Από Βρυξέλλες περνά η τάση για το ΧΑ

Οι συνεδριάσεις του Ecofin και Eurogroup θα καθορίσουν εν πολλοίς την τάση για την αγορά, εν μέσω σεναρίων έμπρακτης στήριξης. Και triple witching την Παρασκευή. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup-Ecofin της ερχόμενης Δευτέρας- Τρίτης έμειναν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες οι οποίοι στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ενίσχυσαν τις θέσεις τους αγορών.

Οι βασικοί δείκτες μπορεί να υποχώρησαν προς το τέλος της συνεδρίασης υπό την πίεση βραχυπρόθεσμων ρευστοποιήσεων για κατοχύρωση θέσεων, όμως μετοχές-"κλειδιά" έκλεισαν ανοδικά και με αγοραστές στην τελευταία εντολή.

Το βραχυπρόθεσμο στοίχημα αφορά στην επιβεβαίωση (ή όχι) δημοσιευμάτων και αναφορών για έμπρακτη οικονομική στήριξη της Ελλάδας, ενδεχόμενο που μπορεί να "τραβήξει" υψηλότερα τους βασικούς δείκτες.

Ο Γενικός Δείκτης κρατήθηκε υψηλότερα της άμεσης στήριξης των 2.100 μονάδων, ο FT 20 πάνω από τις 1.045 και οι τράπεζες των 2.350 μονάδων. Δεδομένου, ότι το μεγαλύτερο μέρος της προεξόφλησης επιχειρείται, μέσω του τραπεζικού κλάδου, σηματωρός θεωρείται η σχέση εισροών-εκροών που από τα μέσα της εβδομάδας άρχισε να κλίνει υπέρ των αγορών.

Είναι η πρώτη φορά από τα μέσα Νοεμβρίου, που οι αγοραστές παίρνουν και πάλι το "πάνω χέρι" στις τράπεζες και δη σε Εθνική Tράπεζα, Eurobank αλλά και σε Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης/ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών.

Τραπεζικοί κύκλοι σημείωναν, πως εάν γίνει δεκτή και η πρόταση του διοικητή της ΤτΕ για να δέχεται η ΕΚΤ ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης τότε ο κλάδος-ατμομηχανή του ΧΑ μπορεί να πάρει επιπλέον "ανάσες".

Είναι ενδεικτικό, πως στην συνεδρίαση της 12/3 έγιναν αγορές στη μετοχή της Εθνικής έως τα 16,25 ευρώ, στην Eurobank έως τα 6,73 ευρώ, στην Alpha Bank έως τα 7,64 ευρώ. Ανάλογες θέσεις σημειώθηκαν για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών του FΤ 20, ενώ τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε μετοχές των Μυτιληναίου, Motor Oil και ΟΤΕ.

Και αν το κλίμα "στράβωσε" κάπως μετά την γνωστοποίηση της πρόθεσης του οικονομικού επιτελείου να βάλει "καπέλο" στην απόδοση 10% των προνομιούχων μετοχών που αγόρασε το ελληνικό δημόσιο από τις τράπεζες στο πλαίσιο του πακέτου των 28 δισ. ευρώ (σύμφωνα με σχετικό θέμα της Ελενας Λάσκαρη) το μεγάλο στοίχημα διακυβεύεται στο διήμερο 15-16 Μαρτίου. Εάν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα της Le Monde (δες σχετικό θέμα) τότε το πισωγύρισμα-κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων τραπεζικών θέσεων (από τις 16.30 και μετά, εχθές) τότε ο κλάδος μπορεί να προσβλέπει σε κάτι καλύτερο.

Βραχυπρόθεσμα η τάση εξαρτάται βέβαια από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στις Βρυξέλλες ωστόσο ζητούμενο είναι και το κλίμα, που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές. Η επικείμενη λήξη "τριών σειρών συμβολαίων στα παράγωγα" διεθνώς (triple witching) παραπέμπει σε ενίσχυση της μεταβλητότητας και των υψηλών αποδόσεων (είτε αρνητικών είτε θετικών).

Στην περίπτωση, που οι διεθνείς αγορές μείνουν εντός του βραχυπρόθεσμα ανοδικού καναλιού (που κινούνται τις τελευταίες δύο- τρεις εβδομάδες) και δεν χαθούν σημαντικές στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη και τον FΤ 20 το ΧΑ μπορεί να αντιδράσει υψηλότερα των 2.150 μονάδων, που θεωρείται εξαιρετικά σημαντική περιοχή.

H Εμπορική χρηματιστηριακή παραμένει επιφυλακτική για τη διατήρηση της ανοδικής τάσης αλλά για το πρώτο 6μηνο του 2010 θεωρεί εφικτό στόχο την προσέγγιση της ζώνης τιμών των 2.290-2.360 μονάδων. Λαμβάνοντας υπόψη και την κόπωση των βραχυχρόνιων τεχνικών δεικτών, δεν θα μας εξέπληττε μια βραχύβια πτωτική διορθωτική κίνηση. Στηρίξεις σύμφωνα με την Εμπορική διαμορφώνονται στις 2.050, 2.014 και 1.965 μονάδες.

Από την πλευρά του ο Μάνος Χατζηδάκης (ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ) εκτιμά, πως η αγορά αρχίζει να βρίσκει βηματισμό με τις ξένες αγορές έχοντας ξεπεράσει ψυχολογικά το σοκ των δυσμενών μακροοικονομικών στοιχείων αποκτώντας παράλληλα μια σχετική ανοσία στην απειλητική παραμονή του κόστους δανεισμού σε υψηλά επίπεδα.

