Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Δεν μπόρεσε να κάνει το 4x4 (!)

Η διαφαινόμενη 4η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το ΓΔ δεν επετεύχθη. Υψηλή διακύμανση για την ΕΤΕ που υποχώρησε τελικά 1,49%. Απώλειες για ΟΠΑΠ (3,16%), Τιτάν (4,5%). Xαμηλός ο δανεισμός τίτλων.

Η διαφαινόμενη τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, κάτι που είχε να συμβεί στο Χ.Α. από το τετραήμερο 27/11 – 2/12/2009, τελικά δεν επετεύχθη, καθώς μετά τις 15.43 οι πωλητές επιχείρησαν επιτυχή αιφνιδιασμό στους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την Εξάλειψη των αρχικών κερδών και το κλείσιμο του Δείκτη κοντά στο χαμηλό ημέρας (!)

Οι εξελίξεις από το μέτωπο εισαγωγών – εξαγωγών στην Κίνα, έδωσαν μία “καλή δικαιολογία” στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια να δοκιμάσουν τα νέα υψηλά 14-16 μηνών (ο DAX κινείται σε επίπεδα 23/9/2008) και έστω και σε σχετική απόσταση προσπάθησε να ακολουθήσει και η Σοφοκλέους.

Όμως η σταδιακή διάβρωση των αρχικών κερδών σε αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους, ανάγκασε τον Γενικό Δείκτη (που ενδοσυνεδριακά έφτασε να κερδίζει έως και 1,69%) στο τελευταίο ημίωρο να “αγωνίζεται” απλά για το θετικό πρόσημο και στο τέλος με την αποφασιστική “βοήθεια” των δημοπρασιών να απογοητεύει τους πρωινούς αγοραστές.

Ενδεικτική η περίπτωση του τίτλου της Εθνικής Τράπεζας που ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι τα 20,83 ευρώ (3,53%) και τελικά έκλεισε στα 19,82 ευρώ και στο χαμηλό ημέρας, με απώλειες 1,49% και βέβαια χαμηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα των 20,37 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τρία κλεισίματα υψηλότερα των 20,37 ευρώ, δημιουργούσαν τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 21,58 ευρώ.

Επίσης στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι τίτλοι των Intralot, Alpha Bank, MIG, Τιτάνα, Αγροτικής Τράπεζας, ΤΤ και πολύ κοντά σε αυτό οι μετοχές των Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Τράπεζας Πειραιώς και MPB.

Στο ταμπλό του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank. Απλά θετικό πρόσημο για ΔΕΗ, Τράπεζα Κύπρου και Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΠΑΠ (-3,16%) και Τιτάνα (-4,5%). Αξιοσημείωτες απώλειες για Intralot, Alpha Bank, MIG, Αγροτική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα και ΤΤ και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Βιοχάλκο, ΟΤΕ και Coca-Cola .

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και γρήγορα “είδε” το υψηλό ημέρας των 2366,82 μονάδων (10.39). Ακολούθησε αργή υποχώρηση μέχρι τις 2330,2 μονάδες (14.15) και νέα ανοδική αντίδραση μέχρι τις 2357,36 μονάδες (15.05).

Όμως μετά τις 16.51 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, μέσω των δημοπρασιών υποχώρησε μέχρι τις 2315,21 και έκλεισε τελικά στις 2315,31 μονάδες με απώλειες 0,53%, ενώ ο τζίρος μειωμένος ξεπέρασε τα 174 εκατ. από τα οποία τα 12,1 αφορούσαν “πακέτα”.

Μικτά συναισθήματα όσον αφορά την τελική εικόνα με 93 ανοδικές μετοχές έναντι 111 πτωτικών, ενώ η κινητικότητα που παρατηρήθηκε από την μέση και χαμηλότερα επέτρεψε στον FTSES να κλείσει με θετικό πρόσημο και σε 20 τίτλους με ημερήσια κέρδη από 5 έως 19,59%.

Στους πρωταγωνιστές ημέρας, μεταξύ άλλων και οι Ελφίκο, Λανακάμ, Εκτέρ, Ιντεάλ, Αλουμύλ, Logismos, Κορδέλλου, Δίας Ιχθ. Sato κ.λ.π.

Θεωρείται βέβαιο ότι η προσοχή των διεθνών Αγορών θα στραφεί στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού και στα εταιρικά αποτελέσματα, με την Alcoa (ως συνήθως) να “ανοίγει πρώτη τον χορό” (σήμερα).

Βέβαια η Σοφοκλέους έχει να αντιμετωπίσει και τα δικά της “εσωτερικά προβλήματα” και σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, κρίσιμο στοιχείο των οικονομικών εξελίξεων, που θα επηρεάσουν την Αγορά είναι το εάν θα πείσουμε τους εταίρους μας ότι διαθέτουμε λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Από αυτό το τελευταίο θα εξαρτηθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις η δυναμική των “ταύρων” ή επιστροφή των “αρκούδων”.

