Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηξη τζίρου με 138 εκατ. στην Εθνική

Η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων της ΕΤΕ έδωσε πνοή στις τράπεζες με εξασφάλιση συμμετοχής στην ΑΜΚ, κινήσεις arbitrage, κατοχύρωση γρήγορων κερδών. Κρίσιμη η ζώνη 1540-1560 μ.

Συνεχίστηκε η Τραπεζοκεντρική ανοδική αντίδραση και έτσι μετά από επτά συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. “ξαναείδε” κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων.

Όλα ξεκίναγαν και τελείωναν στο Τραπεζικό ταμπλό, όπου σημειώθηκε σημαντικότατο arbitrage μεταξύ μετοχής Εθνικής και δικαιωμάτων με το ΕΤΕΟ2 να δείχνει ελκυστικότερο, τοποθετήσεις “παικτών” βραχυπρόθεσμου ορίζοντα σε άλλους Τραπεζικούς τίτλους, αλλά και ενδοσυνεδριακές κινήσεις κατοχύρωσης γρήγορων κερδών σε Τραπεζικές μετοχές που σε ελάχιστες συνεδριάσεις έδωσαν κέρδη που πλησίασαν ή και ξεπέρασαν το 10% (Alpha Bank, Eurobank).

Σαφώς περισσότεροι οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη με επικεφαλής τους ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank που έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 5%. Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για την MIG και του 3% για Τιτάνα και Alpha Bank.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι Αγροτική (έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό), ΟΠΑΠ και Coca-Cola, αρνητική ημερήσια μεταβολή για την Βιοχάλκο και αμετάβλητος ο τίτλος της Jumbo.

Με θετικό πρόσημο και μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά και υποχώρησε μέχρι τις 1481,85 μονάδες (10.34), όμως μετά τις 10.41 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1514,17 μονάδες (16.41) και έκλεισε τελικά στις 1503,14 μονάδες με κέρδη 0,97%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 216 εκατ. από τα οποία τα 2,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καλύτερη των προηγούμενων η τελική εικόνα με 104 ανοδικές μετοχές έναντι 61 πτωτικών και 29 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 15,71%.

Γεγονός είναι ότι η Αγορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις “πλήρωσε” την συντριπτική πλειονότητα των εμπλεκομένων, καθώς ήταν κοινή πεποίθηση ότι το Χ.Α. “χρωστούσε” μία ανοδική αντίδραση και θα την έδινε με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων της Εθνικής (ευνόητο είναι ότι σε τέτοιες εκτιμήσεις πάντα προηγείται και ένα σχετικό “front running” από τους πλέον γρήγορους και ριψοκίνδυνους “παίκτες”).

Από την άλλη κρίνεται τουλάχιστον εντυπωσιακή η επιδεικτική αποστασιοποίηση από την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, όχι μόνο στην έτσι κι αλλιώς καταταλαιπωρημένη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση (οι περισσότερες κινήσεις ήταν καθαρά χαμηλού κόστους), αλλά και στις περισσότερες μετοχές του 20αρη εκτός Τραπεζικού ταμπλό (πλην του ΟΤΕ που έδειξε διαθέσεις απόδρασης από τα νέα ιστορικά χαμηλά), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την “ποιότητα” των αγοραστών κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Follow the market and don’t ask why” αναφέρουν οι περισσότερες συγκλίνουσες εκτιμήσεις που εκτιμούν ότι η ανοδική αντίδραση μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τις “παρυφές” της 19/10 (ιδιαίτερα αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των Ελληνικών spreads και συνεχίσει με θετικές διαθέσεις το διεθνές κλίμα) όταν και εισέρχονται προς διαπραγμάτευση τα πρώτα νέα κομμάτια από την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής (τα υπόλοιπα από τις ομολογίες εισέρχονται στις 27/10).

Τεχνικά και όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση πολλά θα κριθούν στην ζώνη 1540 – 1560 για τον Γενικό Δείκτη, ενώ δεν αποκλείεται η εικόνα της Αγοράς να βελτιωθεί ακόμα περαιτέρω από αύριο που θα έχει παύσει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της Εθνικής.

