Συνεδρίαση για όσους ρίσκαραν στο ΧΑ

Συνεδρίαση ακραίας μεταβλητότητας με σχετικά χαμηλό τζίρο. Από τα χαμηλά ημέρας, Εθνική και ΟΠΑΠ, ανέσυραν το Γενικό Δείκτη. Νέο ιστορικό χαμηλό για την μετοχή του ΟΤΕ.  Τι εκτιμούν οι επαγγελματίες του χώρου.

Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του Δείκτη με θετικό πρόσημο, πέραν των τριών συνεδριάσεων που θα θεωρηθεί ρεκόρ για το τρέχον έτος (!)

Συνεδρίαση ακραίας μεταβλητότητας που παρά τον σχετικά χαμηλό τζίρο πρόσφερε “συγκινήσεις” σε όσους είχαν το ψυχικό σθένος να την παρακολουθήσουν και βραχυπρόθεσμα κέρδη σε όσους είχαν το θάρρος (ή την άγνοια κινδύνου) να τοποθετηθούν στα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί πολύ χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1600 μονάδων και να σημειώνει ενδοσυνεδριακές απώλειες έως και 4,26% (1559,82 μονάδες), πυροδοτώντας συστημικές πωλήσεις στον Τραπεζικό κλάδο που σήμερα “αισθάνθηκε” και την αποψίλωση στις τιμές – στόχους από την έκθεση της Merrill Lynch που δήλωσε ότι “φοβάται” τις μακροοικονομικές προοπτικές της Χώρας.

Γενικότερα οι Τράπεζες ως κλάδος παραμένουν στο επίκεντρο της αρνητικής ειδησεογραφίας εν μέσω μπαράζ εκθέσεων - εκτιμήσεων υποβάθμισης από εγχώριους και διεθνείς οίκους, αφού τα σενάρια που θέλουν να είναι “επί θύραις” σημαντικές συγχωνεύσεις προς τα παρόν παραμένουν σενάρια και η αίσθηση ότι το Τραπεζικό σύστημα έχει ήδη μπει σε εποχή “ισχνών αγελάδων” και επικίνδυνων επισφαλειών δείχνει κυρίαρχη.

Δυστυχώς και τα λίγα καλά αποτελέσματα α΄ τριμήνου που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα δεν μπορούν να αλλάξουν το βαρύ κλίμα, είτε γιατί δεν αφορούν εταιρείες του 20αρη, είτε γιατί “καίγονται” στο γενικότερο κλίμα της άκρατης επιφύλαξης και της μηδενικής διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που αναφέρουν ότι η εγχώρια Αγορά συνεχίζει να “στροβιλίζεται” στους επικίνδυνους και ανατροφοδοτούμενους ρυθμούς ανασφάλειας, δυσπιστίας και φόβου, με αποτέλεσμα και τα πλέον τρομολαγνικά σενάρια να φαίνονται εξαιρετικά πιθανά και άκρως λογικοφανή.

Με αυτά τα δεδομένα τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια προτιμούν την επιδεικτική αποχή και ο τζίρος συνεχίζει να ανακυκλώνεται από τους εν δυνάμει πωλητές και τους “αμετανόητους” traders.

Όμως και η εικόνα στις διεθνείς Αγορές δεν δείχνει καλύτερη, καθώς η απαγόρευση του “γυμνού” “short selling”, από τους περισσότερους αναλυτές φάνηκε σαν λύση τουλάχιστον “μέτρια” και υπό το κράτος πανικού και αδυναμίας ουσιαστικής αντίδρασης στην καταβαράθρωση του ευρώ που κινήθηκε σε νέα χαμηλά τετραετίας, για να ανακάμψει σχετικά στην συνέχεια εν μέσω φημών για πιθανή παρέμβαση από την ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με μεμονωμένες κινήσεις “επιτίθεται” στους “κερδοσκόπους” στρουθοκαμηλίζοντας και αγνοώντας ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο δικό της “σπίτι” και στις οικονομίες των αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Ο περιορισμός του “short selling” δεν πρόκειται να ανακόψει την πτωτική τάση του ευρώ, όσο διατηρείται η μειωμένη φερεγγυότητα της Ε.Ε. και οι ανακόλουθες δηλώσεις των αξιωματούχων της, δηλώνουν όσοι τάσσονται με την άποψη ότι ο “αδύναμος” Ευρωπαϊκός Νότος μπαίνει σε φάση παρατεταμένης ύφεσης και συσσώρευσης Κρατικών χρεών.

Η επιλογή του “σκληρού πυρήνα” της Ευρωζώνης να βάλει τα “αδύναμα” μέλη σε ύφεση και σίγουρη αύξηση της ανεργίας αντί για ανάπτυξη, αλλά και η αδυναμία των Κυβερνήσεων του Νότου να αναλάβουν ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους του δημόσιου τομέα, έχουν σαν λογικό επακόλουθο τα σενάρια που “βλέπουν” Ευρωπαϊκή κρίση και την συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του ενιαίου νομίσματος.

