Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξέμεινε από θετικούς καταλύτες το Χ.Α.

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα στο ΧΑ, με τις τράπεζες να εμφανίζουν απώλειες 8% έναντι 3% για τον ΓΔ. Περιορίστηκαν οι απώλειες στο φινάλε. Σε νέο ιστορικό χαμηλό ΟΤΕ και ΑΤΕ, μηνιαίες απώλειες 17,33% για ΤΤ.

Η Σοφοκλέους συνεχίζει την ανησυχητική αρνητική της αυτονόμηση από τις μεγάλες διεθνείς Αγορές, καθώς δεν βρίσκει κάποιο θετικό καταλύτη που θα μπορούσε να ανακόψει την παρατεταμένη “νότια” κίνηση και να δώσει πειστική ανοδική αντίδραση.

Όμως και η πολυαναμενόμενη αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα που τόσο πολύ “στοιχηματίστηκε” κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις από τους κινούμενους σε αυστηρά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, φαίνεται να αργεί στο “ραντεβού” της, φέρνοντας σε απόγνωση τους επίμονους traders που βλέπουν πως κάθε κίνηση στην Αγορά έχει σαν τελικό αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.

Αργά αλλά σταθερά δείχνουν να “ξεθωριάζουν” τα σενάρια που ήθελαν άμεσα deals στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, ενώ από την άλλη συνεχίζει να “βαραίνει” την Αγορά η εν εξελίξει αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας (μαζί με τα δικαιώματά της απέσπασε σήμερα το 65% του συνολικού τζίρου).

Απ΄ ότι φαίνεται η επόμενη “μάχη” εντυπώσεων θα δοθεί για τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1457 μονάδων και στην ζώνη 1420 – 1403, χωρίς να αποκλείεται κάποια στιγμή να ενεργοποιηθούν τα βραχύβια αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης της Αγοράς.

Επιβαρυντική για την ήδη κατακερματισμένη ψυχολογία που επικρατεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ήταν και η είδηση σύμφωνα με την οποία η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των αντιπροσωπειών ΟΛΠ και COSCO στις 12:30 -στα γραφεία του ΟΛΠ- αναβλήθηκε λόγω έκτακτης αλλαγής του προγράμματος του Capt. Wei Jiafu. Για τον ίδιο λόγο αναβλήθηκε και η συνάντηση του ισχυρού άνδρα της Cosco με τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Ναυτιλίας, κ. Γιάννη Διαμαντίδη.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη ανεπιβεβαίωτες φήμες έκαναν τον γύρο της Αγοράς, σύμφωνα με τις οποίες αφ΄ ενός δεν έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση και αφ΄ ετέρου σημείο τριβής, αποτελεί η καθυστέρηση επιστροφής ΦΠΑ στην Cosco.

Οι ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πόσο αγγίζει με τις νέες επενδύσεις που έχουν γίνει με γερανογέφυρες τα 21 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα και σήμερα προς το τέλος της συνεδρίασης εμφανίστηκε ξαφνικό “αγοραστικό” ενδιαφέρον που ανέσυρε τον Γενικό Δείκτη από το χαμηλό ημέρας των 1451,67 μονάδων, όμως δεν είχε την χθεσινή ευτυχή κατάληξη και έτσι ο Δείκτης έκλεισε με μικρές απώλειες.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι μέσω και των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Εθνική και πολύ κοντά σε αυτό οι Βιοχάλκο και Ελ. Πετρέλαια.

Τραγικές φιγούρες” στο ταμπλό του 20αρη οι ΟΤΕ και Αγροτική που για μία ακόμα συνεδρίαση έκλεισαν σε νέο ιστορικό χαμηλό (!)

Εντονότατη ανησυχία, εν τω μεταξύ, αρχίζει να δημιουργεί και η συμπεριφορά της μετοχής του Ταχ. Ταμιευτηρίου που από τα πρόσφατα υψηλά τρέχοντος έτους (σε κλείσιμο) των 4,79 ευρώ που σημειώθηκαν στην συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου, οι αθροιστικές απώλειες φθάνουν στο -17,33% (!)

Ξεκινώντας από τα δικαιώματα και τα σημερινά τους κλεισίματα, ίσως αξίζει επισήμανσης ότι η σημερινή συμπεριφορά προϊδεάζει για βραχυχρόνια αναστροφή της τάσης: ΚΠΡΔ (+4,44% και 3089329 τεμ.), ΕΤΕΔ (+0,00% και 28417198 τεμ.) και ΕΤΕΟ2 (+0,00% και 37464356 τεμ.)

