ΧΑ: Επικίνδυνες “βουτιές” χαμηλότερα των 1.400

Κάτω από τις 1.400 έκλεισε το ΧΑ, ενώ το σημερινό ενδοσυνεδριακό των 1382,31, είναι το χαμηλότερο που “είδε” ο ΓΔ από τις 12/1/2011. Σε χαμηλό οκταετίας η Εθνική (-2,53%). Πτώση για Κύπρου, Alpha.

Με την πρώτη σχετική αύξηση της θερμοκρασίας, το Χ.Α. άρχισε τα “μακροβούτια” και μάλιστα αυτά αν δεν προσεχθούν μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1382,31 μονάδων, είναι το χαμηλότερο που “είδε” ο Δείκτης από τις 12/1/2011 όταν και είχε υποχωρήσει μέχρι τις 1372,41 μονάδες.

Τα σαφώς υψηλότερα πρόσφατα ενδοσυνεδριακά χαμηλά στις 20/4 (1397,63 μονάδες), 28/4 (1393,56 μονάδες) και 27/4 (1388,09 μονάδες), αν μη τι άλλο δημιουργούν υποψίες ότι τα βυθίσματα του Δείκτη πάνε όλο και χαμηλότερα και αν δεν δοθεί πειστική ανοδική αντίδραση, κάποια στιγμή θα “σπάσουν” και τα τελευταία “οχυρά” και ο Δείκτης θα κινηθεί προς την στήριξη των 1350 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, όλο και περισσότερες συνεδριάσεις εδραιώνουν την πεποίθηση ότι η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά δύσκολα θα απεμπλακεί από την μακροχρόνια πτωτική τάση, καθώς όπως λέει και γνωστό χρηματιστηριακό ρητό “τα χαρτιά πέφτουν με χαρτιά και ανεβαίνουν με λεφτά”.

Και στην παρούσα φάση, παρά την όποια συμπίεση των αποτιμήσεων, κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να βάλει ρευστότητα στην Σοφοκλέους, στην οποία έχουν μείνει ενεργοί κάποιοι τελευταίοι traders και ορισμένα funds που δραστηριοποιούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και τα οποία εκμεταλλευόμενα την “ρηχότητα” της Αγοράς συνεχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις, επί καθημερινής βάσεως και με ελάχιστο κόστος.

Απουσία σημαντικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα, η συναλλακτική κίνηση παραμένει περιορισμένη και οι βασικοί δείκτες έχουν πάρει την κατιούσα, διολισθαίνοντας όλο και πιο χαμηλά, ακολουθώντας την τάση που επικρατεί και στην πραγματική οικονομία.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχωρεί για δεύτερο κατά σειρά μήνα τον Απρίλιο και διαμορφώνεται στις 74,2 μονάδες (από 78,4 μονάδες).

Η νέα πτώση εκπορεύεται από την επιδείνωση του κλίματος κυρίως σε Βιομηχανία και Λιανικό Εμπόριο, ενώ και στην πλευρά της ζήτησης σημειώνεται πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, για τον Απρίλιο 2011, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ουσιαστικά βρίσκεται στα περυσινά επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα χρόνο μετά την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών δεν έχουν βελτιωθεί.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης και πριν επιβαρυνθεί σημαντικά το κλίμα στο Τραπεζικό ταμπλό και στις περισσότερες μετοχές του 20αρη, σημειώθηκαν κάποιες αξιοπρόσεκτες προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης από ορισμένους τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπως Βωβός, Θυγατρικές Βιοχάλκο, Παρνασσός, Κρέκα, Ιατρικό, Κορρές κ.λ.π.

Από την άλλη για μία ακόμα αρνητική συνεδρίαση, ο τίτλος της Εθνικής έδωσε το σήμα για κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μάλιστα σε μία περίπου αντίστοιχη κίνηση με αυτή του Γενικού Δείκτη το σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 4,99 ευρώ είναι το χαμηλότερο για το τρέχον έτος και όχι μόνο (!)

Η μετοχή για δεύτερη φορά μετά τις 28/4 δίνει κλείσιμο χαμηλότερα από την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 5,05 ευρώ, με την αμέσως επόμενη στήριξη να οριοθετείται στα 4,38 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μετοχή το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο το έχει “δει” στις 8/4/2003 και είναι τα 4,92 ευρώ και έκλεισε σε νέα χαμηλά 8ετίας (!)

Ευνόητο είναι ότι μέσα σε αυτό το κλίμα όλα τα αρνητικά σενάρια βρήκαν “πεδίον δόξης λαμπρόν” προκειμένου να επιστρέψουν δριμύτερα.

Έτσι μετά την χθεσινή απογευματινή φήμη σύμφωνα με την οποία κάποιοι Τραπεζικοί τίτλοι ενδέχεται να διαγραφούν από τον MSCI, σήμερα άλλοι θυμήθηκαν ότι η Fitch έχει καθυστερήσει να υποβαθμίσει την Χώρα και δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί τις επόμενες μέρες (!)

