Ο τρίτος χαμηλότερος τζίρος για το 2010 (!)

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, με τζίρο απελπισίας και υπεραπόδοση για Alpha (2,2%), Κύπρου (2,22%), ΕΤΕ (1,48%), EFG (1,14%). Βαρίδι η ΔΕΗ. Ανακατατάξεις στις κεφαλαιοποιήσεις. Μικρός δανεισμός τίτλων.

Πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με εμφανή την προσπάθεια αντίδρασης, τόσο στο ΧΑ όσο και τις περισσότερες ευρωαγορές. Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στο…ταμπλώ με τον Γενικό Δείκτη στις 1598,9 μονάδες (0,57%) , τον FΤ 20 στις 779,9 μονάδες (0,81%) και μεικτή την τάση για τους βασικότερους κλαδικούς δείκτες.

Συνεδρίαση, που ξεκίνησε κάτω από αντίξοες συνθήκες, με τους δείκτες ΓΔ, Τραπεζών και Μid 40 χαμηλότερα σημαντικών στηρίξεων μετά το άδειασμα της 20/8, με αρνητικό τον διεθνή περίγυρο και στα…ύψη την φημολογία, τις αντικρουόμενες εκτιμήσεις και τις αναφορές γύρω από τις συνέπειες του ΄΄αναθεωρημένου μνημονίου΄΄.

Αυτά σε ένα ούτως ή άλλως ασφυκτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις (ενδεικτικές οι εκτιμήσεις των αναλυτών για ομίλους σηματωρούς, όπως θεωρείται λ.χ. ο Fourlis, Aegean κ.α. στους κλάδους τους) και με τις στρόφιγγες των τραπεζών ΄΄ερμητικά κλειστές΄΄ . Μέσω των τραπεζών επιχειρήθηκε για ακόμη μία φορά να αναστραφεί η πτωτική τάση για ΓΔ και Ftse20, υπό την σκιά των συστάσεων των δανειστών μας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η…προτροπή (sic) της τρόικας για πώληση των συμμετοχών που ελέγχει το Δημόσιο σε ΑΤΕ και ΤΤ αλλά και η…συμβουλή τους προς τα πού και σε ποιους θα πρέπει να δοθούν αυτά τα μερίδια. Γεγονός, που ακυρώνει την όποια σκέψη, μπορεί να εκφέρεται από το μπλοκ- Λ. Κατσέλη (και αρκετών στελεχών της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ).

Κυρίως όμως δίνει νέα τροπή στο θέμα των συμμετοχών του ΤΤ και της ΑΤΕ (κυρίως του πρώτου) και του πιθανού ενδιαφέροντος τρίτων παικτών πέραν της Πειραιώς. Αλλωστε μην διαφεύγει της προσοχής μας, πως ούτε και σήμερα (μέχρι την ώρα που γράφονταν το κομμάτι….) είχαν ανακοινωθεί τα ονόματα των ΄΄τριών συμβούλων΄΄ (τα ονόματα των οποίων- Deutsche Bank, HSCB και Lazard- έχουν φροντίσει να διαρρεύσουν οι συνήθεις…ύποπτοι).

Με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει στο προσκήνιο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κυμάνθηκε μεταξύ 10,1 έως 10,34 ευρώ με ΄΄διπλή κορυφή΄΄ που διαγραμματικά ΄΄βγάζει μάτια΄΄. Τελική τιμή στα 10,3 ευρώ ευρώ.

Από τον κλάδο η Eurobank στα 5,31 ευρώ, η Alpha Bank στα 5,55, η Τράπεζα Πειραιώς στα 4,39 , η Marfin Popular στα 1,68, η Κύπρου στα 4,14 ευρώ. Η μετοχή του ΤΤ στα 4,26 και της Αγροτικής στα 1,09 ευρώ. Από τις μη τραπεζικές μετοχές ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ διαμορφώθηκαν στα 12,62 ευρώ 11,5 και 5,76 αντίστοιχα, ενώ Μotor Oil, Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια στα 8 ευρώ 4,53 ευρώ και 5,96 ευρώ αντίστοιχα.

Οι συναλλαγές στα συνήθη μέτρια (51,6 εκατ. ευρώ) επίπεδα με την πρώτη 5άδα να περιλαμβάνει και δύο μη τραπεζικές μετοχές (Motor Oil, CCH) με το μεγαλύτερο τζίρο να πραγματοποιείται και σήμερα στην Εθνική.

Από τον Mid 40 λιγοστές και σήμερα οι μετοχές, που κινήθηκαν καθώς άξια αναφοράς θεωρείται η κίνηση για Alapis, Βωβός, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Ιντρακόμ, Μηχανική και Proton Bank, Frigoglass.

Σημαντικές ανακατατάξεις και στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με την πρώτη επτάδα να διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (6,49 δισ), Εθνική (6,25 δισ), ΟΠΑΠ (3,69 δισ), Alpha Bank (2,97 δισ), ΔΕΗ (2,93 δισ), Eurobank (2,86 δισ), ΟΤΕ (2,82 δισ).

