Τραπεζικός δείκτης:Σε 20 συνεδριάσεις κέρδη 43,2%

Η σημερινή συνεδρίαση καλείται να δείξει αν το δέλεαρ κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών αποδειχθεί ισχυρότερο κίνητρο από αυτό των περαιτέρω τοποθετήσεων. Ζητούμενο η διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Θα συνεχιστούν οι επιθετικές τοποθετήσεις εν μέσω προσδοκιών στον τραπεζικό κλάδο;

Υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης του ενδιαφέροντος και σε τίτλους μη τραπεζικούς και εκτός 20άρη που αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης;

Το δέλεαρ κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών θα αποδειχτεί ισχυρότερο κίνητρο από αυτό των περαιτέρω τοποθετήσεων;

Σε αυτά τα ερωτήματα και όχι μόνο καλείται να απαντήσει η σημερινή συνεδρίαση, που από ότι δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις θα εξελιχθεί εν μέσω μάλλον θετικού διεθνούς κλίματος.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, χθες το βράδυ στη Wall Street το τελικό κλείσιμο των δεικτών ήταν μικτό, με το Dow Jones να κλείνει οριακά υψηλότερα, ενώ Nasdaq και S&P 500 έκλεισαν με μικρές απώλειες.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα σήμερα το πρωί στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, που έκλεισαν με σημαντικά κέρδη, ενώ θετικό άνοιγμα δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Σαν σημαντικότερη είδηση από το εξωτερικό, δείχνει αυτή της εξαγοράς της βραζιλιάνικης Vivo από την Telefonica έναντι 9,8 δισ. δολ.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους, ασφαλώς και η επιδεικτικά απαισιόδοξη δεν εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και τις απόψεις τους.

Έτσι, η απαισιόδοξη σχολή σκέψης τονίζει σαν τουλάχιστον ανησυχητικό το γεγονός ότι η αγορά συνεχίζει να ανεβαίνει με φήμες και δημοσιεύματα και όχι με πραγματικές ειδήσεις.

Επίσης, επισημαίνει ότι οι «πανηγυρισμοί» μετά τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν συνάδουν με την επιφυλακτικότητα που συνεχίζει να υφίσταται στη διατραπεζική αγορά, κάτι που επιβεβαιώνεται από την αργή αλλά σταθερή αναρρίχηση του Euribor.

Παρά ταύτα, το κλίμα στη Σοφοκλέους παραμένει τουλάχιστον αισιόδοξο.

Και σύμφωνα με αρκετούς επαγγελματίες του χώρου, μπορεί έστω και με διακυμάνσεις να συνεχιστεί, αφού είναι ελάχιστοι οι κωδικοί λιανικής που μέχρι στιγμής έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στο ΧΑ.

Χωρίς να αποκλείονται κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η επόμενη σημαντική μάχη μεταξύ αγοραστών – πωλητών θα δοθεί για τον Γ.Δ. στη ζώνη 1.754-1.800, όπου και πιθανότατα θα κριθεί η μεσοπρόθεσμη τάση.

Ασφαλώς ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να κινεί κλίμα και διαθέσεις στη Σοφοκλέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το πρόσφατο χαμηλό των 1.344,72 μονάδων (σε κλείσιμο) που σημειώθηκε στις 29/6 και μέσα σε 20 συνεδριάσεις, ο εν λόγω δείκτης καταγράφει κέρδη 43,25%.

Άφησε πίσω του εξαιρετικά εύκολα τη θεωρούμενη ισχυρή αντίσταση των 1.881 μονάδων και αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση οριοθετείται στις 2.065 μονάδες, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση του Απ. Μάνθου (Μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Άλλωστε, η άνοδος των αποτιμήσεων, μάλλον γίνεται δεκτή με θετικό μάτι και από τις τράπεζες, καθώς αυτή αφήνει περιθώρια «ελιγμών» για όσες τράπεζες στη συνέχεια θα αποφασίσουν να προχωρήσουν στην κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Επιστρέφοντας στην περίπτωση του τραπεζικού δείκτη, η όποια διάθεση κατοχύρωσης κερδών δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τον φέρει σε κλείσιμο χαμηλότερα από τις 1.792 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v