Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

3Ε, MIG και Jumbo κράτησαν το ΧΑ στο πράσινο

Συνεδρίαση ορισμός της επιφυλακτικότητας που χαρακτηρίστηκε από τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 42 συνεδριάσεων. Πτώση για ΕΤΕ. Εβδομαδιαία άνοδος 0,17% για το Γ.Δ. και πτώση 5,38% για τις τράπεζες.

Συνεδρίαση ορισμός της επιφυλακτικότητας, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που χαρακτηρίστηκε από το εντυπωσιακό κατέβασμα του τζίρου (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 42 συνεδριάσεων), το σχετικά στενό εύρος, μόλις 19 μονάδες, που κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης και τις συχνές εναλλαγές προσήμων.

Ασφαλώς σημαντικό ρόλο για την επιφυλακτική διάθεση που επέδειξαν οι traders έπαιξε η έλλειψη ειδησεογραφίας, η μάλλον επιφυλακτική εικόνα των διεθνών Αγορών και βέβαια το επερχόμενο τριήμερο αργίας.

Σε αυτά ας προστεθούν η αδύναμη εικόνα των περισσότερων Δεικτοβαρών μετοχών και η απόλυτη έλλειψη ενδιαφέροντος (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Μάλιστα δεν θα ήταν υπερβολή να θεωρηθεί ότι το τελικό θετικό πρόσημο του Δείκτη οφείλεται στην ανοδική προσπάθεια της Coca-Cola 3Ε και τις λίγες βοήθειες που είχε από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo και MIG.

Αντίθετα για μία ακόμα συνεδρίαση προβλημάτισαν οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι που στην παρούσα φάση δείχνουν αδυναμία να τραβήξουν τον Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1600 μονάδων.

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα από την μέση και χαμηλότερα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να ξεπεράσει το 1 προς 1,4.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του FTSE η πρώτη απογοήτευση έρχεται από τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας που επέστρεψε σε αρνητικό πρόσημο (μετά το χθεσινό αμετάβλητο κλείσιμο και ενώ έχει να “δει” θετική ημερήσια μεταβολή οκτώ ολόκληρες συνεδριάσεις), έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και είναι πλέον σε επαφή με την “καυτή” ζώνη στήριξης 6,60 – 6,50 ευρώ η οποία αν διασπαστεί καθοδικά η αμέσως επόμενη στήριξη προσδιορίζεται στα 6,10 ευρώ.

Τεχνικές ανησυχίες και για τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς που δείχνει να έχει μπει σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι το οποίο έχει ξεκινήσει από τα 1,87 ευρώ (18/2) και σήμερα έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας. Αν συνεχίσει καθοδικά οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στα 1,42 και 1,23 ευρώ.

Ανήσυχα τεχνικά μηνύματα και από τον Τραπεζικό δείκτη που επέστρεψε εκ νέου χαμηλότερα από την στήριξη των 1344 μονάδων και αν δώσει και δεύτερο κλείσιμο χαμηλότερα από το εν λόγω επίπεδο, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1277 μονάδες.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται μάλλον φυσιολογικό ο FTSE να μην μπορεί να δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 743 μονάδων, προκειμένου να δημιουργήσει προϋποθέσεις κίνησης προς τις 760 μονάδες. Αντίθετα συνεχή κλεισίματα χαμηλότερα των 728 μονάδων θα φέρουν τον εν λόγω δείκτη να τεστάρει εκ νέου την ζώνη στήριξης 709 – 700 μονάδες.

Αντίθετα από το ταμπλό του 20αρη, αξιοπρόσεκτη “ανάδυση” επιχειρείται από τον τίτλο της Jumbo που έχει ξεκινήσει πλαγιοανοδική αντίδραση από τα 5,49 ευρώ και σήμερα έκλεισε ακριβώς επάνω στην σχετικά δύσκολη αντίσταση των 5,90 ευρώ.

Ανοδική διαφυγή μπορεί να οδηγήσει τον τίτλο προς τα 6,30 και 6,90 ευρώ.

