Η άνοδος της ΕΤΕ δεν συγκράτησε την πτώση

Παρά την αντεπίθεση των αγοραστών στην Εθνική, ο ΓΔ έκλεισε με πτώση. Αρνητικές εκπλήξεις οι ΟΤΕ (2,93%) και 3Ε (-5,51%) που ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους στα χαμηλά ημέρας. Σημαντική η συρρίκνωση του τζίρου.

Η αντεπίθεση αγοραστών που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 16.28 στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας και η “συμπαράσταση” από Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Πειραιώς, Motor Oil, Jumbo, MIG, έφεραν τον Δείκτη στις παρυφές του θετικού προσήμου, όμως οι τελικές δημοπρασίες και οι αρνητικές εκπλήξεις που εμπεριείχαν για ΟΤΕ και Coca-Cola (και οι δύο τίτλοι κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης και έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας) απέτρεψαν την θετική έκπληξη.

Έτσι, μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και πέντε στις τελευταίες έξι (μεσολάβησε η συνεδρίαση της 2/12 με οριακές απώλειες 0,02%), ο Γενικός Δείκτης διέκοψε το μίνι θετικό σερί του και κατά την σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, επηρεασμένος από την επιφυλακτική εικόνα των διεθνών Αγορών και τις διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η αδύναμη εικόνα αρκετών Δεικτοβαρών τίτλων, η σμίκρυνση του αριθμού των ημερήσιων πρωταγωνιστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και βέβαια η σημαντική συρρίκνωση του τζίρου.

Παρά ταύτα, η τελική υπεροπλία των μετοχών με θετικό πρόσημο αφήνει θετικά μηνύματα, ενώ από τους τίτλους που κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μεταξύ άλλων ξεχώρισαν οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, Ιατρικό, Ιντρακόμ, Βωβός, Επίλεκτος, Δομική Κρήτης, Revoil, Lavipharm κ.λ.π.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στην πρώτη οκτάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όμως ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι μίκρυναν κάπως οι “αποστάσεις” μεταξύ των επιμέρους τίτλων: Coca-Cola (7,16 δισ), Εθνική (6,80 δισ), ΟΠΑΠ (4,43 δισ), ΟΤΕ (3,58 δισ), ΔΕΗ (2,71 δισ), Κύπρου (2,66 δισ), Alpha Bank (2,48 δισ), Eurobank (2,38 δισ).

Αναλυτές εκτιμούν ότι η διόρθωση είναι ελεγχόμενη όσο η Αγορά παραμένει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων και σε ακρότητα υψηλότερα των 1470 μονάδων, με το σενάριο που θέλει ο Δείκτης να επιχειρεί κίνηση προς τις 1560 μονάδες και βλέπουμε να δείχνει ισχυρό.

Βέβαια για να γίνουν όλα αυτά και να συνεχιστεί (έστω και με διαλείμματα) ο “καλλωπισμός” των υποτιμήσεων, δεν πρέπει να υποτροπιάσει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, να μην υπάρξουν νεότερες αρνητικές ειδήσεις και οι “short sellers” να “υποκύψουν” στην επερχόμενη εορταστική ραστώνη.

Όμως ακόμα και αν μειωθεί ή εκλείψει η αρνητική ειδησεογραφία, θεωρείται βέβαιο ότι οι αρνητικές εκτιμήσεις για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την συνοχή της Ευρωζώνης θα παραμείνουν.

Στους πέντε μήνες που ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των “stress tests” των Αμερικανικών Τραπεζών το 2009, ο δείκτης Standard & Poor’s 500 Financials Index αυξήθηκε κατά 25%. Στην Ευρώπη, αντιθέτως, πέντε μήνες μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των “stress tests” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, ο δείκτης Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index υποχωρεί κατά 4%.

Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg, η αποτυχία των Ευρωπαϊκών τεστ να αποκαταστήσoυν την εμπιστοσύνη στις Τράπεζες της περιοχής φάνηκε ακόμα εντονότερη τον προηγούμενο μήνα, όταν η Ιρλανδία έδωσε εντολή στις δύο μεγαλύτερες Τράπεζές της -που και οι δύο πέρασαν τις… “εξετάσεις” - να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου.

Περαιτέρω άνοδο 13% αναμένει για τα παγκόσμια χρηματιστήρια το 2011 η Credit Suisse στην Global Equity Strategy.

