Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεταβλητότητα παρούσα και το 2010

Συνεδρίαση “αυθόρμητης” προσέλευσης αγοραστών η τελευταία του 2009, με τη ΔΕΗ να κάνει την αρνητική έκπληξη. Κέρδη 22,93% για το ΓΔ στο έτος. Χρηματιστηριακή ανασκόπηση της χρονιάς. Μεταβλητότητα βλέπουν οι αναλυτές το 2010.

Η εξαγορά της Proton από τον κ. Λ. Λαυρεντιάδη όχι μόνο δεν μπόρεσε να αποτελέσει τον θετικό εγχώριο καταλύτη στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση-"αγγαρεία" πριν από την έλευση του νέου έτους (ο τίτλος “εξέθεσε” τους πρωινούς ενθουσιώδεις αγοραστές, κλείνοντας πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας), αλλά τελικά και μέσω των δημοπρασιών ο Δείκτης έχασε τις 2200 μονάδες (που “πάλευε” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης) βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας και έκλεισε πολύ κοντά σε αυτό.

Την αρνητική έκπληξη οι πωλητές την έκαναν με τον τίτλο της ΔΕΗ (-5,04%), ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΟΠΑΠ και MIG και πολύ κοντά σε αυτό ΤΤ και Coca-Cola .

Έτσι και στην τελευταία συνεδρίαση του χρόνου το ενδιαφέρον περιορίστηκε εκ νέου σε “καλλωπισμό” αποτιμήσεων και βέβαια αρκετοί τίτλοι της Περιφέρειας θα εύχονταν να ερχόταν το τέλος του χρόνου συχνότερα (!)

Ουσιαστικό αγοραστικό ενδιαφέρον δεν υπήρξε, αλλά ούτε και διάθεση εσπευσμένων ρευστοποιήσεων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ούτε ένας Δεικτοβαρής τίτλος να ξεπεράσει σε όγκο τα 800000 τεμ. και έτσι μοιραία το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε συναλλαγές της Proton Bank.

Στο ταμπλό του 20αρη τα μεγαλύτερα κέρδη για Αγροτική Τράπεζα (+3,19%) και Μυτιληναίο (+2,24%). Αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, Motor Oil, θετική μεταβολή για Intralot, Alpha Bank, Eurobank, MPB, ΟΤΕ και αμετάβλητος ο τίτλος του ΤΤ.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-5,04%) και Ελλάκτωρα (-2,46%), απώλειες μεγαλύτερες του 1% για ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, MIG και αρνητικό τελικό πρόσημο για Τιτάνα και Coca-Cola .

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα στενό εύρος μεταξύ 2212,77 (11.14) και 2193,71 μονάδων (15.04) και έκλεισε τελικά στις 2196,16 μονάδες με οριακά κέρδη 0,08%, ενώ ο τζίρος παρέμεινε φτωχός και πλησίασε τα 70 εκατ. από τα οποία τα 3 αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετικά ικανοποιητική (λόγω “window dressing”) η τελική εικόνα με 124 ανοδικές μετοχές έναντι 68 πτωτικών και 18 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 6 έως 17,14%.

Χρηματιστηριακή ανασκόπηση του 2009

Ξεκινώντας μία μίνι ανασκόπηση για το Χρηματιστηριακό έτος που μόλις έληξε ίσως αξίζει επισήμανσης ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 22,93% (λίγο ψηλότερα από το μέσον της διαδρομής χαμηλά Μαρτίου – υψηλά Οκτωβρίου), ο Τραπεζικός Δείκτης με κέρδη 40,13%, ο FTSE με κέρδη 20,68%, ο FTSEM με κέρδη 37,54% και ο FTSES με οριακά κέρδη 1,19% αποτέλεσμα της επιδεικτικής αποχής από τους περισσότερους κωδικούς λιανικής και βέβαια της σχετικής περιθωριοποίησης των λεγόμενων “Περιφερειακών δυνάμεων”.

Μάλιστα το γεγονός ότι σε ένα ανοδικό για τον Γενικό Δείκτη έτος το τελικό ισοζύγιο αρνητικών – θετικών αποδόσεων (όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους) δείχνει περίπου ισοβαρές, επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι η ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε από τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου, δεν είχε “προσκεκλημένους” όλους τους εισηγμένους τίτλους στο Χ.Α.

