Έχασε χρόνο και ευκαιρίες το ΧΑ

Εχασε χρόνο και την ανοδική αφορμή των ξένων χρηματιστηρίων το ΧΑ. Προβληματίζει η υποχώρηση του FTSE20 χαμηλότερα των 760 μονάδων και η εμφανής αδυναμία της ΕΤΕ να ξεπεράσει τα 9,4-9,5 ευρώ.

Χρόνο και ευκαιρίες έχασε το ΧΑ, με συνέπεια να ενταθούν οι πιέσεις με αφορμή και την χθεσινή έκδοση εντόκων του ελληνικού Δημοσίου.

Στις 1.563,3 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 757,3 ο Ftse20, με τις τράπεζες πέριξ των 1.630 και την Εθνική "αδύναμη" να κρατήσει τα 9,4-9,5 ευρώ.

Διήμερο με ασαφή προσανατολισμό, αυτό που βρίσκει τον 20άρη χαμηλότερα της κρίσιμης ζώνης των 760 μονάδων, ελάχιστα κίνητρα για μία κόντρα κίνηση και την αγορά να υποδέχεται…βαρύθυμα την χθεσινή έκδοση τίτλων βραχυπρόθεσμης λήξης.

Σε σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη εκτιμάται…βουτιά έως και 20% στα αναμενόμενα κέρδη των blue chips ωστόσο ο Στέφανος Κοτζαμάνης "βλέπει" στις τράπεζες πρόσθετη αξία έως και 40% από τις επικείμενες συγχωνεύσεις.

Με εικόνα…Ιανού το ΧΑ παραμένει έρμαιο των τεράστιων υποχρεώσεων, του δυσβάστακτου κρατικού χρέους και της παντελούς έλλειψης οράματος και αναπτυξιακής πολιτικής.

Πρακτικά όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση το ΧΑ έχασε την ολιγοήμερη ανοδική αντίδραση των ξένων χρηματιστηρίων, ενώ εχθές που τερματίζονταν το σερί της Wall οι πωλητές επέμεναν από τα μέσα της συνεδρίασης σε πωλήσεις στις τράπεζες αλλά και άλλα ελληνικά blue chips.

Περιορισμένες θεωρούνται οι πρώτες συνέργειες και ευκαιρίες μετά το διήμερο της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, αν και προσωπικά επιμένουμε στον κύκλο παρουσιάσεων- επαφών του υπουργού Οικονομικών και την διαδικασία αύξησης της Εθνικής.

Όλα τα… λεφτά, πάντα κατά την εκτίμηση μας, παίζονται σε αυτές τις δύο πρωτοβουλίες που υπό προυποθέσεις και σωστούς χειρισμούς μπορεί να βάλουν την ελληνική οικονομία στο παιχνίδι των αγορών. Προφανώς από θέση αδύναμη και πιεστική αλλά το ζητούμενο είναι να… ξανακαθίσει στο τραπέζι με όρους παίκτη και όχι επαίτη.

Για να δούμε, εάν πράγματι-όπως θέλουμε να πιστεύουμε, μπορεί να βγάλει κάτι η προσπάθεια του Γ. Παπακωνσταντίνου, οι επαφές των επιτελών της Εθνικής. Κυρίως η ενεργοποίηση των υγιών δυνάμεων του εγχώριου επιχειρείν και εφοπλισμού.

Βραχυπρόθεσμα όμως χάσαμε 2-3 ημέρες, που θα μπορούσαμε να "δοκιμάσουμε" την αγορά προς τις 1.610-1.615 μονάδες με προοπτική τις 1.680 αλλά το στοίχημα δεν μας βγήκε. Η υποχώρηση σε κλείσιμο εχθές του 20άρη χαμηλότερα των 760 μονάδων είναι μία αποθαρρυντική ένδειξη, που μπορεί να οδηγήσει αρκετούς βραχυπρόθεσμους σε νέες πωλήσεις και τους παίκτες των Παραγώγων σε νέο στοιχηματισμό σε χαμηλότερες τιμές προς τις 740 ή και 720 μονάδες.

Ενδεχόμενο, που θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί εάν "γυρίσουν" χαμηλότερα τα ξένα χρηματιστήρια. Ωστόσο οι βασικοί δείκτες (DJIA, S&P 500 και DAX) παραμένουν εντός παιδιάς, με ενδιαφέρουσα την διακύμανση του γερμανικού δείκτη και ενεργή την στόχευση των 6.320 μονάδων.

Πάντα από τεχνικής πλευράς παρατηρούμε ότι οι δύο βασικοί αμερικανικοί δείκτες αλλά και ο ισχυρότατος DAX "δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία λέξη τους". Και αυτό οφείλουμε να το προσμετρήσουμε για τη συνέχεια και παρά τις αποθαρρυντικές ενδείξεις που καταγράφονται και τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v