Μοιρασμένη η εικόνα στις μετοχές που απαρτίζουν τον 20αρη, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τα Ελ. Πετρέλαια (+4,52%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Απλά θετική ημερήσια μεταβολή για Εθνική, Πειραιώς, Coca-Cola, Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 3% έκλεισαν οι Αγροτική, Eurobank, Alpha Ban, Ταχ. Ταμιευτήριο και του 2% η MPB.

Με μικρότερες ημερήσιες απώλειες οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 1473,68 μονάδες (10.33), όμως μετά τις 10.51 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1451,67 μονάδες (15.51), όμως η “έλευση του ιππικού” έφερε σημαντική ανοδική αντίδραση και τελικό κλείσιμο στις 1468,52 μονάδες με τελικές απώλειες 0,17%, ενώ ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων δέκα συνεδριάσεων) ξεπέρασε τα 158 εκατ. από τα οποία τα 6,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετικά καλύτερη των προηγούμενων η τελική εικόνα με 74 ανοδικές μετοχές έναντι 69 πτωτικών και 18 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 10%.

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά η εβδομάδα που έληξε ήταν η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική για το Χ.Α. με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 3,02% και τον Τραπεζικό απώλειες 8,08% Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στος -33,13% και 44,99% αντίστοιχα.

Αντίθετα διφορούμενα δείχνουν τα μηνύματα που εκπέμπουν οι διεθνείς Αγορές, καθώς από την μία τα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια αρνούνται να δώσουν σημαντική διόρθωση, από την άλλη όμως το euribor τριών μηνών, κινείται εκ νέου ανοδικά και σχεδόν "ακουμπάει" στη μία μονάδα βάσης.

Κινητικότητα στις ισοτιμίες νομισμάτων και ακόμα περισσότερη στα Εμπορεύματα.

Σε υψηλό έξι μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου, σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός, σε υψηλό τριάντα ετών ο άργυρος, σε υψηλό τριάντα μηνών το παλλάδιο και σε υψηλό 26 μηνών ο χαλκός.

Εν τω μεταξύ με αφορμή τις εξελίξεις στην Ιρλανδική AIB (και πιθανόν σε άλλους δύο Κρατικού ενδιαφέροντος Τραπεζικούς ομίλους στο Δουβλίνο), όλο και περισσότεροι διεθνείς αναλυτές αμφισβητούν πλέον ανοιχτά τα Τραπεζικά stress tests του περασμένου Ιουλίου και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τα προβλήματα να αρχίσουν εκ νέου να πολλαπλασιάζονται, με τα σενάρια να εμπλέκουν Τράπεζες και άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών.

Μάλιστα οι περισσότερο απαισιόδοξοι και επιθετικά σκεπτόμενοι σύντομα θα αρχίσουν να προετοιμάζουν τις Αγορές για νέα Τραπεζική αναταραχή “επανεκτιμώντας” την αξιοπιστία των στοιχείων των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ασφαλώς και δεν πρόκειται να σταματήσουν τα αρνητικά δημοσιεύματα από τους “ανησυχούντες” για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, έστω και αν αυτά το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας με ηπιότερους ρυθμούς.

Έτσι, επιφυλακτική εμφανίζεται η τρόικα για την περαίωση, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των "Financial Times", βάσει του οποίου αξιωματούχοι από την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει την Ελληνική Κυβέρνηση ότι μέτρα προσωρινού χαρακτήρα δεν θα συμβάλουν στη λύση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Χώρας.

Από την άλλη κάποιες πρώτες θετικές “νότες” από το μέτωπο των ομολόγων, καθώς οι οίκοι Goldman Sachs, HSBC, ΙΝG και Societe Generale συμβουλεύουν τους πελάτες τους να τοποθετηθούν σε Ελληνικά Κρατικά ομολόγα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που είχε σαν αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης του 10ετούς Ελληνικού έναντι του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου να υποχωρήσει χαμηλότερα από τις 800 μονάδες.

Στην υποχώρηση των Ελληνικών spreads αναφέρεται και ο Νίκος Σκουριάς και επισημαίνει: “Η ανοδική αντίδραση των Ελληνικών Κυβερνητικών χρεογράφων (αλλά και των Τραπεζικών) επόμενο ήταν να συνεχιστεί.

Μεταξύ των πιο ωφελημένων συγκαταλέγονται οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι όπως η 2ετία, της οποίας τα κέρδη προσεγγίζουν από τη 25η Αυγούστου το 5,3%.

Τα περιθώρια επιπλέον βελτίωσης περιορίζονται πάντως, καθώς ο κίνδυνος της Χώρας παραμένει μεγάλος. Η δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτική μεταρρύθμιση έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της, με την τελική επιτυχία τους να μη είναι καθόλου δεδομένη.