Η ψυχολογία αρχίζει να δείχνει κάποια σημάδια βελτίωσης αφού γίνεται αντιληπτό ότι μεσοπρόθεσμα τα πρόσφατα μέτρα θα έχουν θετική επίπτωση στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών εγκαινιάζοντας μια καινούργια περίοδο δημοσιονομικής αντίληψης στην χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά η αγορά περιμένει τον καταλύτη ο οποίος θα φέρει αξία και ανάπτυξη στις επιχειρήσεις καθώς τα χρονικά περιθώρια αντοχής αρχίζουν να στενεύουν τόσο σε επίπεδο ζήτησης όσο και σε επίπεδο χρηματοοοικονικού κόστους.

Κομβικό γεγονός για την εβδομάδα που ξεκινά είναι οι αποφάσεις του Eurogroup και του Ecofin την Δευτέρα και την Τρίτη στις 15 και 16 Μαρτίου όπου το πρόγραμμα σταθερότητας θα περάσει από το μικροσκόπιο των Ευρωπαίων εταίρων μας. Μια θετική υποδοχή του προγράμματος θα «αγοράσει» χρόνο μέχρι το Μάιο όπου θα υπάρχουν τα απτά αποτελέσματα των νέων μέτρων τα οποία θα δώσουν ή θα αφαιρέσουν ανάλογα με την έκβαση τους προοπτικές στην Ελληνική οικονομία.

Σε μικροοικονομικό επίπεδο οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της Alpha Bank (16/3) της Τιτάν και Εθνικής Τράπεζας (18/3) θα αυξήσουν το ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά ειδικά για το σημείο που αφορά τις προοπτικές της χρήσης αλλά και την αίσθηση που γενικά υπάρχει για το ξεκίνημα της χρονιάς.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε σχετικά γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές στο δεύτερο επίπεδο αντίστασης από την στιγμή που ξεκίνησε η ανοδική αντίδραση το οποίο οριοθετείται στην ζώνη μεταξύ 2.200 – 2.220 μονάδων.

Οι αγοραστές δεν θα έχουν εύκολο έργο στο να διασπάσουν την εν λόγω περιοχή καθώς εκτός από την παραδοσιακή συναλλακτική δραστηριότητα θα αντιμετωπίσουν και τους πολύ κερδισμένους των 1.800 και 1.900 μονάδων, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται ήδη με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις περιορισμένου βεληνεκούς.

Το ενδεχόμενο αυτό αυξάνει την πιθανότητα διόρθωσης ειδικά αν ο Γενικός Δείκτης συνεχίσει με δυνατό τέμπο στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας αφού θα εντείνει την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη εικόνα σε ταλαντωτές αλλά και σε επιμέρους δεικτοβαρείς μετοχές.

Όπως και να έχει η είσοδος στην περιοχή των 2.200 μονάδων θα αυξήσει κατακόρυφα την αδρεναλίνη αφού 60 μονάδες υψηλότερα κινείται η μακροχρόνια χρονοσειρά των 200 ημερών όπου πλέον θα μπορούμε να μιλάμε για ολική ανατροπή. Ανατρέχοντας στο παρελθόν η διάσπαση αυτών των κινητών μέσων γίνεται με σχηματισμό και όχι κάθετα το οποίο σαν στοιχείο ενισχύει την υπόθεση κάποιας διόρθωσης πριν από οποιαδήποτε δοκιμασία σημαντικά υψηλότερων τιμών από τις 2.200 μονάδες.

Υπό αυτό το πρίσμα η μείωση της έκθεσης στην αγορά εκτιμούμε ότι είναι προτεραιότητα στο άμεσο διάστημα ακόμα και στην λογική κλειδώματος ενός μέρους των αποδόσεων ή διαφύλαξης των κεφαλαίων.


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.115,65 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 1,61% περιορίζοντας τις απώλειες έτους στο 3,67%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 1,81%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 1,33%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,79% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Πρώτων Υλών με άνοδο 5,91%, ο κλάδος της Τεχνολογίας υψηλότερα 5,11% και κέρδη 2,64% για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες.

Στον αντίποδα, απώλειες για τους κλάδους των Μέσων Ενημέρωσης και Βιομηχανικών Προϊόντων & Υπηρεσιών με πτώση 1,6% και 0,9%, αντίστοιχα.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τρία Άλφα (ΠΟ) (31,42%), Ιμπέριο (26,83%), PC Systems (23,53%), Τρία Άλφα (ΚΟ) (10,64%), ΑΕΓΕΚ (19,75%), Sprider Stores (19,44%), Χατζηιωάννου(18,52%), Αθηνά (18,03%), Μύλοι Λούλοι (17,58%) και Vivere(17,39%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι Eurobrokers (-39,86%), Οπτοηλεκτρονικές Τεχν. (-19,26%), Informer (-18,75%), Αττικές Εκδόσεις (-18,24%), Ιπποτούρ (-17,39%), Εικόνα Ήχος(-16,67%), Ευρωσυμμετοχές (-13,33%), Καρδασιλάρης (-12,20%), Χαιδεμένος (-9,57%), Σάνυο Ελλάς (-9,09%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v