Tι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Απόλυτα επιφυλακτικό δηλώνει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ που επισημαίνει την παντελή έλλειψη ειδησεογραφίας ικανής να αντιστρέψει το αμιγώς πτωτικό momentum και να υπερκεράσει την αρνητική τάση των διεθνών Αγορών.

Με την καθοδική κίνηση να παίρνει σημαντική ορμή μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής, η επόμενη στήριξη τοποθετείται στα επίπεδα του προηγούμενου τοπικού πυθμένα (1.560 μονάδες), γεγονός που δεν την καθιστά και ιδιαίτερα αξιόπιστη.

Στο πλαίσιο αυτό, το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτικό σε τοποθετήσεις, επισημαίνοντας πάντως ότι η σταδιακή πύκνωση της ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων 6μήνου δύναται να προσφέρει επιμέρους διαφοροποιήσεις.

Πιο αναλυτικός αλλά εξ ίσου επιφυλακτικός ο Απόστολος Μάνθος, προσπαθεί για λογαριασμό της στήλης να αναλύσει την τεχνική εικόνα τόσο του 20αρη, όσο και επιμέρους Δεικτοβαρών τίτλων.

Έτσι σύμφωνα με την άποψη του μέλους της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ζητούμενο ήταν η συμπεριφορά του σε μια πιθανή επαφή με το μεσοπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 100 ημερών, στις 823 μονάδες.

Όντως ο δείκτης αφού πραγματοποίησε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας μια γρήγορη ανοδική κίνηση ήρθε σε επαφή με το επίπεδο των 823 μονάδων ολοκληρώνοντας μάλιστα και κλείσιμο πάνω σε αυτό.

Στη συνέχεια όμως ο δείκτης ενώ κατέγραψε ενδοσυνεδριακές τιμές υψηλότερες των 823 μονάδων δε μπόρεσε να πιστοποιήσει με αυξημένο τζίρο συναλλαγών την ανοδική διάσπαση και να φέρει την “ποθούμενη” ανοδική διαφυγή προς τις 870 μονάδες, γεγονός όπου ώθησε το δείκτη στις επόμενες συνεδριάσεις να ολοκληρώσει τρία πολύ επικίνδυνα “Black Crows candlesticks” φέρνοντάς τον στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 συνεδριάσεων.

Σε μια πιθανή συνέχιση της υπάρχουσας καθοδικής τάσης το πρώτο σημείο στήριξης εντοπίζεται στις 764 μονάδες ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα στη μετέπειτα βραχυχρόνια πορεία του δείκτη θα παίξει το δεύτερο στη σειρά διορθωτικό Fibonacci Arc της πρόσφατης έντονης ανοδικής κίνησης (663 > 881 μον.), στις 748 μονάδες.

Σημείο, όπου εάν καταστρατηγηθεί καθοδικά θα ανοίξει το δρόμο για την επαναπροσέγγιση της ισχυρής ζώνης στήριξης των 709 με 700 μονάδων.

Το σενάριο αυτό είναι φυσικά ιδιαίτερα απευκτέο, καθώς ενέχει υψηλό κίνδυνο διάσπασης του διπλού πυθμένα που προσδιορίζεται στην περιοχή των 663 – 655 μονάδων (!)

Πάντως σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι αργοί τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι παρά το τελευταίο “πριόνισμα” των 100 μονάδων από τα υψηλά στις αρχές του μήνα.

Όσον αφορά επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, ο κ. Μάνθος επικεντρώνει την προσοχή του στις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς και ΟΤΕ.

Στην περίπτωση της “μεγάλης μας φίλης” το κλείσιμο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση χαμηλότερα από το πρώτο τεχνικά ζητούμενο των 10,34 ευρώ, παρά το γεγονός ότι βοηθήθηκε σημαντικά από τις τελικές δημοπρασίες και από τα 10,17 ευρώ που βρισκόταν στις 16.59, βρέθηκε τελικά να κλείνει στα 10,30 ευρώ. Τρίτη συνεδρίαση με κλείσιμο χαμηλότερα από το εν λόγω όριο θα δώσει “πόντους” στα σενάρια επαναπροσέγγισης των 9,50 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, τον μεγαλύτερο τεχνικό προβληματισμό, δημιουργούν οι τίτλοι των Πειραιώς και ΟΤΕ.

Στην περίπτωση της πρώτης τελευταία “ανάχωμα” η στήριξη των 4,20 ευρώ, η οποία αν καταστρατηγηθεί καθοδικά, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 3,90 ευρώ.

Ακόμα χειρότερη η τεχνική εικόνα του τίτλου του ΟΤΕ που αν χάσει την στήριξη των 5,48 ευρώ, δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 5,33 ευρώ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με θετικό πρόσημο και χαμηλές συναλλαγές ξεκίνησε η νέα εβδομάδα.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με χειρότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 0,77%.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4647, τιμή εκκαθάρισης 773,46) κινήθηκαν μεταξύ 761,75 και 780,75 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (30000 Εθνική, 52100 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1718), Alpha Bank (683), Πειραιώς (221), Eurobank (1024), ΟΤΕ (416), MIG (763), Κύπρου (714), ΟΠΑΠ (138), Intralot (125), Μέτκα (170), Coca-Cola (143).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/8, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων στον ΟΤΕ (5875 τεμ.)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v