Όμως η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας που βρήκε τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαία κέρδη 0,17% και τον Τραπεζικό εβδομαδιαίες απώλειες 5,38%. Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη στο +12,16% και +6,41% αντίστοιχα.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, για όσους επιμένουν να κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα συστήνουν αυξημένα αντανακλαστικά, καταγραφή κερδών που πλησιάζουν το 5% και “σφιχτά” “stop loss” για περιορισμό του κινδύνου σε περίπτωση απότομων μεταβολών. Υπό αυτή την οπτική, δεν χρειάζονται ούτε μεγάλες “short” τοποθετήσεις, ούτε μεγάλες “long” θέσεις.

Εν τω μεταξύ, το ποσό του 1,25 δισ. ευρώ θα ζητήσει το Δημόσιο από τις Αγορές την ερχόμενη Τρίτη, μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές το τελικό ποσό που μπορεί να δανειστεί την ερχόμενη εβδομάδα το Δημόσιο ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.

Μετά από αυτό ίσως δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα και ενώ τα spreads του Ευρωπαϊκού Νότου έδειξαν διαθέσεις περαιτέρω αποκλιμάκωσης, το Ελληνικό spread του 10ετούς πέρασε εκ νέου υψηλότερα των 890 μονάδων.

Με πτωτικές διαθέσεις και το άνοιγμα στην Wall Street παρά τις καλύτερες του αναμενομένου ειδήσεις από το μέτωπο της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009 διαμορφώθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο καθώς ανήλθε στο 8,9%, έναντι εκτιμήσεων για 9%. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο ανήλθε στο 9%.

Όμως στην παρούσα φάση φαίνεται να υπερισχύουν οι επιφυλακτικές απόψεις που επισημαίνουν ότι το ακριβό πετρέλαιο θα ανακόψει την πορεία ανάκαμψης της Αμερικανικής οικονομίας.

Σκεπτικισμός και στις τάξεις των διεθνών αναλυτών μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Τρισέ που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων του ευρώ. Η πολύ πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 7ης Απριλίου απειλεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού σε όλη την Ευρωζώνη,

Οι αναλυτές εκφράζουν ήδη τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα έχει μία αύξηση επιτοκίων για Χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία.

“Πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με μία τέτοια απόφαση είναι υψηλοί σε ένα περιβάλλον όπου η Περιφέρεια παραμένει υπό πίεση”, δήλωσε στο Reuters ο οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland Jacques Cailloux.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, έστω και με μικρά κέρδη, οι τίτλοι με θετικό πρόσημο ήταν περισσότεροι στο ταμπλό του 20αρη, όπου ξεχώρισαν οι Jumbo (+3,51%), Coca-Cola (+2,93%), MIG (+1,2%).

Μικρότερα κέρδη για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και Κύπρου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Πειραιώς (-3,21%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολούθησαν οι Μυτιληναίος, Τιτάν και MPB και με ακόμα μικρότερες οι Εθνική, Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σχετικά στενό εύρος με υψηλό ημέρας τις 1594,83 (10.58) και χαμηλό τις 1575,54 (13.33) μονάδες και έκλεισε τελικά στις 1585,85 με κέρδη 0,33%, ενώ ο τζίρος μόλις και ξεπέρασε τα 74 εκατ. από τα οποία τα 2,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές έναντι 90 πτωτικών και 25 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 17,78%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ιδιαίτερη υποτονικότητα και εν όψει τριημέρου, με χαρακτηριστικά συσσώρευσης γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, καθώς δεν υπάρχει η ειδησεογραφία που θα μπορούσε να δημιουργήσει τάση προς την μία ή την άλλη πλευρά, επισημαίνει ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Το κλίμα στις διεθνείς Αγορές παραμένει συγκρατημένα θετικό, ωστόσο οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ που δημιούργησαν προσδοκίες για πιθανή αύξηση επιτοκίων στην ζώνη του ευρώ, δεν αποκλείεται αν μετουσιωθούν σε πράξη να επιβαρύνουν το κλίμα στις Αγορές μετοχών.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec., η εγχώρια Αγορά είναι εν αναμονή εξελίξεων που θα προέλθουν από τα Ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, ενώ η νευρικότητα των επενδυτών παραμένει εμφανής με κύριο εκφραστή το Τραπεζικό ταμπλό, φαινόμενο που δεν αποκλείεται να διατηρηθεί καθ΄ όλη την διάρκεια του τρέχοντος μήνα.

