Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μπαράζ" πιέσεων στις τράπεζες

Οι σκέψεις του οικονομικού επιτελείου για επιβολή φόρου σε εταιρίες που απαλλάσσονται από ΦΠΑ, οι δηλώσεις Rehn αλλά και η ανυποληψία των στατιστικών στοιχείων για την οικονομία πιέζουν την αγορά και κυρίως τις τράπεζες.

Χαμηλότερα διορθώνουν οι βασικοί δείκτες, καθώς σημειώνεται μικρής έκτασης κατοχύρωση θέσεων κυρίως σε τραπεζικές μετοχές. Συνέπεια αυτής της κίνησης είναι η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 2.280 μονάδων, που μας δίνει την πρώτη αρνητική ένδειξη για την τάση.

Εκ των πραγμάτων ο πήχης προσαρμόζεται χαμηλότερα προς τις 2.250 μονάδες ενώ ενδεχόμενη διόρθωση κάτω και από αυτό το όριο θα μας υποχρέωνε να αναθεωρήσουμε την βραχυπρόθεσμη προσέγγιση μας.

Εως τις 1.167 μονάδες ο FTSE 20, αφού οι τράπεζες διορθώνουν κατά 2,9% χαμηλότερα με την Εθνική να υποχωρεί μέχρι 3,2% στα 19,1-19,2 ευρώ. Σε σύνολο συναλλαγών 28 εκατ. ευρώ πριν από λίγο περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ είχαν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αν και συγκριτικά αυξημένοι τζίροι γίνονται σε Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Eurobank.

Αναμφίβολα πίεση δημιουργεί κυρίως στις τράπεζες η σκέψη του οικονομικού επιτελείου να επιβάλει φόρο σε τράπεζες, καζίνο, ιδιωτικές κλινικές και γενικά σε επιχειρήσεις που σήμερα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ. Αναλυτικά, περισσότερα αναφέρονται σε σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη "Νέος φόρος στις εταιρείες που δεν καταβάλλουν ΦΠΑ".

Από τις μετοχές του 20άρη «επιστρατεύεται» η ΔΕΗ (στα 13,60 ευρώ) ενώ Alpha Bank, Eurobank υποχωρούν μέχρι 3,3% στα 8,42 ευρώ και οι δύο. Στα 8,27 ευρώ διορθώνει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στα 5,22 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου που αναδεικνύεται στην ανθεκτικότερη τραπεζική του 20άρη τον τελευταίο μήνα.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών παραμένει σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης στο 2 προς 4 ή και προς 5 ενίοτε, με μόλις 25 μετοχές να αντιδρούν και σχεδόν 95 να υποχωρούν.

Μετοχές, που είχαν δείξει κάποια στοιχεία βελτίωσης-αντίδρασης τις προηγούμενες ημέρες υποχωρούν εκ νέου. Χατζηιωάννου, Lavipharm, Καρδασιλάρης κ.α. από αυτή την κατηγορία «γυρίζουν» σε αρνητική φορά με την τάση βεβαίως να εξαρτάται από την γενικότερη εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Πρακτικά η αδυναμία εχθές της Εθνικής να κρατήσει τα 20,5 ευρώ σε «κλείσιμο» επέτεινε τις ρευστοποιήσεις και μερικών ξένων και αρκετών εγχώριων παικτών, ενώ η χωρίς σημαντική αντίσταση διόρθωση προς τα 19 ευρώ αποτελεί άλλη μία αρνητική ένδειξη. Δεδομένης της πίεσης που δέχονται οι μετοχές των Eurobank, Alpha Bank , της περιορισμένης ζήτησης που σημειώνεται θα λέγαμε πως ο τραπεζικός κλάδος, αρχίζει να διαμορφώνεται και πάλι σε κλίση προς τα επίπεδα των 2.700 μονάδων.

Σε αυτό το περιβάλλον αναφέρουμε, πως η Ελφίκο συνεχίζει με το 5 (!) 20άρη της στα 1,39 ευρώ, η Λανακάμ με 9,7% στα 1,35 ευρώ και μετά η…ανυπαρξία συναλλαγών. Με μόλις 30 τεμάχια-αξίας 28,5 ευρώ- η Εκτέρ στα 0,95 ευρώ ενώ ακολουθούν με δύο τεμάχια Καράτζης, Fintexport, Πλαστικά Κρήτης, Rilken κ.μ.χ , που λένε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v