Και σαν να μην έφτανε αυτό ήλθαν και οι σημερινές δηλώσεις - διαπιστώσεις Μέρκελ σύμφωνα με τις οποίες “Το ευρώ κινδυνεύει και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα ο κίνδυνος τότε οι επιπτώσεις για την Γερμανία και την Ευρώπη γενικότερα θα είναι ανυπολόγιστες” για να βάλουν το “κερασάκι” στην “τούρτα” της ανυποληψίας και της απαξίωσης, όσον αφορά και την ικανότητα της Ευρωζώνης να διατηρήσει τη συνοχή της.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. που απέφυγε να σημειώσει την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, λόγω κυρίως των πρωτοβουλιών που ανέπτυξαν Εθνική Τράπεζα και ΟΠΑΠ, αυτό δεν είχε γενικότερη ανταπόκριση στο ταμπλό με αποτέλεσμα η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 1 προς 1,6.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής “αναδύθηκε” από τα 9,97 ευρώ και απώλειες 3,20%, εμφανίζοντας “συστηματικό” αγοραστή μετά τις 12.30.

Ακόμα ένα νέο ιστορικό χαμηλό για τον ΟΤΕ στον οποίο οι πωλητές δείχνουν κυριολεκτικά ακούραστοι, ενώ και η “συμπεριφορά” της ΔΕΗ “εξέθεσε” όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν εκτιμώντας κάτι καλύτερο, μιας και τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου ήταν ανώτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο ταμπλό του 20αρη έδειξαν να υπερτερούν οι τίτλοι με θετικό πρόσημο.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για Βιοχάλκο (+3,75%), Μυτιληναίο (+3,14%), Τιτάνα (+3,47%) και Εθνική Τράπεζα (+3,5%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Intralot, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Κύπρου, θετικό πρόσημο για Eurobank, MPB, MIG και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για ΔΕΗ (-2,53%), Ελληνικά Πετρέλαια (-2,86%), ΟΤΕ (-2,9%) και Ελλάκτωρα (-1,23%).

Με αρνητική ημερήσια μεταβολή έκλεισαν οι Coca-Cola , Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 1559,82 μονάδες (11.47, που είναι νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό 14μηνου) για να αντιδράσει σχετικά στην συνέχεια ανακτώντας και το θετικό πρόσημο και να “αναδυθεί” μέχρι τις 1642,98 μονάδες (16.59) για να κλείσει τελικά στις 1636,48 μονάδες με κέρδη 0,44%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 154 εκατ. από τα οποία τα 5,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή, αλλά καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές έναντι 112 πτωτικών και 29 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 19,05%.

Όσοι εγχώριοι επενδυτές βλέπουν ότι η Αγορά συνεχίζει να κινείται πτωτικά προσπαθούν να διατηρήσουν ρευστότητα, τονίζουν αρκετοί παράγοντες του χώρου, εκτιμώντας ότι η αρνητική εικόνα μπορεί να διατηρηθεί μέχρις ότου να υπάρξουν τα πρώτα σαφή στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομικών και τα οποία θα αποτελέσουν “σηματωρό” για τις επόμενες κινήσεις των ξένων θεσμικών.

Από την άλλη πρέπει να γίνει κατανοητό, για όσους συνεχίζουν να παρακολουθούν την εγχώρια Αγορά, ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις αρκετών τίτλων κινούνται σε υπερπουλημένα επίπεδα και η προοπτική σοβαρής ανοδικής διόρθωσης θα απεγκλωβίσει σοβαρό όγκο χαρτοφυλακίων που τοποθετήθηκαν σε ψηλότερα επίπεδα τιμών, ενώ θα συνεχιστούν οι αναδιαρθρώσεις των ξένων χαρτοφυλακίων και κυρίως οι ρευστοποιήσεις όσων ξένων δεν επιθυμούν να είναι τοποθετημένοι σε Αγορά Χώρας που έχει προσφύγει στο ΔΝΤ.

Με αυτά τα δεδομένα φυσικό ήταν ο 20αρης να αποσπάσεις το 92% του τζίρου και η Εθνική τα 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ενδιαφέρουσα η κατάταξη στην πρώτη επτάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όπου με διαφορά “βραχείας κεφαλής” “παίζεται” η πρώτη και η έκτη θέση: Coca-Cola 3Ε (6,51 δισ), Εθνική Τράπεζα (6,47 δισ), ΟΠΑΠ (4,23 δισ), ΟΤΕ (3,28 δισ), ΔΕΗ (2,95 δισ), Alpha Bank (2,63 δισ), Eurobank (2,55 δισ).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η Γερμανία κατά του “γυμνού” “short selling” οδήγησαν σε αναταραχή τις Αγορές που “αισθάνθηκαν” ότι τα μέτρα αυτά εκφράστηκαν με μονομερή και όχι συντονισμένο τρόπο, με δεδομένη την “νωπή” συμπεριφορά της Γερμανίας στην Ευρωζώνη, τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Κατά την εκτίμηση του επενδυτικού σύμβουλου της Proton Bank, οι Αγορές έχουν ξεφύγει από την μεσοπρόθεσμη επενδυτική λογική και κινούνται στην λογική του βραχυπρόθεσμου και πολλές φορές του ημερήσιου “στοιχηματισμού”.

