Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τραπεζικό ράλι ...φωτίστηκε το ταμπλώ

Παραμονή Θεοφανείων έμελλε να αντιδράσει το ΧΑ. Εν μέσω φημών για ενεργοποίηση χαρτοφυλακίων της Morgan Stanley οι τράπεζες εκτινάχθηκαν 6,7%. Άλμα 9% για Eurobank, Alpha. Μόχλευση στα μικρομεσαία.

Ετεροχρονισμένη μεν μεστή δε η σημερινή συνεδρίαση με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να αρκούνται στο δεύτερο.

Σε κλείσιμο οι βασικοί δείκτες διαμορφώθηκαν πάνω από τις δεύτερες αντιστάσεις με τον Γενικό να πιάνει τις 2.277 (4,01%) και τον FTSE 20 τις 1.173( 4,92%) μονάδες. Καύσιμο της αντίδρασης οι τράπεζες ( 6,73% ) με την Εθνική να δίνει από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης το έναυσμα για συνολικότερη κίνηση των μετοχών του κλάδου.

Μάλιστα η επιβεβαίωση των περιοχών στήριξης υψηλότερα των 2.150-2.180 μονάδων ενδυνάμωσε την ανοδική τάση, που από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης έγινε εντονότερη. Τόσο η φημολογία περί ενεργοποίησης χαρτοφυλακίων της Morgan Stanley που μάζευαν τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του FTSE 20 όσο η κινητικότητα στο μέτωπο των ΜΜΕ επέδρασαν καταλυτικά στην αγορά.

Είναι ενδεικτικό πως οι συναλλαγές έφτασαν τα 184 εκατ. ευρώ, από τα οποία περισσότερο από το 70% επικεντρώθηκε σε μετοχές της Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Κύπρου Ακολούθησαν Alapis, Πειραιώς, Marfin Popular, Coca Cola Hellenic κ.α.

Από τεχνικής πλευράς η υπέρβαση των 1.125 μονάδων (Ftse20) σχετικά νωρίς στη συνεδρίαση θα έλεγε κάποιος πως "έλυσε τα χέρια" των βραχυπρόθεσμων, με την τάση να γίνεται ισχυρότερη όταν φάνηκαν στο ταμπλώ συγκροτημένες εντολές αγορών για λογαριασμό ξένου χαρτοφυλακίου.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για είσοδο της Morgan Stanley σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ωστόσο αρκούσε η διάχυση της φήμης για να πάρει μπροστά το μαγαζί. Σχεδόν άμεση ήταν η ανταπόκριση της μεσαίας αλλά και χαμηλότερης αποτίμησης με την αναλογία ανοδικών-καθοδικών να ξεκινά από το 8 προς 1 σχεδόν στα μέσα της συνεδρίασης να φτάνει το 4 προς 1 για να κλείσει τελικά με 147 υψηλότερα έναντι 44 που υποχώρησαν.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν καταλυτική την ανακοίνωση της παρουσίας εταιρείας συμφερόντων του ομίλου Λαυρεντιάδη-Κυριακίδη στο μετοχικό κεφάλαιο της Χ.Κ Τεγόπουλος, ενώ σχετικά δημοσιεύματα (συγκεκριμένα το Βήμα) αναφέρονταν στις συζητήσεις του ίδιου ομίλου για την εξαγορά εισηγμένης προκειμένου να ΄΄στεγάσει΄΄ χρηματιστηριακά την Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Η μετοχή της Εθνικής αντέδρασε τελικά στα 19,29 ευρώ (6,7%) με συναλλαγές αξίας 64,1 εκατ. ευρώ, ενώ απόδοση μεγαλύτερη του 4% είχαν στην πλειονότητα τους οι τραπεζικές του Ftse20. Ανάλογα υψηλές τιμές διαμορφώθηκαν για ΟΠΑΠ στα 15,30, ΔΕΗ στα 13,55 και ΟΤΕ στα 10,38 ευρώ. Από το υπόλοιπο μέρος του…ταμπλώ 40 και πλέον μετοχών η μεταβολή ξεπέρασε το 5% με την Ελφίκο να κλειδώνει στα 0,68 ευρώ. Ακολούθησε στα 1,65 η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και η Λανακάμ στα 0,84 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v