ΕΤΕ: Όπως κάθε αρχή, και δύσκολη...

Η προσπάθεια των δυνάμεων της Εθνικής άφησε υποσχέσεις για την δύσκολη συνέχεια. Το, ό τι λειτούργησε η "πονηρή" περιοχή των 1.475 μονάδων δίνει περισσότερα…επιχειρήματα στους βραχυπρόθεσμους.

Η "τραπεζική αντίδραση με οδηγό την Εθνική" (όπως ανέφερε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος) φαίνεται να…έσωσε τα προσχήματα, σε αυτή την κρίσιμη φάση της αγοράς.

Το 8 στα 8, που ποντάριζαν οι "πωλητές" της αγοράς Παραγώγων δεν έγινε, έμεινε έτσι το ΧΑ στα δύο προηγούμενα αρνητικά σετάκια (τέλος Ιουνίου και αρχές Αυγούστου), οι φιλικές δυνάμεις της Εθνικής λειτούργησαν αποτελεσματικά και το ενδιαφέρον είναι πως η ΄πονηρή΄΄ περιοχή των 1.475 μονάδων ενεργοποιήθηκε σαν σημείο αναφοράς.

Στις 1.506,7 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον Ftse20 στις 734,8, τις τράπεζες στο συν 3,2% στις 1.596 μονάδες και την ομάδα της Εθνικής αποφασισμένη να παλέψει σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Για να δούμε, καθώς τα στοιχήματα που "πέφτουν" είναι πολλά και από τις δύο πλευρές με την ομάδα της Εθνικής (κυρίως των ξένων που υποστηρίζουν το εγχείρημα) να επιφυλάσσεται για εκπλήξεις μέχρι τέλους. Στα 7,70 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 7,66 και την τιμή των 5,20 ευρώ (της α.μ.κ) να φαντάζουν δελεαστικές σε όσους τοποθετούνται μακροπρόθεσμα.

Από κοντά οι λοιπές τραπεζικές δυνάμεις, καθώς το εγχείρημα της ΕΤΕ είναι λογικό να έχει πάει τον κλάδο μία…φάση πίσω, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι διεργασίες στο παρασκήνιο δεν συνεχίζονται. Κάθε άλλο καθώς η μετάθεση των stress tests φαίνεται να δίνει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο αφ΄ενός να ολοκληρωθεί η αύξηση της Εθνικής αφ΄ετέρου να οριστικοποιηθούν οι διεργασίες μεταξύ των εμπλεκόμενων, που φαίνεται πιθανότατα πως θα αποτελέσουν τους άλλους δύο "πυλώνες" του κλάδου.

Από αυτή την άποψη εξηγείται η μεθοδική προσέγγιση συγκεκριμένων ξένων αλλά και διεθνών χαρτοφυλακίων (που διαχειρίζονται έλληνες) οι οποίοι τις τελευταίες μία-δύο εβδομάδες αγοράζουν προσεκτικά "τραπεζικές θέσεις". Στα 4,40 ευρώ η Eurobank, στα 4,80 η Alpha Bank, στα 3,69 η Πειραιώς, στα 4,27 το ΤΤ και στα 0,98 ευρώ η ΑΤΕ.

Κλάδος, που λόγω των δρομολογημένων εξελίξεων στον ΟΤΕ, παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι οι τηλεπικοινωνίες όπου πιθανόν σύντομα να υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με το θέμα της υποχρέωσης της Deutsche Telekom να υποβάλλει "δημόσια πρόταση". Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές τόσο το θέμα της D.T-OTE όσο και της ενεργότερης συμμετοχής της Deutsche Bank στα εγχώρια δρώμενα (κυρίως στον τραπεζικό κλάδο) θα τεθούν από γερμανικής πλευράς στην διάρκεια της επίσκεψης του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικά στις συζητήσεις, που θα έχει σήμερα με τον γερμανό ομόλογο του (Wolfgang Schauble ) τα τοπικά ΜΜΕ περιμένουν να βγουν σημαντικές ειδήσεις. Θα δείξει…, καθώς οι εκκρεμότητες με έναν από τους βασικότερους δανειστές μας είναι πολλές και ενδιαφέρουσες.

Μεθοδικό "μάζεμα" από επενδυτές που σίγουρα δεν βιάζονται επιχειρείται στον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο, καθώς ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι θεωρούν ΄΄τελειωμένη΄΄ τη μερική εκχώρηση δραστηριοτήτων, μονάδων της ΔΕΗ ενώ η τυπική έγκριση από τον ΔΕΣΦΑ για τους αγωγούς αερίου προς Πελοπόννησο μάλλον θα ενισχύσει συγκεκριμένους ομίλους. . Στα 7,85 ευρώ η Motor Oil, στα 4,42 ευρώ ο Μυτιληναίος με τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 5,70 και την Τέρνα Ενεργειακή στα 2,96 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v