ΧΑ: Δεν αρκούν μόνο οι φήμες για τις 1.600

Και πάλι από την περιοχή των 1.600 μονάδων το ΧΑ θα επιχειρηθεί να κρατηθεί ΄΄ζωντανό΄΄ με τα γνωστά... Φήμες, διαρροές, βραχυπρόθεσμες κινήσεις και σενάρια για τις δρομολογημένες εξελίξεις στις τράπεζες.

Επιστροφή στις 1.600 μονάδες με Alpha και Eurobank, όπως σημείωνε εχθές στο σχόλιο του ο Θανάσης Σταυρόπουλος. Για ακόμη μία φορά οι φήμες, οι…διαρροές και τα λίγο ως πολύ γνωστά σενάρια αποτέλεσαν το ΄΄καύσιμο΄΄ για να αντιδράσουν ο Γενικός Δείκτης στις 1.610,8 και ο FΤ 20 στις 785,5 μονάδες. Με αιχμή τις τράπεζες, ειδικότερα όμως το δίδυμο Alpha και Eurobank, που έπιασαν τιμές στα 5,58 και 5,36 ευρώ αντίστοιχα.

Βέβαια πολλοί είναι αυτοί, που… μεμψιμοιρούν για την άκριτη εικοτολογία που συντηρεί (όπως συντηρεί) το παιχνίδι κυρίως στις τράπεζες, ωστόσο αυτή είναι η πραγματικότητα. Σύμφωνοι και εμείς – οι δημοσιογράφοι- γινόμαστε ηθελημένα ή ακούσια μας ΄΄μεταφορείς΄΄ φημών και πληροφοριών όμως η ιστορία έχει γράψει πως ακόμη και οι επίσημες διαψεύσεις των εισηγμένων πολύ εύκολα μπορεί να επαληθευθούν σε εύλογο χρόνο (*) .

Αναπόφευκτες οι εξελίξεις στις τράπεζες, εκ των ων ουκ άνευ σύμφωνα με τους ίδιους τους τραπεζίτες, επιβεβλημένες κατά την τρόικα και το ΔΝΤ είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο θα γίνουν. Προεξόφληση, που δικαιολογεί την διάθεση για μόχλευση των περισσότερων βραχυπρόθεσμων, που κινούνται ανάλογα με το που…δείχνουν οι φήμες.

Από τη στιγμή, που το σύστημα, οι εποπτικές αρχές ανέχονται αυτή την κατάσταση εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε όσο πιο ενδελεχώς γίνεται τις εξελίξεις και το παρασκήνιο. Αρκετές φορές οι εκτιμήσεις μας επαληθεύονται άλλες- πολύ συχνά- διαψεύδονται ή δεν επιβεβαιώνονται. Ο καθείς μας κρίνεται, ούτως ή άλλως.

Αλλωστε πάγια εκτίμηση μας είναι, πως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα χρήζει ΄΄ενέσεων ρευστότητας΄΄ και ΄΄οικονομιών κλίμακος΄΄ προκειμένου να λειτουργήσει και πάλι σαν μηχανισμός χρηματοδότησης και στήριξης της οικονομίας, εν όψει της πολύ δύσκολης 2ετίας, που ακολουθεί. Από αυτή την άποψη όσο όλα παραμένουν ρευστά το παιχνίδι θα έχει νόημα.

Παρακολουθούμε την διαδικασία αντίδρασης του ΧΑ από τα χαμηλά (των 1.383 μονάδων) με τον ΓΔ και πάλι στην περιοχή των 1.600 μονάδων και με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω συντήρησης της τάσης. Η επιβεβαίωση των 1.580 μονάδων σε συνδυασμό με τον κύκλο παρουσιάσεων των ελληνικών επιχειρήσεων στο Λονδίνο ίσως να αποφέρει…καρπούς βραχυπρόθεσμα.

Παρά την απαξίωση των ξένων, παρά το αρνητικό ισοζύγιο πωλήσεων-αγορών είναι σταθερές οι εισροές κεφαλαίων που επενδύονται σε συγκεκριμένες μετοχές. Δεν είναι πολλές, απ΄ότι φαίνεται, μία 10-12άδα το πολύ αλλά είναι εμφανές, πως επενδυτικά χαρτοφυλάκια θεωρούν ΄΄τοποθετήσιμη΄΄ λ.χ την Εθνική σε τιμές χαμηλότερα των 10 ευρώ. Το, ότι η τιμή της μετοχής δεν αποκλείεται να διορθώσει κάτω και από το τελευταίο ελάχιστο (10ετίας) δεν φαίνεται να αναιρεί την επενδυτική λογική ορισμένων.

Μετοχές συγκεκριμένων τραπεζών, βιομηχανικών επιχειρήσεων, υποδομών, ενέργειας αγοράζονται κ α ι με επενδυτικό ορίζοντα. Το ενδεχόμενο να υποχωρήσει το ΧΑ σε επόμενη φάση χαμηλότερα και από τις 1.383 μονάδες δεν ακυρώνει μία τέτοια προσπάθεια.

Από αυτή την άποψη φρονούμε, πως προσώρας παρακολουθούμε την εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης φοράς (πιθανότατα προς τον στόχο των 1 680 μονάδων) αλλά μεσο-μακροπρόθεσμα δεν βλάπτει το ΄΄κτίσιμο θέσεων΄΄ σε κάθε ακραία διόρθωση της αγοράς. Όύτως ή άλλως ακόμη και σε μία τέτοια περίπτωση η υψηλή μεταβλητότητα προσφέρει αφορμές διαφυγής σε καλύτερες τιμές.

Ενδεικτική η περίπτωση των περισσότερων μετοχών του 20άρη, ειδικότερα των τραπεζικών, στην διάρκεια και της τελευταίας αντίδρασης. Από τα χαμηλά των 753 ,3 μονάδων στις 8/9 έως τα χθεσινά υψηλά των 785,8 μονάδων. Και πάντα μέσα στο χρονικό περιθώριο του Τ συν 3.

(*) ενδεικτικά τα όσα αναφέρονται σήμερα στον Εκηβόλο…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v