Η Γερμανία προετοιμάζει το έδαφος για "εθελοντική" αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους - Ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, τονίζει η Nomura.

Θεωρείται πλέον αναπόφευκτο. Έπειτα από έναν από τους χειρότερους μήνες στην ιστορία των Ελληνικών αγορών ομολόγων από τότε όπου η Χώρα εντάχθηκε στο ευρώ, οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Αθήνα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη της.

Το άλμα των Ελληνικών επιτοκίων τον Απρίλιο κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες για τα 2ετή ομόλογα έχει δώσει τρομερή ώθηση στο θέμα και το ερώτημα για τις Αγορές δεν είναι εάν αλλά πότε και πώς θα αναδιαρθρώσει η Αθήνα το Δημόσιο χρέος, αναφέρουν οι Financial Times.

Απόλυτα επιφυλακτική έως αρνητική, η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στο άνοιγμα της Wall Street, που βρίσκονται ιδιαίτερα υψηλά και δείχνουν να αναρωτιούνται αν θα ισχύσει εφέτος το “sell in May and go away”.

Οι Ευρωπαϊκές Αγορές βλέπουν τον συνεχιζόμενο καλπασμό του Euribor τριμήνου που σήμερα έφθασε το 1,415%, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ, ενώ τα στοιχεία της ανεργίας δεν δείχνουν να επιτρέπουν την επιστροφή του αγοραστικού ενθουσιασμού στην Wall Street.

Αρκετά χαμηλότερα διαπραγματεύθηκαν οι Ασιατικές Αγορές (Ιαπωνία κλειστή) ως αποτέλεσμα της κατοχύρωσης κερδών από τους επενδυτές ενόψει των συνεδριάσεων των Κεντρικών Τραπεζών Ε.Ε. και Ην. Βασιλείου αύριο, και της ανακοίνωσης των στοιχείων ανεργίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Ο DAX σε κομβικό σημείο (7480) που θα κρίνει την βραχυπρόθεσμη τάση, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Σήμερα στις 15:15 η ανακοίνωση του ADP Employment, που λειτουργεί ως προπομπός των στοιχείων ανεργίας. Το ασήμι συνεχίζει την διόρθωση προς την περιοχή των $39 - $39,5.

Συνεχίζεται η ενίσχυση στα ομόλογα ΗΠΑ που ευνοούνται από τα σενάρια τόσο της διατήρησης της πιστωτικής χαλάρωσης, όσο και της πιθανής αποδυνάμωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων στα επόμενα τρίμηνα.

Πράγματι, όπως προϊδέασε η Πήγασος, ο αριθμός των θέσεων εργασίας στην ιδιωτική απασχόληση της Αμερικανικής Αγοράς εργασίας αυξήθηκε αρκετά λιγότερο απ’ όσο αναμενόταν τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε το ιδιωτικό ινστιτούτο ερευνών ADP, η ιδιωτική απασχόληση βελτιώθηκε κατά 179.000 θέσεις. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι ιδιωτικές θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά 200 χιλιάδες.

Τον Μάρτιο είχαν δημιουργηθεί 201.000 νέες θέσεις εργασίας στην ιδιωτική απασχόληση των ΗΠΑ.

Επίσης, μεγάλη πτώση σημείωσε τον Απρίλιο η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε στις 52,8 μονάδες από 57,3 μονάδες το Μάρτιο χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 57 μονάδες σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, μόλις τρεις τίτλοι, από το ταμπλό του 20αρη, διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Jumbo (+1,29%), Τιτάν (+0,06%) και Αγροτική (+4,55%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες που ξεπέρασαν το 3% για Βιοχάλκο και Κύπρου.
Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, MPB, ενώ με μικρότερες απώλειες τερμάτισαν την συνεδρίαση οι υπόλοιπες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE.
 
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων. Αναρριχήθηκε μέχρι τις 1414,39 μονάδες (11.19), όμως μετά τις 11.21 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1382,31 και τελικά έκλεισε στις 1387,59 μονάδες με απώλειες 1,79%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 86 εκατ. από τα οποία τα 10,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές έναντι 86 πτωτικών, όμως η σχετική κινητικότητα που σημειώθηκε στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό επέτρεψε σε 24 τίτλους να κλείσουν με κέρδη από 4 έως 19,12%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Fed θα συνεχίσει να χειραγωγεί τις Αγορές, εκτιμά ο Πάνος Δάντης.

