Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισχυροποιείται το σενάριο της συσσώρευσης

Σε φάση "συντήρησης" φαίνεται να εισέρχεται το ΧΑ καθώς το δημόσιο ξαναβγαίνει στις αγορές την Τρίτη, η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει έκρυθμη και το brent ενισχύεται. Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα εβδομαδιαία στατιστικά.

Στην έκδοση εντόκων γραμματίων την επόμενη Τρίτη στρέφεται η προσοχή των βραχυπρόθεσμων παικτών, καθώς μετά από καιρό και σε μία ευαίσθητη συγκυρία το Δημόσιο θα επιχειρήσει να αντλήσει έως και δύο δισ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς έχουν σαν πήχη το επιτόκιο (4,64%) της αντίστοιχης έκδοσης του Φεβρουαρίου εκτιμώντας πως ένα ανάλογο θα μπορούσε να θεωρηθεί ένδειξη- μήνυμα των "αγορών" εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.

Όμως εκτός από την έκδοση (της 8/3) το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον στρέφεται στις εξελίξεις στην Λιβύη, την εκτίναξη του ευρώ (στα 1,40$ ) και στις διεθνείς αγορές.

Η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου μπορεί να άφησε μάλλον…πικρή γεύση ωστόσο είχε ενδιαφέρον. Από το τραπεζικό μέτωπο, όπου οι FT…προτρέπουν την Alpha Bank να ξανασκεφτεί την συμφωνία με την Εθνική μέχρι την καλούμενη περιφέρεια όπου ο Γιώργος Α. Σαββάκης καταγράφει αποδόσεις και ευκαιρίες.

Για την "υπόθεση ΕΤΕ-Alphabank" ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα… απλό αριθμητικό στοιχείο, που μπορεί να μην είναι και τόσο…αθώο. Σχετίζεται με την διαμόρφωση της τιμής των δύο μετοχών καθημερινά τις τελευταίες συνεδριάσεις- και ενώ η ειδησεογραφία κάνει λόγο για ναυάγιο της συμφωνίας.

Πρακτικά με βάση την σχέση ανταλλαγής 8x11 η τρέχουσα τιμή αμφοτέρων παραπέμπει σε άλλους υπολογισμούς. Συγκεκριμένα εάν υπολογισθεί η τρέχουσα τιμή της ΕΤΕ επί τις 8 (μετοχές) προκύπτει ένα γινόμενο, που εάν με τη σειρά του διαιρεθεί δια των 11 (μετοχών) προκύπτει πηλίκο πολύ κοντά στην τρέχουσα τιμή της Alpha Bank.

Τουλάχιστον αυτή η σχέση ανταλλαγής λειτουργούσε μέχρι και την συνεδρίαση της Πέμπτης.

Οσον αφορά στην εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης αναλυτικά τα καταγράφει ο Θανάσης Σταυρόπουλος σε ακόμη μία εκτενέστατη αναφορά του.

Τα ξένα χρηματιστήρια παραμένουν σε στάση αναμονής καθώς ενδεχόμενη εκτόνωση της… λιβυκής κρίσης προεξοφλείται, πως θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου.

Σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτές θα είχαν μία καλή αφορμή για να επιχειρήσουν να "παίξουν" υψηλότερα τα χρηματιστήρια και τις μετοχές τάση που αποτυπώνεται στην συμπεριφορά σημαντικών δεικτών, όπως είναι ο DAX.

Ο δείκτης του γερμανικού χρηματιστηρίου παραμένει στην ευρύτερη περιοχή των 7.300 μονάδων παρά την εκτίναξη των τιμών ευρώ- πετρελαίου.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο (ανοδικό για τις ευρωαγορές) πιθανότατα θα παρέσερνε και την ελληνική, όπου επικρατεί ανάλογη στάση αναμονής.

Από τεχνικής πλευράς ο FTSE 20 μπορεί να μην διασπά ανοδικά την κρίσιμη αντίσταση των 745 μονάδων ωστόσο δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 720 μονάδων, που θεωρούνται εξίσου ισχυρή στήριξη.

Ειδικά σε αυτές τις τιμές του 20άρη αρκετοί είναι οι αναλυτές που αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία. Είτε γιατί έχει διαμορφωθεί από τη μέση τιμή των 200 συνεδριάσεων (απλός ΚΜΟ 200) είτε γιατί ο σφηνοειδής σχηματισμός παραπέμπει σε λύση του όλο και στενότερου εύρους.

