Μέσω ΟΠΑΠ και ΟΤΕ η διόρθωση

Οι απώλειες σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, καθώς και η επιστροφή του πωλητή στην Εθνική πιέζουν την αγορά προς τις 2.180 μονάδες. Με χαμηλή αξία συναλλαγών ο FT20 διορθώνει πέριξ των 1.105 μονάδων.

Στο μείον το ΧΑ, με τους βασικούς δείκτες να "γυρίζουν" χαμηλότερα.

Το…κακό ξεκίνησε από τη στιγμή, που ενεργοποιήθηκαν και νέες πωλήσεις στη μετοχή της Εθνικής, η υποχώρηση της οποίας προς τα 17,2 ευρώ άλλαξε άρδην το σκηνικό σε τράπεζες και FT20.

Στην περιοχή των 2.180 ο Γενικός Δείκτης και πέριξ των 1.105 μονάδων ο 20άρης με αυξημένες συναλλαγές στην Εθνική (23 εκατ. ευρώ). Χαμηλότερα η Alpha Bank στα 7,87 ευρώ, στα 7,75 ευρώ η Eurobank, ενώ το ΤΤ κυμαίνεται 2,4% χαμηλότερα στα 4,40 ευρώ.

Ο τζίρος των 82 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθεί αρκετός για μία συνεδρίαση, όπως η σημερινή και τη στιγμή που ούτε και αυτή τη φορά επιτυγχάνεται η αντίδραση. Το πρόβλημα της αγοράς έγκειται και στο, ότι δεδομένης της συγκυρίας είναι πιο εύκολο σε έναν παίκτη να ποντάρει "πωλητής" στα παράγωγα παρά να επιχειρήσει να βγάλει υπεραξίες από την υποκείμενη αγορά μετοχών.

Σε αυτή την τόσο ρευστή και ευάλωτη περίοδο αρκούν οι θέσεις short μεσαίων παικτών (πόσο μάλλον ισχυρότερων ) για να πιεστούν βασικοί δείκτες και μετοχές. Οταν μάλιστα ο σταθερός πωλητής στη μετοχή της Εθνικής φαίνεται πως μειώνει και άλλο τη θέση του.

Θεωρούμε τις 2.180 μονάδες κατ΄αρχήν βάση στήριξης (τουλάχιστον παραμένει υψηλότερα των 2.114 μονάδων ο ΓΔ) και περιμένουμε κάποια ένδειξη από την πλευρά των αγοραστών. Το πρόβλημα όμως είναι πως σήμερα οι μόνες μετοχές του Ftse20 αντιδρούν ανοδικά είναι τα ΕΛ.ΠΕ, Τιτάν, 3 Ε, Πειραιώς δηλαδή με σχετικά χαμηλή στάθμιση στην διακύμανση του δείκτη.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 1 προς 1 με 70 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά. Στα 1,33 ευρώ το Ιατρικό, στα 0,93 ο Κυριακίδης, στα 1,25 η Hellas On Line και στα 0,41 ευρώ ο Καρδασιλάρης.

Από τις σχεδόν 75 μετοχές, που υποχωρούν ξεχωρίζει το "γύρισμα" της Ελφίκο (-17,8% στα 1,52 ευρώ), Λανακάμ (-19,8% στα 1,25 ευρώ), Πετζετάκις στα 0,44 ευρώ, ενώ άλλων 25 μετοχών η αρνητική απόδοση ξεπερνά το 3% και αφορά κυρίως μετοχές της καλούμενης περιφέρειας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v