Οι… γνωστές φήμες πιέζουν την αγορά

Ανω του 2,5% υποχωρεί ο FTSE 20 καθώς στην αγορά επανέρχονται οι γνωστές υποτιμητικές φήμες. Στο «κόκκινο» η αγορά ομολόγων, με απώλειες έως 5,3% οι τραπεζικές μετοχές. Δοκιμάζονται άμεσα οι στηρίξεις για Γενικό και 20άρη.

Τραπεζικές πιέσεις και πληθωριστικές ανησυχίες στα χρηματιστήρια. Μόνο που στο ελληνικό είναι εντεινόμενες και φέρνουν βασικούς δείκτες, μετοχές ταχύτατα σε δοκιμασία στις 1.490 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τις 675-680 μονάδες για τον FTSE 20.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε σημαντικά από τις 12:50 καθώς στην αγορά αναζωπυρώθηκαν οι λίγο ως πολύ γνωστές φήμες και κινδυνολογίες.

Νευρικότητα, που όμως αποτυπώνονταν και στους σχετικούς δείκτες ομολόγων, ασφαλιστηρίων, ωθώντας τους και πάλι προς τα ύψη.

Άμεσες, λόγω της εντεινόμενης φημολογίας, οι πιέσεις στον ευαίσθητο κλάδο των τραπεζών. Στα 5,88 ευρώ με χαρακτηριστική ευκολία η Εθνική Τράπεζα και αυξανόμενες συναλλαγές που ξεπερνούν τα 11,4 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 13:45.

Περίπου 4,1% χαμηλότερα η Eurobank, έως 5,3% το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σχεδόν 3,4% η Alpha Bank, στα 2,48 ευρώ η Τραπεζα Κυπρου, στα 0,85 ευρώ η Marfin Popular.

Σε δοκιμασία, λοιπόν, οι πρώτες σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις και κυρίως η ζώνη των 675-680 μονάδων για τον 20άρη.

Από την… επίσημη ειδησεογραφία, η νέα εκτίναξη για τα ελληνικά ομόλογα και η νέα βουτιά για τις τραπεζικές μετοχές δεν δικαιολογείται, τουλάχιστον στην έκταση που μετράται στο ταμπλό.

Ωστόσο, οι πωλητές έχουν επανέλθει, φαίνεται να ποντάρουν στην ούτως ή άλλως «τραυματισμένη ψυχολογία» και να σπρώχνουν την ελληνική αγορά, οικονομία, στα περαιτέρω.

Θα επιμείνουμε ωστόσο πως με τζίρο 40 εκατ. ευρώ, αναφερόμαστε περισσότερο σε μια υποτιμητικού παρά πραγματικού χαρακτήρα «επίθεση» στις τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του 20άρη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v