Η πλέον κερδισμένη μετοχή αυτή της Proton Bank με ετήσια κέρδη 227,87% και ο τίτλος με τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες αυτός της Informer (-65,4%).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι την χρονιά που οδηγήθηκε στην λήξη της, το Χ.Α. παρουσίασε δύο σαφώς διακριτές περιόδους:

Την πρώτη περίοδο που ξεκίνησε από την αρχή του έτους και ολοκληρώθηκε στο τέλος του δεκάμηνου ακολούθησε πιστά την κίνηση των διεθνών Αγορών και την δεύτερη περίοδο που ξεκίνησε λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές και συνεχίστηκε μέχρι τέλους έτους, όπου η Σοφοκλέους επιδόθηκε σε κίνηση αρνητικής αυτονόμησης εγκλωβισμένη σε αποκαλύψεις που είχαν σχέση με το πραγματικό μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος εκτιμώμενο στο 12,7% ως προς το ΑΕΠ για το 2009 και οι οποίες προκάλεσαν “σοκ” και διαμόρφωσαν προϋποθέσεις να αποτελέσει η Ελληνική περίπτωση επί σειρά ημερών κύριο θέμα του διεθνούς οικονομικού τύπου σε σχέση με την επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων.

Παράλληλα, τόσο οι κάτοχοι ομολόγων-δανειστές της Χώρας όσο και οι θεσμικοί επενδυτές εξωτερικού-κάτοχοι μετοχών, προέβησαν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις καθώς εκτιμήθηκε ότι ο κίνδυνος δυνητικής χρεοκοπίας της Χώρας είναι υπαρκτός, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και των κοινοτικών αξιωματούχων για τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε ότι αφορά τις νέες εισαγωγές, μόλις μία ήταν η νέα εισαγωγή στην κύρια Αγορά (MIG Real Estate) ενώ στην Εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου εισήχθησαν άλλες τρεις εταιρίες (Βιοιατρική, Κρήτων Αρτος, Foodlink).

Για λόγους συγχωνεύσεων, διαγραφών ή δημοσίων προτάσεων (σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ), μέσα στο 2009 “αποχαιρέτησαν” το Χ.Α. συνολικά 12 εταιρείες και πιο συγκεκριμένα οι Rainbow, Imako, Blue Star, Multirama, Singularlogic, Γρηγόρης, Αλλατίνη, Εθνική Ασφ., Τέρνα, Ρόκας, Εργάς, Γενέρ και Πειραιώς Leasing.

Τι προβλέπουν οι αναλυτές της αγοράς για το 2010

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί παραμένουν αρκετοί παράγοντες της Αγοράς και για το 2010.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να τελεί υπό την “ομηρία” των δημοσιονομικών εξελίξεων και των ξένων οίκων αξιολόγησης υποστηρίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank εκτιμά ότι η διαδικασία επιστροφής του θετικού κλίματος δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο εξαιτίας του υψηλού βαθμού συμμετοχής ξένων στο Χ.Α. σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ισχυρών εγχώριων “αναχωμάτων”, καθώς οι εγχώριοι διαχειριστές ουσιαστικά ακολουθούν τις κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων και οι ιδιώτες επενδυτές που κινούνται τουλάχιστον με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα συνεχίζουν να αποτελούν “σπάνιο είδος”.

Παράλληλα, η προοπτική περαιτέρω φορολογικών επιβαρύνσεων των μερισμάτων μέσω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης και των κερδών από αγοραπωλησίες μέσω της εφαρμογής φόρου υπεραξίας, σε συνδυασμό με ενδεχόμενο πόθεν έσχες επί των κινητών αξιών, θα αποθαρρύνουν οποιεσδήποτε σκέψεις για νέες τοποθετήσεις.

Επίσης, ο Τραπεζοκεντρικός χαρακτήρας της Αγοράς που τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε την λοκομοτίβα του ΧΑ, ίσως το νέο έτος αποτελέσει την “αχίλλειο πτέρνα” του καθώς οι μεν προοπτικές των Τραπεζικών κερδών δείχνουν τουλάχιστον αβέβαιες για τα επόμενα έτη, ενώ παράλληλα δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις άλλοι κλάδοι να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην Αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, η μεταβλητότητα του 2010 ίσως συναγωνιστεί εκείνη του 2009 χωρίς ωστόσο να είναι δυνατό να προβλεφθεί η ακριβής πορεία του Χ.Α.. Δεδομένου πάντως ότι, οι αποτιμήσεις πλειάδας μετοχών βρίσκονται σε ζώνες που χαρακτηρίζονται από “αρνητική υπερβολή”, η πρόκληση για συμμετοχή από όσους έχουν επίγνωση τόσο των επενδυτικών κινδύνων όσο και των δυνητικών κερδών είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Το προσεχές τρίμηνο περίπου αναμφισβήτητα αποτελεί ίσως το πιο κρίσιμο τρίμηνο για την Ελληνική οικονομία τα τελευταία 10 χρόνια, καθώς αφενός θα αξιολογηθούν από τη Κομισιόν, το ΔΝΤ, τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τους ξένους θεσμικούς επενδυτές τα δημοσιονομικά μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση, ο μηνιαίος προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης, αλλά και αφετέρου θα φανεί η διάθεση ανάληψης του νέου κρατικού χρέους από ξένους και εγχώριους επενδυτές, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec., μπορεί οι πιθανότητες επιτυχίας της Κυβέρνησης στο εξαιρετικά δύσκολο έργο της να είναι σημαντικές, όπως και οι αποδόσεις που θα καταγραφούν σε μετοχές και ομόλογα μετά από μια μεγάλη επιτυχία, ωστόσο στην τρέχουσα φάση η όποια προεξόφληση της επιτυχίας μάλλον φαντάζει πρόωρη.