Σαφώς και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αποφασιστικό ρόλο θα παίξει η στάση που θα τηρήσουν αυτοί που έσπευσαν να τοποθετηθούν πρώτοι και γράφουν σημαντικά κέρδη, αλλά και αυτοί που έχουν ανοίξει σημαντικότατο αριθμό “short” θέσεων, καθώς πιθανό “short covering” δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμα ψηλότερα Τραπεζικό και Γενικό Δείκτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων, ενώ σε ΕΤΕ (96,3 εκατ.), ΕΤΕΔ (11,2 εκατ.) και ΕΤΕΟ2 (30,7 εκατ.) “απασχολήθηκε” το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.


Τα σενάρια για τράπεζες και η ...επίθεση φιλίας

Τα σενάρια για άμεσα Τραπεζικά deals δεν μπορούν να πάνε την Αγορά πολύ ψηλότερα, απλά γιατί έχουν χάσει σημαντικά σε ένταση και πειθώ, εκτιμούν όσοι παραμένουν απαισιόδοξοι και εκτός Αγοράς και δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι μπορεί να μην είναι και τόσο “τυχαίο”, η “επίθεση φιλίας” από διεθνείς οίκους και η αποκλιμάκωση των spreads που άρχισε να παρατηρείται λίγο μετά την ανακοίνωση της Εθνικής για επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, όταν συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο για τις άλλες “προβληματικές” Χώρες της Ευρωζώνης.

Όμως και η γενικότερη εικόνα της πραγματικής οικονομίας δεν συνάδει για άκρατη αισιοδοξία, όπως και το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011.

Από το προσχέδιο του προϋπολογισμού απουσιάζει η λέξη "ανάπτυξη", τονίζει ο ΣΕΛΠΕ, ενώ ο ΕΒΕΑ κάνει λόγο για πρωτόγνωρη ασφυξία στην Αγορά, που έχει γονατίσει από τους φόρους και για “τιμωρία” των κερδοφόρων επιχειρήσεων, για έκτακτες εισφορές.

Όσο προφανές είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη μέσα σε κλίμα απαισιοδοξίας, εθνικής “κατάθλιψης” και αυξανόμενης ανεργίας, αλλά τόσο προφανές είναι ότι η δημιουργία εικονικής ευφορίας από την παρατεταμένη στάση πληρωμών του Δημοσίου (όπως περιγράφει και το πρωινό σχόλιο του “partner” Χρ. Κίτσιου) δεν οδηγεί στην ανάπτυξη.

Φευ οι Κυβερνώντες ασχολούνται με αλλεπάλληλες συσκέψεις για την τύχη των “υπεράριθμων” του ΟΣΕ και των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να μεταταχθούν ή να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα και έχουν αφήσει να “καρκινοβατεί” τον μοναδικό “πνεύμονα” της οικονομίας που είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία, στον οποίο οι δεκάδες απολύσεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού αναφέρει ότι η επίσημη ανεργία το 2011 μπορεί να φθάσει το 14,5% (η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η τρέχουσα ανεπίσημη ανεργία ξεπερνά το 20%). 


"Κλειδί" το διεθνές κλίμα

Φαίνεται να διακόπτουν το πτωτικό σερί τους τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, όμως πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη διεθνή τάση θα αρχίσουν να κρίνονται από την Παρασκευή όταν μεταξύ άλλων Alcoa και PepsiCo θα ξεκινήσουν τον “χορό” των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου.

Πολλά ξεκίνησαν σήμερα από την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να προχωρήσει ουσιαστικά σε μηδενισμό των επιτοκίων της και σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση του Ιαπωνικού νομίσματος, άνοδο του Nikkei και βέβαια έπαιξε ρόλο στο νέο ιστορικό υψηλό για την τιμή του χρυσού.

Σαφώς πιο συγκρατημένη η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς σε καθεστώς αναθεώρησης με πιθανότητα υποβάθμισης κατά μία βαθμίδα έθεσε η Moody’s την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιρλανδίας. Επισημαίνεται πως τις προηγούμενες ημέρες στελέχη της Standard & Poor’s αλλά και της Fitch εκτίμησαν πως ενδεχομένως να υπάρξουν υποβαθμίσεις της Ιρλανδίας.

Επιφυλακτική και η σημερινή έκθεση της Saxo Bank που μεταξύ άλλων αναφέρει: “Με τον δείκτη S&P 500 να κυμαίνεται σήμερα στα ίδια περίπου επίπεδα που ήταν και στις αρχές του έτους και με την έλλειψη επενδύσεων λόγω της αδύναμης Αγοράς κατοικίας, τα τρέχοντα προβλήματα στη Νότια Ευρώπη αλλά και στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, υπάρχουν ανησυχίες ότι το ‘ψυχρό μέτωπο’ θα παραμείνει, φέρνοντας περισσότερες προκλήσεις και αντιξοότητες μέσα στο 2011”.

