Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετεροχρονισμένη αντίδραση στη Σοφοκλέους

Υψηλότερα μέχρι 4% αντιδρά παραμονή των Φώτων το ΧΑ. Αιχμή οι τράπεζες, μπροστάρης η Εθνική που ξεπερνά και πάλι τα 19 ευρώ. Κέρδη 5% για τον FT 20. Ανάσες σε μετοχές από τη δεύτερη ταχύτητα του ταμπλώ.

Εστω και ετεροχρονισμένα το ΧΑ σπεύδει να περιορίσει την "ψαλίδα" από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την Wall.

Με απόδοση σχεδόν 3% πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης (2.255 μονάδες) και περισσότερο από 3,5% ο FTSE 20 (1.158 μονάδες) που θα πρέπει να κάνει την διαφορά αυτές τις ημέρες η αγορά κινείται εμφανώς ζωηρότερα από ότι τις τελευταίες συνεδριάσεις με περισσότερες συναλλαγές και αυξανόμενα "χτυπήματα" ανά μετοχή.

Οδηγός προφανώς οι τράπεζες (4,8%) και μπροστάρης τους η Εθνική Τράπεζα (πιάνει τα 19 ευρώ με 4,9%) δίνοντας το σήμα στις υπόλοιπες αλλά παρασύροντας παράλληλα την πλειονότητα των μετοχών του 20άρη. Ανοίγοντας δε χώρο και για μικρότερης κατηγορίας εισηγμένες, σε μία προσπάθεια να επιβεβαιωθεί ο ορισμός του "φαινομένου του Ιαναουαρίου", που θέλει μετοχές κυρίως χαμηλότερης χρηματιστηριακής αξίας να υπεραποδίδουν.

Προσώρας ο τζίρος διαμορφώνεται στα 80 εκατ. ευρώ, όταν χθες συνολικά διακινήθηκαν λιγότερα από 59 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά η μερίδα του λέοντος πραγματοποιείται στην Εθνική Τράπεζα (29 εκατ. ευρώ) και λιγότερο σε Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ και Τράπεζα Κύπρου, ωστόσο αυξανόμενες οι συναλλαγές σε μετοχές από την καλούμενη δεύτερη ταχύτητα.

Αυτό σε συνδυασμό με την σχέση ανοδικών-καθοδικών που παραμένει σε υψηλά επίπεδα (σχεδόν 4 προς 1 μετά την ωρίμανση του αρχικού 8 προς 1) και την πλειάδα των μετοχών "δεύτερης ταχύτητας" που κερδίζουν σταδιακά πόντους στο ταμπλώ. Υψηλός τζίρος σε μία από τις πιο αποδοτικές μετοχές του Mid 40 (για το 2009) τα Folli-Follie (13,61 ευρώ), αλλά και στα ΕΧΑΕ (7,55 ευρώ), Proton Bank (2,14 ευρώ), Alapis (0,55 ευρώ) αλλά και σε Γενική, ΣΙΔΕΝΟΡ, Βωβός, Forthnet, ΟΛΠ κ.α.

Το ενδιαφέρον κατά την εκτίμηση μας παραμένει στην αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου, τις πολύτιμες βοήθειες που παρέχονται από ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ωστόσο περισσότερο μας αφορά η αφύπνιση ενός μέρους της καλούμενης δεύτερης ταχύτητας της αγοράς.

Ετσι η μέχρι τώρα απόδοση κατά 2,4% και 1,5% υψηλότερα των δύο ανταγωνιστικών δεικτών του 20άρη, θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο για κάτι καλύτερο στη συνέχεια. Εάν μάλιστα υπάρξουν βοήθειες από μετοχές αυξημένης βαρύτητας στην κατηγορία των Mid 40 και Small Cap 80.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v