Κατά συνέπεια η διατήρηση της μεταβλητότητας στο Χ.Α. σε υψηλά επίπεδα το προσεχές 3μηνο, μάλλον προκρίνει υψηλή ρευστότητα και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα τοποθετήσεις, οι οποίες θα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις σημαντικές στηρίξεις και αντιστάσεις των μετοχών, αλλά και τη διακύμανση των δεικτών.

Βλέποντας την Αγορά σφαιρικά και αν θα μπορούσαμε γενικά να περιγράψουμε την φάση του οικονομικού-χρηματιστηριακού κύκλου παγκοσμίως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά το 2010 βρισκόμαστε στην τρίτη φάση που διακρίνεται από συνέχιση της ανόδου των τιμών των μετοχών, σταδιακή πτώση του ενδιαφέροντος σε ομόλογα, άνοδο της τιμής του χρυσού και προϋποθέσεις ανόδου της τιμής των μετάλλων, λέει ο Κώστας Βέργος.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι κατά το α΄ εξάμηνο του 2010 περνάμε σε φάση αλλαγής των δεδομένων των επιτοκίων και των εμπορευμάτων, θα υπάρξουν κάποιες αξιόλογες αναταράξεις στις τιμές των μετοχών επιτρέποντας όμως σημαντικές ανατιμήσεις μετοχικών αξιών σε ετήσια βάση.

Στις ΗΠΑ οι κατασκευές νέων σπιτιών θα αρχίσουν να αυξάνονται, από το πρώτο τρίμηνο του 2010, και πιο ορατά από το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ωθώντας τη ζήτηση και τις τιμές οικοδομικών υλικών σε υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, οι οικοδομικές άδειες μάλλον θα δουν “πάτο” στο πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ η οικοδομή στο τέλος του 2010 θα ανακάμψει επηρεάζοντας θετικά απασχόληση και ΑΕΠ. Η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται ουσιαστικά όχι νωρίτερα από το τέλος του 2010 και πάντως αυτό θα συμβεί κατά το 2011 λογικά. Στην Ελλάδα, η ανεργία θα κορυφωθεί το 2010, αυξανόμενη κατά 1%-1,5% ακόμη, και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα ως το 2011.

Στην αγορά εμπορευμάτων, ίσως έχουμε νέα πτώση τιμών στο πρώτο εξάμηνο του 2010, πριν αρχίσουν να αυξάνονται οι τιμές, καθώς οι εταιρείες εξόρυξης μετάλλων βιάστηκαν να αυξήσουν παραγωγή, και μία πιθανή πιστωτική κρίση κράτους, θα δημιουργήσει προσωρινή πτώση στη ζήτηση και ραγδαία υποχώρηση τιμών.

Στο τέλος του 2010 οι τιμές θα αυξάνουν. Καθώς βρισκόμαστε στο ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ ανόδου της τιμής των μετοχών και των εμπορευμάτων, είναι πολύ πιθανό να δούμε άνοδο της τιμής του χρυσού, καθώς αυτή συνήθως εκδηλώνεται μετά το ξεκίνημα ανόδου των μετοχών και πριν το ξεκίνημα ανόδου της τιμής των εμπορευμάτων.

Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στο ξεκίνημα του 2010, αν δεν υπάρξει σχετική Κυβερνητική πρωτοβουλία, θα περιμέναμε να διατηρηθεί η “Χρηματιστηριακή δύσπνοια”, στην οποία οδηγούν τόσο η ασφυξία από τους δυσμενείς όρους δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου, όσο και η δυσμένεια στην οποία έχει έλθει η Ελλάδα λόγω των κακών μεγεθών.

