Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική εκτίναξη μετά το πακέτο διάσωσης

Ξεσπά έως τις 2.090 μονάδες το ΧΑ, με τις τράπεζες έως και 10% υψηλότερα. Εως τα 15,39 ευρώ η Εθνική με έντονη μόχλευση περισσότερων από 95 εκατ. ευρώ στα πρώτα 40 λεπτά της συνεδρίασης.

Αντίδραση-ξέσπασμα του ΧΑ, με μοχλό τις τράπεζες (9,2%), την Εθνική κατά 10% υψηλότερα στα 15,3-15,4 ευρώ και τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 60 (!) εκατ. ευρώ στα πρώτα 15-20 λεπτά της συνεδρίασης.

Περίπου την ίδια ώρα, όπως σημειώνεται στο euro2day σημειώνεται «σημαντική αποκλιμάκωση στα spreads των ελληνικών τίτλων μετά την χθεσινή συμφωνία του eurogroup για τους όρους βοήθειας προς τη χώρα. Ειδικότερα, το spread του 10ετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού υποχωρεί αυτή την ώρα έως τις 377 μονάδες βάσης, από 409 μονάδες το βράδι της Παρασκευής. Η απόδοση του τίτλου παραμένει οριακά υψηλότερα του 7% στο 7,09%.

Έντονη πτώση για το spread του 2ετούς τίτλου, το οποίο υποχωρεί έως και 1,1% στις 470 μονάδες, τη στιγμή που την Παρασκευή ξεπερνούσε τις 600 μονάδες βάσης. Η απόδοσή του υποχωρεί στο 5,78% από επίπεδα άνω του 7%.»

Το γεγονός των αθρόων τοποθετήσεων-πονταρισμάτων επικεντρωνόμενο μάλιστα στις τράπεζες αποτελεί αδιάψευστη ένδειξη για όσους-κυρίως βραχυπρόθεσμα- ποντάριζαν στις εξελίξεις.

Αγοραστές στο σύνολο των τραπεζικών μετοχών, ξεκινώντας από την Εθνική Τράπεζα έ ω ς τα 15,39 ευρώ, την Eurobank έως τα 6,96 ευρώ, την Alpha Bank έως τα 7,34 ευρώ, την Τραπεζα Κυπρου έως τα 5,02 ευρώ, την Τράπεζα Πειραιώς έως τα 6,70 ευρώ, την Marfin Popular έως τα 2,14 ευρώ μέχρι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έως τα 3,98 ευρώ, την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έως τα 1,66 ευρώ.

Ανοδικά αντιδρούν άλλωστε στο σύνολο τους οι μετοχές του FTSE 20 (1.040-1.045 μον) η πλειονότητα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενώ η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται σε 96 προς μόλις 4 μετοχές.

Ευπρόσδεκτη η…αγελαία συμπεριφορά μίας υπερπιεσμένης και απαξιωμένης αγοράς, που δικαιολογημένα με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις αναζητεί διέξοδο υψηλότερα.

Τελικά ο…joker δικαιώνει όσους ποντάρισαν από τα χαμηλά της Πέμπτης, τόλμησαν στην αρχή της Παρασκευής και βεβαίως όσους γνώστες ακολούθησαν την τελευταία ώρα της ίδιας συνεδρίασης.

Όμως πέραν της βραχυπρόθεσμης τάσης θα είχαν ενδιαφέρον επι μέρους πονταρίσματα εάν σταδιακά το οικονομικό επιτελείο προχωρούσε διαρθρωτικές κινήσεις-αλλαγές που θα έλκυαν τις «αγορές».

Ένα στοίχημα, μετά την συγκατάθεση του Βερολίνου, θα πρέπει να θεωρείται ο ΟΤΕ, η συμμετοχή της Deutsche Telekom, οι αποκρατικοποιήσεις που θα εξαγγελθούν άμεσα με πρώτη και καλύτερη αυτήν του ΟΣΕ- που από πλευράς κόστους- θα πρέπει να θεωρηθεί ανάλογη της Ολυμπιακής.

Υπαρκτό το ενδιαφέρον κατ΄αρχήν των Deutsche Bahn, για εν δυνάμει κερδοφόρα δίκτυα (και προαστιακό), δεδομένο το ενδιαφέρον ξένων για τα ΕΛΤΑ, όπως εύστοχα αναφέρει η Μάρω Τσαντήλα σε σχετικό θέμα της.

Παράλληλα θα διακινδυνεύαμε την εκτίμηση, πως είναι υποχρεωμένοι να ανοίξουν άμεσα και ουσιαστικά τον κλάδο της ενέργειας ενώ "ζυμώσεις" θα πρέπει να περιμένουμε και σε άλλους κλάδους.

Στα 5,20 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, στα 10,04 η ΜΟΗ, στα 5,57 ευρώ η ΓΕΚ/Τέρνα, στα 8,38 ευρώ τα ΕΛΠΕ (όπου η πλευρά Λάτση φτάνει σχεδόν το 40% του μ.κ), η ΕΥΔΑΠ στα 6,23 ευρώ, ο Ελλάκτωρ στα 4,22 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v