Η τρέχουσα εικόνα της οικονομίας συνεχίζει να στρέφει τους αγοραστές στον χρυσό, τον άργυρο και τα μέταλλα της ομάδας του λευκόχρυσου (PGM), δεδομένου ότι οι επενδυτές αποζημιώθηκαν αδρά κατά το Γ’ Τρίμηνο, τονίζει ο διεθνής οίκος.

Αρνητικές ενδείξεις δίνει η τεχνική ανάλυση για την πορεία των Αμερικανικών Χρηματιστηρίων τον Οκτώβριο, προειδοποιεί η Bank of America Merrill Lynch, που επισημαίνει ότι ο S&P 500 δυσκολεύεται ιδιαίτερα στη ζώνη των 1130-1150 μονάδων, με αποτέλεσμα να προκύπτουν πολύ αρνητικά σήματα.

Η BofA Merrill Lynch, περιμένει μία διόρθωση που θα μπορούσε να είναι της τάξης του 10-12%.

Τέλος και η ING δηλώνει επιφυλακτική και εκτιμά ότι το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος ύφεσης (double dip) είναι πιθανότερο σε σύγκριση με αυτό μίας ταχείας ανάκαμψης, αλλά το σενάριο παρατεταμένου χαμηλού πληθωρισμού και πολύ χαμηλών επιτοκίων είναι ξεκάθαρα αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.


Τι εκτιμούν για τη συνέχεια οι αναλυτές

Ανοδική αντίδραση από Ελληνικά ομόλογα και Χ.Α., επισημαίνει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust σημειώνει ότι σημαντική άνοδο τιμών κατέγραψε το τελευταίο διάστημα η Αγορά των Ελληνικών ομολόγων, τα οποία είναι σύμφωνα με το Bloomberg στην κορυφή της λίστας με τα μεγαλύτερα κέρδη στην Ευρώπη τόσο σε επίπεδο μήνα –το Σεπτέμβριο η άνοδος της διαμορφώθηκε στο 5,7%-, όσο και σε επίπεδο τριμήνου –η απόδοση των τελευταίων 90 ημερών διαμορφώθηκε στο +4,78%. Ταυτόχρονα το spread υποχώρησε χαμηλότερα, κάτι θετικό δεδομένων των συνθηκών.

Αντίθετα για το Χ.Α. ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε αρνητικός μήνας, με την Σοφοκλέους να μην μπορεί να ακολουθήσει τις διεθνείς Αγορές, ενώ ο όγκος συναλλαγών διατηρήθηκε πάνω από το μέσο όρο και σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα.

Από εδώ και πέρα είναι πολύ σημαντικό να πετύχει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, τόσο για ουσιαστικούς, όσο και για ψυχολογικούς λόγους. Η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της αύξησης ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη 5 Οκτωβρίου, ενώ το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου. Πάντως, η διακοπή των συζητήσεων για συγχωνεύσεις Τραπεζών, η απόσυρση της προσφοράς της Τράπεζας Πειραιώς για ταυτόχρονη εξαγορά της ΑΤΕbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και η καθυστέρηση των Κυβερνητικών ανακοινώσεων για το μέλλον των Κρατικών Τραπεζών, έχουν αποθερμάνει τις προσδοκίες των επενδυτών, κάτι που καταγράφηκε πρόσφατα στις τιμές των Τραπεζικών μετοχών.

Στο μεταξύ συνεχίζεται το κύμα φυγής των εταιρειών από το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η Vivartia συγκαλεί στις 25 Οκτωβρίου έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της με αυτό το θέμα.