Η αδυναμία που διαπιστώνεται στον Τραπεζικό κλάδο αποτελεί ίσως το κυριότερο εμπόδιο συστηματικότερης διατήρησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ωστόσο, αν και αυτή η παρατήρηση μπορεί να θεωρηθεί κάπως πρόωρη, σταδιακά διαμορφώνεται ένα σκηνικό συσσώρευσης σε επίπεδο Αγοράς το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιο αισιόδοξο από το σενάριο διάσπασης των 1545 μονάδων.

Θα αλλάζαμε την οπτική μας μόνο σε ένα κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.620 μονάδες όπου ενδεχομένως θα υπήρχαν σοβαρότερες προϋποθέσεις για την επιστροφή του Γενικού Δείκτη σε νέα υψηλά δίνοντας ένα καινούργιο εύρος κίνησης που θα “αφύπνιζε” περισσότερες μετοχές.

Προς το παρόν παραμένουμε σε ισορροπημένες θέσεις μετρητών και μετοχών αναμένοντας περισσότερες πληροφορίες από την ημερήσια κίνηση της Αγοράς για την αλλαγή της στάσης μας.

Η πρόσφατη αντίδραση του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη στην κρίσιμη περιοχή των 1550 μονάδων δίνει ελπίδες στους επενδυτές που βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι η συμπεριφορά της αγοράς δεν ευνοεί τα σχέδια των “short” οι οποίοι βλέπουν ότι τα σχέδια τους δεν μπαίνουν σε φάση υλοποίησης.

Πάντως το “παιχνίδι” ακόμη δεν έχει κριθεί όσο η Αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει κάτω από τις 1600 μονάδες χωρίς ωστόσο να θέτει σε κίνδυνο προς το παρόν το αισιόδοξο σενάριο. Η βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς θα κριθεί από γεγονότα που θα δουν το φως της δημοσιότητας το επόμενο διάστημα.

Οι επενδυτές στην παρούσα φάση μπορούν να προχωρούν σε επιλεκτικές (τουλάχιστον μεσοπρόθεσμες) τοποθετήσεις και να έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τη θέση τους στην περίπτωση που υπάρξει ανατροπή και ο Γενικός Δείκτης απομακρυνθεί αρκετά από τις 1600 μονάδες.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Υποτονική συνεδρίαση, με τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να τηρούν στάση αναμονής, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση των συναλλαγών.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη διατηρώντας τις υποτιμήσεις στο 0,30%.

Λίγες και μικτές οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5743, τιμή εκκαθάρισης 730,84) κινήθηκαν μεταξύ 726,25 και 738,5 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (10700 Ελ. Πετρέλαια, 49900 Πειραιώς, 6800 Eurobank, 7000 Τιτάν, 6000 Βιοχάλκο, 100000 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1697), Alpha Bank (771), Πειραιώς (939), Eurobank (551), ΟΤΕ (200), MIG (204), Κύπρου (211), Ταχ. Ταμιευτήριο (507), ΔΕΗ (244), Μυτιληναίος (416), MPB (1993), ΟΠΑΠ (105), ΓΕΚ (390), Intralot (117).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 4/3 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (22066 τεμ.), Πειραιώς (45843 τεμ.), Εθνική (82617 τεμ.).
Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (60000 τεμ.), Fourlis (30000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (12203199 τεμ.), Eurobank (14599365 τεμ.), Εθνική (17583643 τεμ.), Πειραιώς (6941918 τεμ.), MPB (8613035 τεμ.), Κύπρου (6537608 τεμ.), MIG (4288781 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v