Σοφοκλέους: Αντίδραση μετά τη χθεσινή "εξαέρωση"

Κατώτερη της αναμενόμενης, με βάση την τεχνική προσέγγιση, είναι η αντίδραση τραπεζών και FTSE-20. Ενισχύονται Alpha Bank, Eurobank, κρατά τα 5,2-5,3 € η ΕΤΕ, αλλά ο 20άρης υπολείπεται αισθητά των κρίσιμων 655 μονάδων.

Αντίδραση με εμφανή την προσπάθεια να… διασκεδαστούν οι αλγεινές εντυπώσεις, κυρίως όμως, όσα διαδραματίστηκαν προς το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Έτσι, από την αρχή ήταν λογικό να δοθούν εντολές αγοράς σε υψηλότερες τιμές, που ώθησαν τον ΓΔ προς τις 1.427,68, τον FTSE-20 στις 645,40 μονάδες και τις τράπεζες σε προσπάθεια αντίδρασης με την Εθνική να φτάνει έως τα 5,38 ευρώ.

Με συναλλαγές σχετικά ικανοποιητικές – γι’ αυτές τις ημέρες – αφού λίγο μετά τις 11:00 ξεπερνούσαν τα 12,6 εκατ. ευρώ.

Από αυτά περίπου 4 είχαν αλλάξει χέρια στην Εθνική, άλλα 1,6 στην Alpha Bank, περίπου 1,2 στη Eurobank και άλλα 1,1 εκατ. ευρώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Όμως, μετά από 30-40 λεπτά συνεδρίασης, διαπιστώνουμε πως υπεραντιδρούν όχι οι τραπεζικές μετοχές, που… εξαϋλώθηκαν χθες, αλλά για παράδειγμα οι τίτλοι του ΟΠΑΠ (14,36 ευρώ), της 3E (19,01 ευρώ), του Ελλάκτωρα (2,95 ευρώ), του Τιτάνα (17,99 ευρώ), του Μυτιληναίου (5,20 ευρώ).

Βέβαια, αντιδρά έως 3,9% η μετοχή της Eurobank, καθώς στοίχημα του ομίλου φαίνεται να είναι η εκ νέου υπέρβαση των 2 δισ. ευρώ, κάτι που μέχρι τώρα φαίνεται να αποτελεί στόχο και της ομάδας της Alpha Bank, που «πιάνει» ήδη σε χρηματιστηριακή αξία τα 2 δις. ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κυμαίνεται μεταξύ ελάχιστης 5,31 και μέγιστης 5,38 ευρώ, με σταθερούς πωλητές (αλλά και αγοραστές σε λίγο χαμηλότερες τιμές) σε όλο το εύρος της διακύμανσης.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς και την παράλληλη παρακολούθηση των άλλων αγορών (παράγωγα, δανεισμός τίτλων, ομόλογα), καταγράφουμε τη μάλλον επιφυλακτική αντίδραση των βραχυπρόθεσμων παιχτών.

Ως να μην έχει εξαλειφθεί εντελώς η ανησυχία, που οδήγησε χθες στο κλείσιμο στις αθρόες ανοιχτές πωλήσεις με ταυτόχρονα «κάλυψη» ανοιχτών θέσεων και ασφαλιστηρίων σε επιμέρους τίτλους.

Στις διεθνείς αγορές, ενδιαφέρον παρουσιάζει η νέα υποχώρηση του δολαρίου με την FXCM να σημειώνει πως η ισοτιμία του έναντι του ευρώ διολισθαίνει στο 1,46.

Σύμφωνα με την FXCM, η διάθεση για ρίσκο είναι και πάλι εμφανής και στηρίζει τόσο τα νομίσματα υψηλότερων αποδόσεων όσο και τα εμπορεύματα, αλλά και τις μετοχές.

Σημειωτέον πως χθες ο DJ «έκλεισε» στα υψηλά 3 ετών, ενώ πριν από λίγο τις κυριότερες ευρωαγορές, οι βασικοί δείκτες επανέρχονταν στις κορυφές 2 και 3 ετών.

Ενδεικτικότερη περίπτωση του Dax, καθώς επαναπροσέγγιζε τις 7.300 μονάδες.

Για τη συνέχεια, ενδιαφέρον έχει τόσο η παρακολούθηση των ξένων αγορών, όσο η προσεκτική προσέγγιση του ΧΑ.

Κυρίως εκείνων των τραπεζικών μετοχών (Alpha Bank, Eurobank) όπου επιχειρείται να στηθεί η αντίδραση, της Εθνικής (εάν κρατήσει τα 5,2 – 5,3 ευρώ), αλλά και των μη τραπεζικών τίτλων που τις τελευταίες εβδομάδες, μήνες κερδίζουν σταδιακά (και δικαιολογημένα κατά την άποψή μας) μερίδιο τη επενδυτικής πίτας.

Στη μεσαία και χαμηλότερη αποτίμηση, τα πράγματα είναι μάλλον… μουδιασμένα, καθώς ξεχωρίζουν ελάχιστες μετοχές.

Τα ΕΧΑΕ με 2,4% στα 5,08 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ με 1,2% στα 5,22 ευρώ, η Forthnet με 2,5% στ α0,41 ευρώ.

Και από τον SC οι ΑΧΟΝ, Lavipharm, Νηρέας, MLS, Proton Bank, ΣΩΛΚ, Σελόντα.

Στις 11:10 ο ΓΔ κυμαίνονταν στις 1.420,7 μονάδες (1,5%), ο FTSE-20 στις 641,8 (1,4%), η Εθνική στα 5,33, η Alpha Bank στα 3,75, η Eurobank στα 3,48 και η Πειραιώς στα 1,12 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v