Η Credit Suisse αναμένει διεύρυνση του ΑΕΠ παγκοσμίως με ρυθμό 4,4% το 2011. Προσθέτει δε πως η ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή παγκοσμίως για το 2011, θα είναι της τάξης του 10%-15%.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, η δημοσιονομική κατάσταση στην περιφερειακή Ευρώπη με τις τρέχουσες αποδόσεις των ομολόγων, είναι μη βιώσιμη και εκτιμά πως είναι δύσκολο η Ιρλανδία και η Ελλάδα να μπορούν να αποφύγουν την αναδιάρθρωση χρέους.

Θεωρεί ακόμη πως είναι υπερβολικές οι πιθανότητες χρεοκοπίας για τις Περιφερειακές Χώρες της Ευρωζώνης, όπως παρουσιάζονται από την Αγορά CDS (στο 56% για την Ελλάδα και στο 41% για την Ιρλανδία).

Την έξοδο από το ευρώ ή την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση
του χρέους βλέπει ως επιλογές για την Ελλάδα, ο Nouriel Roubini, όπως ανέφερε σε κλειστή εκδήλωση στην οποία μετείχαν στελέχη από τον Επιχειρηματικό και Τραπεζικό χώρο, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Στην αντίστροφη μέτρηση για την αναδιάρθρωση χρεών Κρατών και Τραπεζών (σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα) βρίσκεται η Ευρωζώνη, σύμφωνα με την M&G Investments.

Σύμφωνα με τον οίκο, η προοπτική της δημιουργίας μιας δημοσιονομικής ένωσης και ενός κοινού οργανισμού διαχείρισης δημοσίου χρέους στην ΕΕ είναι εξαιρετικά απίθανη, ενώ απίθανη χαρακτηρίζεται και η ενίσχυση των κεφαλαίων του μηχανισμού διάσωσης.

Ο Τζιμ Ρότζερς, συνιδρυτής με τον Τζορτζ Σόρος του επενδυτικού ταμείου Quantum Fund, ανέφερε, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε το πρακτορείο Reuters ότι η διαχείριση της κρίσης χρέους της Ευρώπης είναι κακή και θα μπορούσε να έχει ως επακόλουθο το τέλος του κοινού νομίσματος, το οποίο εκτιμά ότι θα επέλθει σε 10-15 χρόνια, ενώ θεωρεί ότι μετά την Ιρλανδία η Πορτογαλία και η Ισπανία μπορεί να είναι οι επόμενες δύο Χώρες που θα ζητήσουν βοήθεια.

Ο Τζόζεφ Μπάιντερ, επικεφαλής επενδύσεων στο Ταμείο Consilium Investment Management, “στοιχηματίζει” ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους και θα αφήσουν το ευρώ. Ο κ. Μπάιντερ αγοράζει ασφάλιστρα για τον κίνδυνο χρεοκοπίας (credit default swaps) των τριών Χωρών, καθώς επίσης και της Ιταλίας και του Βελγίου.

Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής της Pimco, δήλωσε στη τηλεόραση του CNBC ότι η Πορτογαλία πιθανότατα θα ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ και ορισμένες Χώρες θα εγκαταλείψουν το ευρώ, στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι οικονομίες τους αποκλίνουν από την οικονομία της Γερμανίας.

Ο Ρόμπερτ Κένιγκσμπέργκερ, επικεφαλής επενδύσεων του Ταμείου Gramercy εκτιμά ότι μία καθαρά οικονομική απόφαση θα είχε οδηγήσει την Ελλάδα ήδη στη χρεοκοπία και αρκετές άλλες Χώρες από κοντά.

Ελαφρώς περισσότεροι οι “πράσινοι” τίτλοι στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε ο τίτλος της Coca-Cola (-5,51%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για ΟΤΕ και Αγροτική, του 1% για την Alpha Bank, με μικρότερες απώλειες Τιτάν, Κύπρου και Ταχ. Ταμιευτήριο και αμετάβλητος ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων.

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Πειραιώς και Motor Oil και του 1% για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Εθνική, Jumbo, MIG, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1512,97 μονάδες, σημαντική αντίδραση λίγο πριν το τελευταίο ημίωρο που το έφερε μέχρι τις 1532,03 μονάδες (16.49) και τελικό κλείσιμο στις 1523,51 μονάδες με απώλειες 0,67%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος έφθασε τα 69 εκατ. από τα οποία τα 0,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 93 ανοδικές μετοχές έναντι 61 πτωτικών και 22 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 20%.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Έρχεται πληθωρισμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη, εκτιμά ο Πάνος Δάντης.