Από πλευράς κλάδων, οι επενδύσεις διαφοροποιούνται. Ενώ το 2009 το ενδιαφέρον εστιάζονταν σε Τράπεζες, τώρα η σχέση απόδοσης/κινδύνου είναι διαφορετική σε επίπεδο κλάδων. Οι εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης που σχετίζονται με βαριά βιομηχανία και ιδιαίτερα οι μεταλλουργικές εταιρείες, αναμένεται να σταθούν κερδισμένες, διότι η άνοδος της ζήτησης στην Αμερικάνικη αγορά, και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή, θα επιτρέψει καλύτερη τιμολόγηση των προϊόντων αυτών παγκοσμίως και στην Ελλάδα και ταχεία επιστροφή σε υψηλή κερδοφορία.

Από την άλλη πλευρά, παρότι οι Ελληνικοί Τραπεζικοί τίτλοι είναι εμφανώς υποτιμημένοι, θα επιτραπεί ουσιαστική ανατίμηση τους αλλά με σημαντικές διακυμάνσεις καθώς οι τιμές τους θα επηρεάζονται δραματικά τόσο από την εξέλιξη των δεδομένων δημόσιου χρέους όσο και από την εκδήλωση ή μη δημοσιονομικών προβλημάτων σε άλλα κράτη, προβλήματα που είναι εξαιρετικά πιθανά να εκδηλωθούν στη φάση του οικονομικού κύκλου που διανύουμε.

Από πλευράς Εθνικών Αγορών, εκτιμάται ότι η Αμερικάνικη αγορά μετοχών θα συνεχίσει να υπεραποδίδει στις αρχές του 2010 έναντι των άλλων μετοχικών Αγορών\, καταλήγει ο κ. Βέργος.

Μελετώντας τις κεφαλαιαγορές εκτιμούμε ότι το 2010 θα εξακολουθήσει να αποτελεί έτος επιλογής πρωτίστως μετοχών και δευτερευόντως ομολόγων, εμπορευμάτων και προθεσμιακών καταθέσεων, αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ.

Σε ότι αφορά τις μετοχές θα είναι μια χρονιά επιλογής όχι τόσο κλάδων ή οικονομιών αλλά κυρίως εταιρειών, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μάλιστα, όπως υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση και υψηλή μερισματική απόδοση. H μεταβλητότητα θα εξακολουθήσει να αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των κεφαλαιαγορών, όχι όμως στο βαθμό που την συναντήσαμε κατά τους τελευταίους 20 μήνες (καλοκαίρι 2008-χειμώνας 2009).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν θα δούμε ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τύπου W, V ή U.

Σε ότι αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, για το 2010, αναμένεται να κινηθεί όπως το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Εκτιμάται ότι υπάρχει σύζευξη της πορείας της Ελληνικής οικονομίας με την πορεία της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς η οποία θα συνεχιστεί μέχρι ο πολιτικός λόγος της Κυβέρνησης να μετουσιωθεί σε οικονομικό. Το 2010 θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την αυτονομημένη πλέον αρνητικά Ελληνική Κεφαλαιαγορά και τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Οι εκτιμήσεις για την Ελληνική οικονομία είναι δυσοίωνες λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας και κυρίως των εκτιμήσεων της Κομισιόν για διατήρηση υψηλών ελλειμμάτων και χρέους σε συνδυασμό με αρνητικούς ή οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αναμένεται για την Ελληνική οικονομία δύο χρόνια χαμηλών ή αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης, υψηλών ελλειμμάτων και χρέους. Σημαντικό ρόλο για την μελλοντική πορεία της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, πέραν των προαναφερθέντων, θα διαδραματίσουν τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι εισηγμένες και ιδιαίτερα οι Τράπεζες για τη χρήση του 2009.

Για το 2010 συνιστούμε τη συνέχιση μετακύλισης ρευστότητας προς την αγορά των Η.Π.Α. με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα, δεδομένου του θετικού κλίματος που επικρατεί μέχρι τώρα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Στις κορυφαίες μας επιλογές θα παραμείνουν μετοχές του τεχνολογικού κλάδου αλλά και μετοχές των κλάδων της ενέργειας, των τροφίμων και φαρμακευτικές – βιοτεχνολογίας.

Επίσης για το 2010, συστήνουμε έκθεση και σε περιορισμένο αριθμό μετοχών του Τραπεζικού κλάδου, καταλήγει το τμήμα ανάλυσης της Merit.

ΥΓ: Ευτυχισμένο το 2010 με υγεία και … επενδυτικές επιτυχίες (!)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v