Στην Ευρώπη δίπλα στα προβλήματα των Νότιων Χωρών της Ευρωζώνης ήρθε να προστεθεί η Ιρλανδία. Η Κυβέρνηση της Χώρας ανακοίνωσε την επιχορήγηση του Τραπεζικού της συστήματος με επιπλέον πέντε δισ. ευρώ, κάτι που θα εκτοξεύσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της για φέτος στο 32% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα η Moody’s υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, ενώ η Πορτογαλία ανακοίνωσε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Την ίδια ώρα το ΑΕΠ β΄ τριμήνου των ΗΠΑ έκλεισε με άνοδο 1,7%, έναντι 3,7% στο α΄ τρίμηνο, η ανεργία δεν υποχωρεί, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 48,5%, έναντι 53,2% τον Αύγουστο. Στην ανατολική πλευρά του πλανήτη η μεν Ιαπωνία υποχρεώθηκε να διαθέσει το Σεπτέμβριο 2,125 τρισ. γεν για να ανακόψει την ανοδική του πορεία, χωρίς πάντως επιτυχία, η δε Κίνα ανακοίνωσε ότι ο δείκτης ανάπτυξης βιομηχανίας ανέβηκε τον Σεπτέμβριο στο 53,8, από 51,7 τον Αύγουστο.

Με εξαίρεση την εντυπωσιακή άνοδο τιμών των Ελληνικών ομολόγων κατά 5,7% τον τελευταίο μήνα, τα υπόλοιπα Κρατικά ομόλογα παρέμειναν σχετικώς σταθερά.

Η συνεχής νομισματική χαλάρωση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ μέσω της Αγοράς Κρατικών ομολόγων πιέζει το δολάριο έναντι του ευρώ. Έτσι το Αμερικάνικο νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλά οκτώ μηνών, κάτι που εκτόξευσε το χρυσό σε νέο υψηλό όλων των εποχών. Ταυτόχρονα η βιομηχανική ανάπτυξη της Κίνας έδωσε ανοδική ώθηση στις τιμές των εμπορευμάτων και του πετρελαίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την άποψη του κ. Σωτηρόπουλου, εντοπίζεται μία διάθεση καλυτέρευσης και πιθανής αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης (η μεσομακροπρόθεσμη παραμένει καθαρά πτωτική), όμως για να συμβεί αυτό πρέπει ο Γενικός Δείκτης να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1540 μονάδων και ο FTSE υψηλότερα των 750 μονάδων.

Συγκρατημένα αισιόδοξος δηλώνει και ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) που τονίζει: “Στενεύουν ιδιαίτερα τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE μετά το πέρας των αυξήσεων κεφαλαίων, που πραγματοποιούν η Εθνική Τράπεζα και η Τραπεζα Κυπρου. Το ρίσκο δε, που θα αναλάβουν όσοι επενδυτές «σορτάρουν» τα μελλοντικά συμβόλαια του δείκτη στα επίπεδα των 700 με 690 μονάδων για να «κυνηγήσουν» 45 με 50 μονάδες - η επόμενη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στο επίπεδο των 655 με 650 μονάδων - είναι πολύ μεγάλο διότι πλέον το περιθώριο μιας πιθανής έντονης ανοδικής ανάτασης εμπεριέχει περισσότερες μονάδες.

Εδώ τα επόμενα σημαντικά σημεία αντίστασης βρίσκονται στις 764 και στις 800 μονάδες. Εάν μάλιστα πραγματοποιήσουμε επιμέρους διαγραμματική ανάλυση στους πέντε ισχυρούς τίτλους (ΕΤΕ, ΚΥΠΡ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕΚ, ΟΤΕ), που απαρτίζουν το δείκτη προσθέτοντας το ποσοστό συμμετοχής τους στον FTSE διαπιστώνουμε:

1. Ότι όταν τελειώσει επιτυχώς η αύξηση κεφαλαίου των δύο Τραπεζικών τίτλων τότε η υψηλή κεφαλαιακή τους επάρκεια δύσκολα θα τους ωθήσει χαμηλότερα από τα 6,10 ευρώ για την Εθνική και 2,84 ευρώ για τη Κύπρου θέτοντας ουσιαστικά ένα καθοδικό stop στο 32% του δείκτη.

2. Ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει ισχυρές ενδείξεις σχηματισμού μεσοπρόθεσμου πυθμένα στη ζώνη των 12 με 10 ευρώ ενώ η μετοχή του ΟΤΕ συναλλάσσετε πλέον στα ιστορικά χαμηλά της λίγο πάνω από τα 5 ευρώ άρα και εδώ έχουμε ένα 15,54% του δείκτη με μικρά περιθώρια καθόδου και τέλος

3. ότι η μετοχή της ΕΕΕΚ ναι μεν σταθεροποιείται στα υψηλά της πραγματοποιώντας από τον περασμένο Μάρτιο ταλαντευτικές κινήσεις ανάμεσα στο εύρος διακύμανσης 16,75 με 21 ευρώ αλλά μέχρι τώρα δεν έχει δώσει σημαντικές ενδείξεις μέσω των αλγοριθμικών δεικτών ορμής ότι το ανοδικό της «έργο» έχει τελειώσει.