Για τον λόγο αυτό οι “βραχυχρόνιοι επενδυτές” αποφεύγουν να “χτίσουν” θέσεις “long”, αλλά προτιμούν να εξετάζουν την στρατηγική τους “day by day”.

Όσον αφορά την σχετική “αφύπνιση” της Περιφέρειας, σημαντικότατο ρόλο θα παίξει η ολοκλήρωση (ή μη) του πιθανολογούμενου deal Ελφίκο με ΒΦΛ, καθώς αρνητική εξέλιξη δεν θα πλήξει μόνο τους εμπλεκόμενους τίτλους (Ελφίκο, Λανακάμ), αλλά και την γενικότερη ψυχολογία των λίγων “δυνάμεων” που έχουν ακόμα του “κουράγιο” και την επιμονή να ασχολούνται με μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, αρκετές των οποίων έχουν υποστεί εδώ και αρκετό καιρό την “κακομεταχείριση” της Αγοράς.

Πάντως δεν είναι λίγοι οι χρηματιστές που προτείνουν στους ενδιαφερόμενους πελάτες τους την αποφυγή εταιρειών με υψηλό δανεισμό και εμφανή ταμειακά προβλήματα, καθώς εκτιμούν πως το 2010 θα είναι ένα ακόμη έτος δυσκολιών και δεν αποκλείεται εταιρείες που αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα ρευστότητας να μην καταφέρουν να τα λύσουν.

Έτσι η συντηρητική σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι πρώτο μέλημα είναι η διατήρηση ικανοποιητικής καθαρής θέσης στα χαρτοφυλάκια και δευτερευόντως το “κυνήγι” “επικίνδυνων υπεραξιών”

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Επιστρέφοντας στις διεθνείς Αγορές, μία άκρως ενδιαφέρουσα εκτίμηση εκφράζει η Morgan Stanley που θεωρεί θετική εξέλιξη για τα Χρηματιστήρια τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία της Αμερικανικής αγοράς απασχόλησης. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η ανοδική περίοδος των Χρηματιστηρίων θα είναι μεγαλύτερη, καθώς απομακρύνεται η αύξηση των επιτοκίων.

Έπειτα από τα απογοητευτικά στοιχεία ανεργίας, το ράλι μπορεί να συνεχιστεί για μερικές εβδομάδες περισσότερο, ή ακόμα και μήνες”, εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

Στον Γενικό Δείκτη επικεντρώνει, τεχνικά, την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius Finance η επιστροφή τελικά του “Money Flow” μετά την εορταστική ραστώνη έδωσε την απαραίτητη ώθηση στο Γενικό Δείκτη για να διαφύγει ανοδικά από τη “φυγόκεντρο”, που ασκούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα ο μακροπρόθεσμος Fibo απλός κινητός μέσος των 233 ημερών (ΚΜΟ 233 : 2.221 μονάδες).

Πρώτος στόχος, είναι η επανάκτηση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών της περιοχής των 2.300 με 2.365 μονάδων, επίπεδο όπου αποτελεί και το 38,2% των Fibonacci Retracement της ανοδικής κίνησης. Πιθανή λοιπόν ισχυροποίηση της εν λόγω περιοχής θα δημιουργήσει σημαντικό βατήρα απαρχής νέας ανοδικής κίνησης προσέγγισης του μεσοπρόθεσμου απλού κινητού μέσου των 100 ημερών, στις 2.498 μονάδες.

Τέλος η ανάλυση των περισσοτέρων τεχνικών δεικτών προσθέτει αρκετούς πόντους στο σενάριο δημιουργίας επίτευξης πιθανού διπλού τοπικού πυθμένα στην περιοχή των 2.071 μονάδων.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο αν στις επόμενες 20 (περίπου) συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης διατηρηθεί υψηλότερα των 2071 μονάδων, βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για ανοδική αντίδραση προς τις 3200 μονάδες (!).

Επίσης σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius ίσως αξίζει σχετικής προσοχής (από τους Δεικτοβαρείς τίτλους) η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που φαίνεται να υποαποδίδει έναντι άλλων Τραπεζικών τίτλων. Πρώτη αντίσταση για τον εν λόγω τίτλο τα 9,90 ευρώ.

Ανοδική κίνηση, με “καύσιμα” από το χώρο των επιχειρηματικών νέων, “βλέπει” ο Μάνος Χατζηδάκης. Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ πιθανολογεί σαν βραχυπρόθεσμο ανοδικό όριο την περιοχή των 2.350 μονάδων (υπερκεράστηκε σήμερα ενδοσυενδριακά) και κυριότερη ζώνη προσφοράς τις 2.390 – 2.400 μονάδες όπου κινείται ο εκθετικός μέσος όρος των 200 ημερών.