Τον Νοέμβριο του 2008 , όταν ο πανικός των επενδυτών είχε φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφηκαν ποτέ (VIX >80) o δείκτης βαρόμετρο S&P500 είχε διορθώσει 49% μέσα σε ένα χρόνο, με τα 2/3 αυτής της κίνησης να διαδραματίζονται μέσα σε μόλις 9 εβδομάδες. Η ψυχολογική επίδραση ενός τέτοιου επικών διαστάσεων “sell off” ήταν μαζική, σε μία “φούσκα φόβου” που οδηγεί σε παράλογες πωλήσεις μετοχών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τιμών.

Βέβαια οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο θεωρούσαν απόλυτα λογικές τις πωλήσεις μετά από μια πτώση 38% σε 2 μήνες στις ΗΠΑ, ενώ ανάλογες σκηνές διαδραματίστηκαν σε όλες τις Αγορές.

Τέτοιες επενδυτές πρακτικές θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν αν η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν στα πρόθυρα μιας μεγάλης ύφεσης, ανάλογης με αυτή που ακολούθησε το κραχ του 1929 μαζί με την οποία όμως έρχεται και ο αποπληθωρισμός, για αυτό και οι ανάλογες θεωρίες έγιναν μαζικά αποδεκτές από τις αρχές του 2009 , ενώ ένα χρόνο μετά εξακολουθούν να έχουν αρκετούς υποστηρικτές.

Στην πραγματικότητα η προσφορά χρήματος αυξάνεται δραματικά όταν έχουμε καταστάσεις αντίστοιχου πανικού. Έτσι συμβαίνει και στην πιστωτική κρίση. Με πρωτοπόρο την FED και τις άλλες Κεντρικές Τράπεζες, η προσφορά δολαρίων, γιεν κ.λ.π. ξεπέρασε κατά πολύ κάθε “καλάθι” αγαθών και υπηρεσιών προς αγορά και έτσι ο πληθωρισμός θα είναι αναπόφευκτος. Πιο απλά, σχετικά περισσότερα, κυρίως δολάρια, ( ας μην ξεχνάμε πως το 80 – 90% των νομισματικών αποθεμάτων των Κεντρικών Τραπεζών παγκοσμίως είναι σε δολάρια) “αναζητούν” σχετικά λιγότερα αγαθά προς αγορά.

Ο ορισμός του πληθωρισμού είναι σαφής: “μια επίμονη και σημαντική αύξηση στο γενικό επίπεδο τιμών η οποία συσχετίζεται με αύξηση της ποσότητας του χρήματος και η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της αξίας του νομίσματος

Ας δούμε καλύτερα την αιτία του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός προκαλείται όταν η προσφορά χρήματος αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι η οικονομία. Και μόνον οι Κεντρικές Τράπεζες μπορούν να επηρεάσουν την βάση της προσφοράς χρήματος.

Αντίθετα οι Εμπορικές Τράπεζες μπορούν να αυξήσουν την πιστωτική επέκταση όμως η πίστωση είναι πρόσβαση στα χρήματα κάποιου άλλου.

Οι Κεντρικές Τράπεζες που πλέον τα νομίσματά τους δεν είναι συνδεδεμένα με τον χρυσό έχουν μόνο μία αλλά πολύ σημαντική δυνατότητα. Μπορούν να αυξομειώνουν την ποσότητα του χρήματος ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες.

Ο Ben Bernanke, γνωστός ακαδημαϊκός με συγκεκριμένες απόψεις, θεωρεί ότι η μεγάλη ύφεση συνέβη γιατί δεν υπήρχε αρκετή πληθωριστική ρευστότητα στην οικονομία. Πως αντέδρασε η Fed; Με τον κλασσικό αναμενόμενο τρόπο. Αύξησε αμέσως τον ρυθμό της νομισματικής ανάπτυξης από 4% στο 8%, μετά στο 12% και το 2008 στο 16% πλημμυρίζοντας το σύστημα με “φρεσκοκομμένα” δολάρια!

Όμως οι τιμές των εμπορευμάτων που βρέθηκαν απότομα σε υψηλά επίπεδα πρόδωσαν την κίνηση, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών αυξάνονται πρώτες όταν υπάρχει αυξανόμενη προσφορά χρήματος.