Το Κράτος εξακολουθεί να λειτουργεί αναποτελεσματικά και σπάταλα, με τις δαπάνες των ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και Νοσοκομείων να κινούνται απειλητικά και ανεξέλεγκτα ακυρώνοντας μεγάλο μέρος της μέχρι τώρα επίπονης προσπάθειας εξυγίανσης, την ίδια στιγμή που η οικονομική ύφεση περιορίζει τα έσοδα.

Επιπλέον, οι κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις έχουν αποδειχτεί σημαντική τροχοπέδη στην γοργή υλοποίηση των αναγκαίων και επειγουσών δομικών αλλαγών, τονίζει ο υπεύθυνος επενδύσεων της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Συνεχίζει να δείχνει επικρατέστερο το αρνητικό σενάριο για την βραχυπρόθεσμη τάση του Χ.Α., εκτιμά ο Κώστας Βέργος.

Επικρατεί ακόμη κλίμα προβληματισμού στην Αγορά, τόσο την εγχώρια όσο και λιγότερο στην διεθνή, που δεν επιτρέπει σημαντική αισιοδοξία για την βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των χρηματιστηριακών αξιών. Η εβδομάδα που πέρασε ανέδειξε στο προσκήνιο της επικαιρότητας το αδιέξοδο της περιοριστικής δημοσιονομικής “συνταγής” στην Ευρώπη, κάτι που σαφώς προβληματίζει τόσο το Κυβερνητικό επιτελείο όσο και τους παράγοντες της Αγοράς στην Ελλάδα.

Η Ιρλανδία, μία Χώρα που πειθήνια εφάρμοσε πρώτη προγράμματα μεγάλων περικοπών μισθών, βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο ένα ακριβώς χρόνο μετά την εφαρμογή τους. Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τον Μάιο, όταν κλείσουν δώδεκα μήνες από την εφαρμογή του “μνημονίου δημοσιονομικής σταθερότητας”, συνταγής που επίσης όπως είναι ευρέως γνωστό απέτυχε προηγούμενα στην Αργεντινή, και αλλού.

Οι κίνδυνοι από την αποτυχία της “συνταγής” άρχισαν να προεξοφλούνται από την χρηματιστηριακή Αγορά. Δεν είναι τυχαία η εκτίμηση κορυφαίων παραγόντων του εξωτερικού ότι η Χώρα οδεύει προς χρεοκοπία. Είναι όμως υπερβολική.

Εφόσον η Χώρα περάσει σε αναδιάρθρωση χρέους (που περιλαμβάνει χρονική διαπλάτυνση της εξόφλησής του) θα υπάρξει ανάσα στην Αγορά, και θα επανέλθει η αισιοδοξία και η ανάπτυξη. Στις διεθνείς Αγορές υπήρξε σκίαση του κλίματος από στατιστικά στοιχεία που δείχνουν κάποια σταθεροποίηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία και προβληματισμούς σε σχέση με την αοριστία των δεσμεύσεων της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας για τη στήριξη της Αμερικάνικης οικονομίας.

Συνολικά λαμβάνοντας υπ΄ όψιν ότι κυριαρχεί προβληματισμός στην ξένη και εγχώρια Αγορά, εκτιμάται ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να διολισθήσει προς τις 1420 μονάδες, επίπεδα στα οποία εφόσον επιβεβαιωθεί η στήριξη, μπορεί να αποτελέσουν εφαλτήριο για τις 1.600 μονάδες, σύμφωνα με την άποψη του προέδρου των πιστοποιημένων αναλυτών.

Τον Τραπεζικό δείκτη και τις τεχνικές διαθέσεις προσπαθεί να ανιχνεύσει ο Απόστολος Μάνθος και τονίζει: “Εμφανής είναι στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών του Τραπεζικού Δείκτη η διάθεσή του να πραγματοποιήσει σταθεροποιητικές κινήσεις πέριξ της mini στήριξης των 1476 μονάδων.

Και πως άλλωστε να μην είναι, εφόσον πλέον το 56% του δείκτη αντιπροσωπεύεται από τους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας (39,48%) και της Τράπεζας Κύπρου (16,55%), όπου στη παρούσα

φάση πραγματοποιούν αυξήσεις κεφαλαίου. Η πιθανή τώρα διαμόρφωση κλεισιμάτων στις επόμενες συνεδριάσεις κάτω από την περιοχή των 1445 μονάδων θα επιφέρει βίαιη καθοδική κίνηση προς το διπλό πυθμένα του περασμένου Ιουνίου στις 1344 μονάδες.

