Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται συγχρονισμός στο ΧΑ…

Έλλειμμα συγχρονισμού με τα ξένα χρηματιστήρια καταγράφεται στο ΧΑ. Ελπίδες για πρόσκαιρη συντήρηση της αντίδρασης -το πολύ έως τις 750 του FTSE 20- και αναμονή για τη φάση μετά τη διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Εθνικής.

Θετική στροφή σε ΕΤΕ και δικαιώματα καταγράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος, κάτι που μένει να φανεί σύντομα εάν συνιστά αλλαγή κλίματος στο Χ.Α.

Λογικό και αναμενόμενο να αντιδράσουν, τουλάχιστον, οι βασικοί δείκτες μετά την έντονη πίεση - υποχώρηση βασικών δεικτών, μετοχών. Ωστόσο, έμελλε να επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις πέριξ των 690 - 700 μονάδων για να γίνει αυτή η κίνηση και μάλιστα προς το τέλος της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων (στην ΑΜΚ της Εθνικής).

Στις 1.288,7 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, που δεν απέχει δα και πολύ από τον πυθμένα των 1.383 μονάδων, ούτε ο FTSE 20 που κρατά μεν τις 700 αλλά… κλίνει προς τις 660 μονάδες.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας για την αγορά, θα εμμείνουμε στο χθεσινό μας σχόλιο (των 11:09) πως «…από τεχνικής πλευράς το Χ.Α. μπορεί να δώσει μία μικρής έκτασης - βραχύβια αντίδραση (το πολύ έως τις 750 μονάδες για τον 20άρη) μέσα στις επόμενες 2 - 4 συνεδριάσεις, προτού συγχρονιστεί πτωτικά με τη Wall και τις κυριότερες ευρωαγορές.

Το ερώτημα των αναλυτών είναι κατά πόσον μία άμεση υποχώρηση των αγορών και του Χ.Α. προς τα ελάχιστα 11-12ετίας (ή ακόμη χαμηλότερα) θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο για έναν ανοδικό κύκλο στη συνέχεια από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά
».

Ο συγχρονισμός είναι ένα ζητούμενο για το Χ.Α., που έχει χάσει ακόμη μία ανοδική φάση των ξένων χρηματιστηρίων, όλη την πορεία αντίδρασης του ευρώ και βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με την… κλίση που έχουν λάβει η Wall και ο DAX στη Φρανκφούρτη. 

Σε κορύφωση όμως αναφέρονται αρκετοί αναλυτές και για την τελευταία κίνηση του ευρώ, ενώ και ο χρυσός λογικό είναι να κάνει ένα διάλειμμα προτού ακολουθήσει τον επόμενο ανοδικό γύρο.

Κατά συνέπεια, διόλου θεωρητικό το ερώτημα εάν το Χ.Α. μπορεί να κινηθεί ανοδικά στη φάση που θα διορθώνουν οι DJIA, S&P 500 και DAX, παρασύροντας χαμηλότερα και τις υπόλοιπες ευρωαγορές.

Η αλήθεια είναι πως το Χ.Α. δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες «κινήσεις-κόντρα» στα μεγαλύτερα ξένα χρηματιστήρια.

Στόχος παραμένει η βραχυπρόθεσμη συνέχιση της αντίδρασης προς τις 750 μονάδες για τον 20άρη και άντε έως τα 7,8 - 8,2 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα ή με υπεραπόδοση λ.χ. των Alpha Bank, Eurobank.

«Τελειωμένο» έχουν τον ΟΤΕ, που μέσα σε όλα θα έχει να αντιμετωπίσει και τις διοικητικές αναδιατάξεις δυνάμεων. Σε ιστορικά χαμηλά η μετοχή και οι Γερμανοί θα ήταν… χαζοί εάν δεν αγόραζαν μετοχές του πολύπαθου Οργανισμού σε τόσο ευτελή επίπεδα. Και είναι άξιον αναφοράς πως εδώ και έναν χρόνο ο ΟΤΕ είναι ο μόνος (ευρύτερου δημόσιου ενδιαφέροντος) τηλεπικοινωνιακός φορέας πανευρωπαϊκά που απαξιώνεται τόσο μεθοδικά, τόσο πιεστικά και με τόσο… αδιάφορους τους καθ' ύλην αρμοδίους.

Το πιθανότερο είναι πως η Deutsche Telekom θα έχει την ευχέρεια να αγοράζει μετοχές του ΟΤΕ στη διάρκεια της επόμενης διόρθωσης σε αποτίμηση που δεν αξίζει ούτε καν το ακίνητο στο Μαρούσι. Αλλά είπαμε…

Το ζητούμενο λοιπόν, κατά την εκτίμησή μας, είναι αφενός η αντίδραση των βασικών δεικτών σε αυτήν τη φάση και άμεσα, ο συγχρονισμός στη συνέχεια του Χ.Α. στον πτωτικό βηματισμό των ξένων αγορών σε μία κίνηση απαραίτητη για την επιβεβαίωση των 1.383 μονάδων. ΄Η την καταγραφή χαμηλότερων, όπως προεξοφλούν αρκετοί αναλυτές και παίκτες.

Όμως, θα έχει ενδιαφέρον εάν σε αυτήν την περίπτωση, όπου η αγορά θα «γράψει» νέο ελάχιστο, ενεργοποιηθεί ο επόμενος γύρος, που σε πρώτη φάση θα έχει κατά πάσα βεβαιότητα κυματισμό ανόδου. Για να δούμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v