Έτσι λοιπόν με το 56,72% του δείκτη FTSE να δηλώνει αδυναμία συνέχισης της υπάρχουσας καθοδικής κίνησης του Αυγούστου πέραν των 660 με 650 μονάδων θεωρούμε ότι με το υπάρχον πολιτικοοικονομικό περιβάλλον βρισκόμαστε πολύ κοντά στη διαμόρφωση μεσομακροπρόθεσμου πυθμένα”.

Πολύ ενθαρρυντική για την συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης θα μπορούσε να θεωρηθεί η σημερινή συνεδρίαση η οποία συγκέντρωσε τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για την βελτίωση της βραχυπρόθεσμης τεχνικής εικόνας, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αφενός το κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας αφετέρου η αύξηση των συναλλαγών σε ικανοποιητικό βαθμό συμπλήρωσαν ιδανικά κατά μία έννοια το θετικό πρόσημο στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Τεχνικά μια κίνηση με κλείσιμο πάνω στις 1.510 μονάδες θα έδινε χαρακτήρα “βάσης” στην συσσώρευση που παρατηρείται μεταξύ 1490 – 1450 μονάδων ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών στην ζώνη αντίστασης των 1.690 μονάδων.

Ειδικότερα μας αρέσει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η οποία από αύριο θα διαπραγματεύεται χωρίς την πίεση των δικαιωμάτων προτίμησης. Επιπλέον οι μετοχές των άλλων Τραπεζών δείχνουν έτοιμες να ακολουθήσουν το ράλι εκτόνωσης στο οποίο η Ελληνική Αγορά θα αποκαταστήσει ένα μέρος της υποαπαόδοσης που παρατηρείται τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με τις υπόλοιπες ξένες Αγορές, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ που εντοπίζει “επενδυτικές ευκαιρίες” σε Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank, Alpha Bank.

Επίσης ο κ. Χατζηδάκης δηλώνει εξαιρετικά αισιόδοξος για την βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά του τίτλου της Εθνικής, τονίζοντας ότι τουλάχιστον στις ιδιωτικές ΑΧΕ, όσοι είχαν σκοπό να συμμετάσχουν στην αύξηση, έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες σήμερα (!)

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικής αντίδρασης συνέχεια που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με σαφώς καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μηδένισαν τις υπάρχουσες υποτιμήσεις (πάντα υπό την προϋπόθεση υπολογισμού των προμερισμάτων που έχουν ανακοινωθεί) ενώ μετά τις 17.00 οι αγοραστές έδειξαν επιθετικότερες διαθέσεις και οι τελευταίες πράξεις έγιναν με premium 0,5%

Αγορές, μετά από σημαντικό αριθμό συνεδριάσεων, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11526, τιμή εκκαθάρισης 726,31) κινήθηκαν μεταξύ 709,5 και 729,75 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (76500 Εθνική, 50000 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8634), Alpha Bank (1285), Πειραιώς (1445), Eurobank (1365), ΟΤΕ (958), Ταχ. Ταμιευτήριο (639), Κύπρου (518), Ελ. Πετρέλαια (150), MPB (219), MIG (1329), Αγροτική (142), Motor Oil (197), Ιντρακόμ (101), Μυτιληναίος (314), ΕΧΑΕ (203).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 5/10 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (3074301 τεμ.), Κύπρου (30000 τεμ.), MPB (65000 τεμ.), Πειραιώς (60000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΔΕΗ (21000 τεμ.), Εθνική (100000 τεμ.) και Κύπρου (86500 τεμ.)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (6919615 τεμ.), Eurobank (15212621 τεμ.), Εθνική (44507737 τεμ.), Κύπρου (11862643 τεμ.), Πειραιώς (1077431 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία TYRUS CAPITAL LLP γνωστοποιεί με την από 04/10/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Ταυτότητα Διαχειριστή: Tyrus Capital LLP. Ονομασία Εκδότη: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. ISIN GRS003013000. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: -2.657.500 μετοχές (CFD). Η ανοικτή θέση αυξήθηκε κατά 493.657 μετοχές σε σχέση με την προηγούμενη γνωστοποίηση. Αριθμός Εισηγμένων Μετοχών: 607.041.577 μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: -0,4378%. Ημερομηνία: 4 Οκτωβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v