Χαμηλότερα προς τις 1.550 μονάδες

Προς τις 1.575 ο ΓΔ και στις 735 μονάδες ο FT 20, το ΧΑ υποχωρεί έως και 1,7%. Σταθερά κάτω από τα 6,9 ευρώ η Εθνική, πίεση σε Eurobank, Alpha. Αντιδρούν ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ από τα μεσαία, ξεχωρίζει με 14,3% η ΕΒΖ.

Βαραίνει, από πολλές πλευρές, το κλίμα και βασικοί δείκτες, μετοχές πιέζονται χαμηλότερα. Προς τις 1.575 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, μετρώντας απώλειες της τάξεως του 1,5%, ο FTSE 20 κατά 1,8% χαμηλότερα προς τις 735 μονάδες, με βαρίδι τις τράπεζες και σημαντικότερες απώλειες για τη μετοχή της Eurobank.

Θα εμμείνουμε ωστόσο στις συναλλαγές, καθώς δεν ξεπερνούν τα 51,5 εκατ. ευρώ – λίγο μετά τις 13:30- αλλά με «πυκνούς» τζίρους σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Τραπεζα Κυπρου.

Αυτή είναι η εικόνα που φαίνεται από τις τράπεζες, μετά μάλιστα τις εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι και σήμερα.

Με βαρίδι κυρίως τις τράπεζες και με τα σενάρια, τις φήμες να έχουν «καεί», η προεξόφληση της διόρθωσης δείχνει εύκολη υπόθεση. Αυτό δικαιολογεί την ενίσχυση των θέσεων πώλησης σε συμβόλαια τραπεζικών μετοχών και ΣΜΕ του FTSE 20, αλλά και την ενίσχυση του δανεισμού μετοχών (και από τις δυο αγορές).

Αυτή είναι η εικόνα ακριβώς όπως φαίνεται. Το ερώτημα όμως παραμένει κατά πόσον αφορά στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, και δη στο παρασκήνιο.

Οσο πιέζονται χαμηλότερα οι τράπεζες, ο 20άρης, το ΧΑ, τόσο περισσότερο εστιάζουμε την προσοχή μας στην τελευταία έκθεση της Citigroup που ούτε λίγο ούτε πολύ μόλις μια μέρα πριν την υποβολή της πρότασης της ΕΤΕ προς την Alpha Bank προμήνυε τα επερχόμενα.

Από τεχνικής πλευράς ενδεχόμενη πειστική διάσπαση των 720 μονάδων για τον FTSE 20 θα επέτεινε την ανησυχία και τις πωλήσεις αρκετών βραχυπρόθεσμων παικτών επαναφέροντας την εικοτολογία για προσέγγιση των χαμηλών ή ακόμη και την καταγραφή νέων ελάχιστων τιμών.

Εκτίμησή μας είναι πως και η επόμενη γερή αναδιανομή χαρτιών, θα επιχειρηθεί κάτω από ισχυρή, αρνητική πίεση, από πληθώρα απογοητευτικών ειδήσεων, εξελίξεων και με εμφανή την προσπάθεια καλλιέργειας φοβικών συνδρόμων.

Προσώρας η Εθνική επιστρέφει σε χαμηλότερες τιμές χάνοντας πριν από λίγο και τα 6,9 ευρώ. Στα 4,58 ευρώ υποχώρησε πριν από λίγο η Eurobank, στα 4,82 ευρώ η Alpha Bank, με συναλλαγές η Πειραιώς στα 1,59 ευρώ, με πωλήσεις προς τα 2,96 ευρώ η Κύπρου, ενώ από τον κλάδο παραμένουν σταθερές Marfin Popular και Αγροτική.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, απ’ όπου ξεχωρίζουν ΕΧΑΕ, Μέτκα, ΟΛΠ, J&P Άβαξ και Γενική.

Από τον SmallCap αξιοπερίεργη είναι η αντοχή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που παρά τη διεύρυνση των απωλειών φθάνει έως και 14,3% υψηλότερα προς τα 1,20 ευρώ. Η εκδήλωση πρόθεσης της Αγροτικής να πουλήσει τη μη τραπεζική θυγατρική της είναι από χθες μια καλή αφορμή για «μόχλευση» στη μετοχή της εβζ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v