Το αν αυτή η διαφαινόμενη κίνηση θα είναι ανοδική (προς τις 780 η επόμενη σημαντική αντίσταση) ή πτωτική (προς τις 700 και 680 μονάδες ) θα εξαρτηθεί από την διεθνή τάση κυρίως όμως από τις εξελίξεις στην υπόθεση του ελληνικού χρέους και της προεξόφλησης των αποφάσεων της Σ.Κ της 25/3.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρονται σε εκτιμήσεις στελεχών του ΔΝΤ, που κάνουν λόγο για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το τελευταίο τρίμηνο του 2011 για να δικαιολογήσουν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις ξένων διαχειριστών σε μετοχές συγκεκριμένων εταιρειών.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν, πως με βάση τα αποτελέσματα χρήσης 2010, θα υπάρξει ένας διαχωρισμός υγιέστερων επιχειρήσεων από ασθενέστερες κάτι που θα διευκολύνει την επιλεκτική τοποθέτηση κεφαλαίων και μετά την Σύνοδο της 25/3.

Καλό 3ήμερο και από Τρίτη- πρώτα ο Θεός- εδώ είμαστε.

-----------------------------

Οπως επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινείται στην ουδέτερη ζώνη που ορίζουν οι δύο κινητοί μέσοι στο  εύρος 1.620 – 1.545 μονάδων έχοντας συρρικνώσει το μέσο ημερήσιο συναλλακτικό όγκο.

Οι συνεδριάσεις της εβδομάδας χαρακτηρίστηκαν από νευρικότητα καθώς το εύρος των ημερήσιων κινήσεων του Δείκτη αυξήθηκε ενώ σε ότι αφορά το επίπεδο καμπής των 1.545 μονάδων δοκιμάστηκε με επιτυχία για δεύτερη φορά.

Η ζώνη αυτή αποτελεί το τελευταίο βραχυπρόθεσμο οχυρό των αισιόδοξων αφού σε κλείσιμο κάτω από τις 1.545 μονάδες ενδεχομένως η πτωτική τάση θα αποκτήσει επιτάχυνση και θα βάλει σε νέα ταλαιπωρία την αγορά.

Αντιθέτως η διαφυγή πάνω από τις 1.620 μονάδες θα μπορούσε να θεωρηθεί ως λόγος για να ξαναδοκιμαστούν τα υψηλά των 1.747 μονάδων αν και ακόμα δεν υπάρχουν επαρκείς τεχνικές ενδείξεις για την τελική κατεύθυνση που θα πάρει η αγορά.

Ως επικρατέστερο σενάριο για την επόμενη εβδομάδα θα βάζαμε την συσσώρευση καθώς η αγορά θα κινηθεί περισσότερο συντηρητικά περιορίζοντας ενδεχομένως και το υψηλό σχετικά ημερήσιο εύρος κίνησης.

Ο λόγος για τον οποίο δεν είμαστε απαισιόδοξοι οφείλεται στην εώς τώρα πολύ ψύχραιμη στάση της αγοράς σε ερεθίσματα (υποβαθμίσεις, μέτρια αποτελέσματα, Τραπεζικά deals) τα οποία θα μπορούσαν πολύ άνετα να είχαν φέρει τον Γενικό Δείκτη αισθητά χαμηλότερα από  τα τρέχοντα επίπεδα.

Ως τώρα η αγορά προχώρησε σε μια διόρθωση που μπορεί να θεωρηθεί αναλογική της ανόδου που προηγήθηκε διατηρώντας έστω και δύσκολα αρκετά από τα κεκτημένα.

Υπό αυτό το πρίσμα το 50 – 50 είναι και η διαχειριστική τακτική μας σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις και τα μετρητά του χαρτοφυλακίου με σαφή προτίμηση υπέρ των
εμποροβιομηχανικών εταιριών
που δείχνουν καλύτερη συμπεριφορά σε ημέρες αδυναμίας
της αγοράς.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.583,20 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 0,17% και ετήσια κέρδη 12,16%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 1,14%, ο Mid 30 με απώλειες 1,75% και ο Small Cap 80 σημείωσε πτώση 3,94%.

Από τους επιμέρους κλάδους τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσαν: 7,18% οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, 6,78% τα Μέσα Ενημέρωσης, 5,84% η Τεχνολογία και 5,38% οι Τράπεζες.

Σημαντικά εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν οι κλάδοι: Ταξίδια & Αναψυχή 6,65%, Τρόφιμα & Ποτά 4,99% και 4,39% για Κατασκευές & Υλικά.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τεχνικές Εκδόσεις (34,21%), Βαρβαρέσος (20%), Aττι-κατ (16,67%), Ντρουκφάρμπεν (15,22%), Nutriart (15%), Ridenco (14,29%), Νάκας (14,12%), Γ.Ε. Δημητρίου (13,33%), Μαίλλης (12,5%) και Ελληνικαί Ιχθ/γειες (12,5%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ευρωσυμμετοχές (- 25%), Sprider Stores (-24,51%), Intrakat (-23,53%), Paperpack (-22,22%), Κούμπας (-18,75%), Ελεύθερη Τηλεόραση (-18,68%), Γιουρομπρόκερς (-17,91%), Κορδελλου(-17,50%), Νεώριον (-16,13%) και Κέκροψ ( -15,96%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v