρώ.

Στις 14:05 ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 0,9% στις 2.148 μονάδες και στις 1.100 ο 20άρης. Με την αξία των συναλλαγών στα περίπου 48 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v