Αντιθέτως όσο προχωράνε οι αυξήσεις κεφαλαίου και ο δείκτης πραγματοποιεί συσσωρευτικές ενδοσυνεδριακές ταλαντώσεις σε αυτά τα επίπεδα τιμών (1445 με 1500 μονάδες) αυξάνονται σημαντικά οι προϋποθέσεις δημιουργίας βραχυχρόνιου βατήρα ανοδικής «εκτίναξης» προς την ισχυρή ζώνη των 1580 με 1626 μονάδων.

Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου θετικού σεναρίου θα βάλει ως στόχο την είσοδο του Τραπεζικού Δείκτη στην περιοχή, που εκτείνεται ανάμεσα στον μεσοπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 100 ημερών (ΚΜΟ 100: 1622 μον.) και στη καθοδική γραμμή αντίστασης, στις 1697 μονάδες.

Πάντως για να μπορέσουν και οι δύο Τραπεζικοί τίτλοι να προσελκύσουν επενδυτές στα «γκισέ» των αυξήσεων θα πρέπει να υπάρχει και ένα αντίστοιχο δέλεαρ στη τιμή, που συναλλάσσονται οι μετοχές τους. Στοιχείο, που πιθανότατα να αρχίσει να διαφαίνεται μετά τη λήξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων τους, εκτιμά το μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Αναιμική ως προς την έκταση και “επιπόλαιη” ως προς την εκδήλωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η άνοδος των τελευταίων λεπτών τόσο στην χθεσινή όσο και στην σημερινή συνεδρίαση καθώς ο Γενικός Δείκτης διατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος σε αρνητικό έδαφος για να κλείσει τελικά οριακά θετικός χθες και με μικρές απώλειες σήμερα, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ωστόσο η πιθανότητα εκδήλωσης μιας ανοδικής κίνησης – αντίδρασης δείχνει αρκετά αυξημένη.

Το σενάριο αυτής της αντίδρασης παραμένει σε ισχύ με την επίδραση της διακύμανσης των δικαιωμάτων της Εθνικής Τράπεζας να παραμένει κυρίαρχη για την πορεία του τίτλου. Πρώτο επίπεδο αντίστασης παραμένει η περιοχή των 1490 μονάδων ενώ σε ότι αφορά τοποθετήσεις παραμένουμε θετικοί για αγορές στην μετοχή της Εθνικής στα τρέχοντα επίπεδα, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση με διάθεση σχετικής αύξησης των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη κινήθηκαν σταθεροποιητικά μειώνοντας τις υποτιμήσεις στο 0,7%.

Πωλήσεις κατά κύριο λόγο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7484, τιμή εκκαθάρισης 695,25) κινήθηκαν μεταξύ 681,25 και 703 μονάδων.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (288000 Εθνική, 150000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7155), Alpha Bank (895), Πειραιώς (979), Eurobank (645), ΟΤΕ (244), Ταχ. Ταμιευτήριο (372), Κύπρου (319), Ελ. Πετρέλαια (119).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 1/10 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (3300665 τεμ.), Κύπρου (20000 τεμ.), Alapis (6881 τεμ.), MPB (25000 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (4500 τεμ.), Alpha Bank (44600 τεμ.), MIG (41688 τεμ.), Πειραιώς (35000 τεμ.).

Αντίθετα δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7552315 τεμ.), Eurobank (15212621 τεμ.), Εθνική (42336637 τεμ.), Κύπρου (11956143 τεμ.), Πειραιώς (11154741 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία TYRUS CAPITAL LLP γνωστοποιεί με την από 30/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Ταυτότητα Διαχειριστή: Tyrus Capital LLP. Ονομασία Εκδότη: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. ISIN GRS003013000. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: -1.371.843 μετοχές (CFD). Η ανοικτή θέση αυξήθηκε κατά 423.364 μετοχές σε σχέση με την προηγούμενη γνωστοποίηση. Αριθμός Εισηγμένων Μετοχών: 607.041.577 μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: -0,2260%. Ημερομηνία: 30 Σεπτεμβρίου 2010.

Η διαχειρίστρια εταιρεία GLG PARTNERS LP γνωστοποιεί με την από 30/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι μετά από ανοικτή πώληση 130.000 μετοχών - CFD (-0,0214% του μετοχικού κεφαλαίου) της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ η οποία έλαβε χώρα την 30η Σεπτεμβρίου 2010 κατέχει καθαρή ανοικτή θέση -1.480.000 μετοχών της ανωτέρω εκδότριας εταιρείας ή ισοδύναμο ποσοστό -0,2438% του μετοχικού της κεφαλαίου (σε σύνολο 607.042.000 εισηγμένων μετοχών).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v