Αν δούμε τον περίφημο CCI (continuous commodity index), ένα “καλάθι” από 17 ισοσταθμισμένες τιμές εμπορευμάτων, ο δείκτης αυτός βρέθηκε στα χαμηλά του στις αρχές Δεκεμβρίου του 2008 στις 340 περίπου μονάδες και από τότε έχει ανέβει 77% περίπου , αφού τώρα είναι στις 602 μονάδες. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση η παγκόσμια ζήτηση για εμπορεύματα να αυξήθηκε 77% σε 24 μήνες. Απλά η αύξηση του δείκτη είναι ένας συνδυασμός επενδυτικής ζήτησης για εμπορεύματα και υπερπληθώρας δολαρίων.

Μήπως λοιπόν είμαστε μόλις στην αρχή ενός ανάλογου φαινόμενου που στο τέλος παραμονεύει μια πληθωριστική καταιγίδα;

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου Αγορών της Sarros Sec., η πιθανολογούμενη επιμήκυνση του Δημόσιου χρέους, μπορεί να αποτελέσει τον βραχυπρόθεσμο θετικό καταλύτη για την Αγορά και μπορεί να δώσει ώθηση στον FTSE να κινηθεί προς την ζώνη 740 – 760 μονάδων. Όμως από εκεί και ψηλότερα η Αγορά θα χρειαστεί πρόσθετα θετικά νέα, ή κίνηση του Dow Jones υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 11500 μονάδων.

Πλούσιες σε πληροφορίες και συνεπείς με την παράδοση των διασπάσεων του κινητού μέσου των 30 ημερών είναι οι τελευταίες κινήσεις του Γενικού Δείκτη, κατά την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Θετική κρίνεται και η διάχυση της ανόδου σε περισσότερες εταιρείες στοιχείο το οποίο αφενός βελτιώνει την εικόνα και το εύρος των επιλογών της εγχώριας Αγοράς αφετέρου αυξάνει την αγοραστική δυνατότητα των χαρτοφυλακίων που αρέσκονται σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Η Αγορά έχει δυναμική (momentum) η οποία υποστηρίζεται από πλευράς νέων κυρίως από τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά και την πολύ πλέον πιθανή επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου από το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε και του ΔΝΤ.

Η σημερινή ελεγχόμενη διόρθωση “έβγαλε ατμό” από την Αγορά, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι κατοχύρωσαν κέρδη.

“Παραμένουμε αγορασμένοι και θα εξετάσουμε την μερική κατοχύρωση κερδών σε προσέγγιση των 1.600 μονάδων αφού δεν θεωρούμε τα επίπεδα των 7 ευρώ στην Εθνική ως ιδανικά για κατοχύρωση κερδών. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες Τράπεζες εκτιμούμε ότι υπάρχει ανοδικό περιθώριο το οποίο κατά περίπτωση μπορεί να μεταβάλλεται από 5% έως 8%. Η εκτίμηση αυτή συμπίπτει με την περιοχή που τεχνικά αποτελεί το βραχυπρόθεσμο στόχο μας”, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση οριακής ανόδου που συνδυάστηκε με σημαντική μείωση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη εξάλειψαν τις υποτιμήσεις.

Αγορές προς το τέλος της συνεδρίασης από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8618, τιμή εκκαθάρισης 726,83) κινήθηκαν μεταξύ 712,25 και 730 μονάδων.

Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (50000 Intralot, 10000 Ελλάκτωρ, 150000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4669), Alpha Bank (433), Πειραιώς (1050), Eurobank (321), ΟΤΕ (2293), MIG (1909), Αγροτική (670), Κύπρου (141), Ταχ. Ταμιευτήριο (559), ΔΕΗ (3357), MPB (313), Ιντρακόμ (331), ΓΕΚ (307), Coca-Cola (111), Μυτιληναίος (437), Μέτκα (275), Ελ. Πετρέλαια (122).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 8/12 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (19250 τεμ.), Πειραιώς (114212 τεμ.), ΔΕΗ (32258 τεμ.), Intralot (10000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: ΟΤΕ (45446 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8992929 τεμ.), Eurobank (14423751 τεμ.), Εθνική (7757094 τεμ.), Κύπρου (5064671 τεμ.), Πειραιώς (20729195 τεμ.), MPB (11889363 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 07/12/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (593.371) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,18%). Ημερομηνία απόκτησης: Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 6 Δεκεμβρίου 2010.

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 08/12/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (592.145) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,18%). Ημερομηνία απόκτησης: Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 7 Δεκεμβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v