Η διάσπαση του απλού κινητού μέσου των 200 ημερών έχει αλλάξει την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη και υποστηρίζεται συστηματικά από τις διασπάσεις των αντίστοιχων κινητών μέσων των κυριότερων Τραπεζικών τίτλων. Η διαδρομή ωστόσο που μεσολαβεί από τις 2.300 έως τις 2.400 μονάδες εκτιμάται ότι θα είναι η πιο δύσκολη και η πιο “δύσβατη” για το Γενικό Δείκτη καθώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κομβική για μια πιο συνολική αλλαγή στάσης της Αγοράς.

Η επιτυχία της αυριανής δημοπρασίας ομολόγων ίσως μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την ψυχολογία της Αγοράς δίνοντας καινούργιες “βοήθειες” στον Τραπεζικό κλάδο.

Δεν έδωσε ο Δείκτης κλείσιμο υψηλότερα των 2320 μονάδων, εντοπίζει ο Στρατής Πολυχρονέας. Ο αναλυτής της Solidus Sec. εκτιμά ότι επιβεβαιωμένο κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 2320 μονάδων, μπορεί να δώσει “καύσιμο” κίνησης προς τις 2370 και προς την ισχυρή ζώνη αντίστασης των 2435 – 2450 μονάδων.

Από εκεί και πέρα σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονέα, το ενδιαφέρον των επενδυτών αναμένεται την τρέχουσα εβδομάδα να στραφεί στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς από τον S&P 500 ανακοινώνουν οι Alcoa (11/1), Supervalu (12/1), Intel (14/1) και JPMorgan Chase (15/1).

Η διάσπαση σημαντικών αντιστάσεων από τους ξένους δείκτες, όπως αυτές των DAX και S&P 500 μπορούν να οδηγήσουν σε νέες εισροές κεφαλαίων και άνοδο έως και 10% τα Χρηματιστήρια το επόμενο χρονικό διάστημα, υπό προϋποθέσεις.

Το αρνητικό όμως είναι η ανακολουθία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με την πορεία των ξένων Χρηματιστηρίων, λόγω της υψηλής συσχέτισής του με την πορεία την Ελληνικής οικονομίας.

Αυτή η διαφορά φάσης που υπάρχει με τα ξένα Χρηματιστήρια μπορεί να κοστίσει στην προσπάθεια ανάκαμψης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στην περίπτωση εκείνη που η οικονομία περάσει το ιδιαίτερα δύσκολο α΄3μηνο του 2010 και οι ξένες Αγορές διορθώσουν από τα υψηλά τους.

Επειδή όμως η επενδυτική στρατηγική δεν μπορεί να βασισθεί σε μια ακολουθία υποθέσεων σε ένα αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, η τακτική κατοχύρωση κερδών και η σωστή χρήση σημαντικών αντιστάσεων και στηρίξεων σε συνδυασμό βέβαια με θεμελιώδη και ποιοτικά κριτήρια μάλλον φαίνεται να υπερισχύουν ως συνολική στρατηγική στην τρέχουσα φάση.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε με σημαντικά κέρδη και τελείωσε με οριακές απώλειες.

Οι διακυμάνσεις κράτησαν τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ τα Σ.Μ.Ε. του FTSE με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, περιόρισαν τις μικρές υποτιμήσεις

Αγορές σε μικρά μεγέθη από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9160, τιμή εκκαθάρισης 1193,57) κινήθηκαν μεταξύ 1184 και 1228,75 μονάδων.

Παρέμεινε σχετικά χαμηλά ο δανεισμός τίτλων (19600 Eurobank, 14400 Πειραιώς, 238700 MPB, 9400 MIG, 32700 Εθνική, 7000 Αγροτική, 30500 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2377), Alpha Bank (1510), Πειραιώς (885), Αγροτική (320), ΟΤΕ (316), Eurobank (648), ΔΕΗ (568), Intralot (579), MPB (495), MIG (707), Μυτιληναίος (147), ΟΠΑΠ (548), Κύπρου (421), Ταχ. Ταμιευτήριο (175), Ελ. Πετρέλαια (179), Ελλάκτωρ (146), ΕΧΑΕ (110), Σιδενόρ (109), ΓΕΚ (251).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 11/1 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 50000 τεμ., Εθνική 85668 τεμ., Πειραιώς 65000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 25657 τεμ., ΟΤΕ 8482 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (6345615 τεμ.), Eurobank (4891990 τεμ.), Κύπρου (4889776 τεμ.), Πειραιώς (6484873 τεμ.).


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v