Σύμφωνα με τον κ. Τζάνα η συμπεριφορά των ξένων χαρτοφυλακίων συνεχίζει να προβληματίζει, παρά την πρώτη εκταμίευση από τον μηχανισμό στήριξης, καθώς οι ξένοι δείχνουν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα απλά “αγοράζει χρόνο” και δεν πρόκειται να δώσει ουσιαστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους της.

Η Αγορά κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων και παρά την συνεχιζόμενη υψηλή διακύμανση φαίνεται να βαίνει σε σταδιακή σταθεροποίηση, με ζητούμενο την εκτόνωση της μεταβλητότητας, εκτιμά ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Παρά ταύτα και σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec. στα αρνητικά σημεία παραμένουν η οικονομική δυσχέρεια της Χώρας και η παρατεταμένη υφεσιακή κατάσταση που βιώνει η Αγορά.

Αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στα εταιρικά αποτελέσματα και πιθανότατα θα αποτελέσει τροχοπέδη για μία μακράς πνοής και πειστική ανοδική αντίδραση.

Η Αγορά έχει μερικώς προεξοφλήσει δύο άσχημα πρώτα τρίμηνα για το 2010 και στην περίπτωση που διαφανεί αντιστροφή της τάσης στα αποτελέσματα των δύο τελευταίων τριμήνων του τρέχοντος έτους είναι πιθανή η ανάκτηση υψηλότερων αποτιμήσεων.

Μέχρι τότε οι ξένοι θεσμικοί θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην πορεία της δημοσιοοικονομικής κατάστασης της Χώρας και αν δεν φανούν σημάδια βελτίωσης δεν αναμένεται να επιστρέψουν σε τοποθετήσεις μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, εκτιμά ο αναλυτής της ΑΤΕ.

Μετά από πολλές συνεδριάσεις φάνηκε να δυσκολεύει το έργο των “short” επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ οι εμπλεκόμενοι παραμένουν άκρως επιφυλακτικοί, στοιχείο το οποίο αποτυπώνεται στον συναλλακτικό όγκο ειδικά στις λίγες “ανοδικές” ημέρες όπου η συρρίκνωση δεν βοηθά στην συνοχή των τιμών με αποτέλεσμα το γύρισμα σε αρνητικό πρόσημο να γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά η τεχνική εικόνα συνηγορεί στην αύξηση των πιθανοτήτων μιας έντονης ανοδικής αντίδρασης λόγω των μεγάλων αρνητικών αποκλίσεων που παρατηρούνται. Εκτιμάται ότι οι μετοχές των Τραπεζών και ειδικότερα της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας όπως και του ΟΤΕ και της Intralot έχουν δεχθεί σημαντική πίεση τόσο σε μεσοπρόθεσμό όσο και σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και ενδεχομένως να αποτελούν ευκαιρίες τοποθετήσεων καθώς έχουν προσεγγίσει σημαντικές περιοχές όπου οι αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει πολλά αρνητικά σενάρια.

Κατά την άποψη του αναλυτή της Πήγασος η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να υποστηριχθεί ότι έδωσε ένα “πάτημα” για πιθανή ανοδική αντίδραση, αν βέβαια βοηθήσει σε αυτό και το διεθνές κλίμα.

Επίσης Εθνικής και Alpha Bank έδειξαν ότι μπορούν να δημιουργήσουν ένα “πλατύσκαλο” αντίδρασης έχοντας σαν βάση τα 10,00 ευρώ η πρώτη και τα 4,50 ευρώ η δεύτερη.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας που αύξησε σημαντικά τον όγκο συναλλαγών

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα συμβόλαια του 20αρη γύρισαν σε premium 0,13%, επιχορηγούμενα και από κινήσεις “short covering”

Λίγες και μικτές κινήσεις, με περισσότερες αγορές, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 20008, τιμή εκκαθάρισης 785,16) κινήθηκαν μεταξύ 736 και 788 μονάδων.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (27700 Κύπρου, 5000 Alpha Bank, 130000 MPB, 11000 Eurobank, 5000 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8881), Alpha Bank (2121), Πειραιώς (1990), Eurobank (1156), ΟΤΕ (2976), Κύπρου (681), MIG (1314), Μυτιληναίος (675), Ταχ. Ταμιευτήριο (223), ΟΠΑΠ (498), ΔΕΗ (271), MPB (316), ΕΧΑΕ (305), Coca-Cola (190), Motor Oil (181), Ελ. Πετρέλαια (208), Ιντρακόμ (161), Βιοχάλκο (108), ΓΕΚ (237).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 19/5, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: MIG (78000 τεμ.), Εθνική (75000 τεμ.).

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (12676730 τεμ.), Eurobank (7183249 τεμ.), Alpha Bank (4604942 τεμ.), Πειραιώς (7076419 τεμ.), Κύπρου (4603091 τεμ.), MIG (7124058 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 500 δικαιώματα πώλησης για τν Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 11,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v