Οι θεωρίες συνομωσίας ευδοκιμούν πολύ τελευταία σε όλο τον κόσμο αν και στην Χώρα μας πάντα εύρισκαν πρόσφορο έδαφος για όλα τα θέματα. Φυσικά μετά το μνημόνιο και την έλευση της Τρόικας τα επικρατέστερα σενάρια στο γιατί και στο πώς και στο τι θα γίνει εμπεριέχουν ανάλογα σενάρια.

Όμως η μεγαλύτερη και ακριβέστερη χειραγώγηση των Αγορών γίνεται από την FED.
Mε την νομισματοποίηση του χρέους που κάνει, ουσιαστικά ελέγχει όλα τα επιτόκια της Αμερικανικής οικονομίας.

Και όπως συμβαίνει πάντα όταν υπάρχει οποιασδήποτε μορφής χειραγώγηση, δημιουργούνται παρενέργειες και εσφαλμένες κατανομές των πόρων. Ένα απλό παράδειγμα είναι η αφαίμαξη των φορολογούμενων από την Ελληνική πολιτεία με πολύ υψηλούς φόρους έτσι ώστε να καλύψει την αδυναμία της να συλλάβει όσους φοροδιαφεύγουν συστηματικά και οι οποίοι ανήκουν συνήθως στα υψηλότερα οικονομικά στρώματα.

Αυτή η πρακτική της FED που την ονόμασε Ποσοτική Διευκόλυνση , αγοράζει ομόλογα με χρήμα που έκοψε από το πουθενά η ίδια με σκοπό να οδηγήσει στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα τα επιτόκια αυξάνοντας την ζήτηση για ομόλογα. Γνωρίζουμε ότι οι τιμές των ομολόγων και οι αποδόσεις τους κινούνται ανάποδα.

Με αυτόν τον τρόπο η FED όχι μόνο ελέγχει το προεξοφλητικό επιτόκιο και το ομοσπονδιακό της διατραπεζικής τα οποία είναι απολύτως βραχυπρόθεσμα, αλλά και τα μακροπρόθεσμα που είναι το ζητούμενο γιατί με βάση αυτά δίνονται τα δάνεια για αυτοκίνητα και σπίτια.

Όλος αυτός ο πληθωριστικός καταιγισμός νομισματοποίησης ξεκίνησε στις 25 Νοεμβρίου του 2008 αμέσως μετά τον απόλυτο πανικό στις Αγορές με κυρίαρχο σκοπό την στήριξη των Χρηματιστηρίων και μετά της πραγματικής οικονομίας.

Αυτό γιατί τα Χρηματιστήρια αποτελούν κλειδί για ολόκληρη την οικονομία. Όταν ανεβαίνουν, σχεδόν όλοι, ακόμα και όσοι δεν συμμετέχουν, αισθάνονται αισιόδοξοι για το μέλλον . Όταν πέφτουν, σχεδόν όλοι είναι απαισιόδοξοι και μετριάζουν την οικονομική τους (και καταναλωτική τους ) δράση.

Όσον αφορά το Χ.Α. και τη διαφαινόμενη βραχυπρόθεσμη τάση, ο υπεύθυνος Αγορών της Sarros ΑΕΠΕΥ εκτιμά ότι θα παραμείνει πλαγιοκαθοδική, μέχρι να παρουσιαστεί συνεχής και πειστική αύξηση των συναλλαγών. Μέχρι τότε οι λίγοι πωλητές θα συνεχίσουν να “αντικρίζουν” ακόμα λιγότερους αγοραστές και μοιραία η Αγορά θα υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η Αγορά με αυτούς τους τζίρους παραμένει σε στάση πτωτικής αναμονής αναζητώντας εντός ή εκτός συνόρων την αφορμή κίνησης η οποία θα ενεργοποιήσει περισσότερους κωδικούς, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τεχνικά, όσο η Αγορά κινείται πάνω από τις 1.388 μονάδες το σενάριο της ανοδικής διόρθωσης παραμένει σε ισχύ ενώ επισημαίνεται ότι αργά αλλά σταδιακά μειώνεται ο βαθμός των “ανοικτών” θέσεων στις κυριότερες Τραπεζικές μετοχές.
 
Ως εκ τούτου επίπεδο αγορών εκτιμάται ότι αποτελεί η ζώνη τιμών κάτω από τις 1400 μονάδες στις οποίες θα αυξήσουμε το βαθμό έκθεσης στην Αγορά στις κυριότερες μετοχικές μας επιλογές, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, που δεν παραλείπει να επισημάνει ότι η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε έτι περαιτέρω το ήδη αρνητικό κλίμα.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικών απωλειών που συνοδεύτηκε με αυξημένες συναλλαγές.

Τα συμβόλαια του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν την υποτίμηση στο 0,60% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 12186, τιμή εκκαθάρισης 615,56) κινήθηκαν μεταξύ 610,5 και 628,5 μονάδων, ενώ οι ανοιχτές θέσεις σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 2.436, στα 33.864 συμβόλαια.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 αυξήθηκε στα επίπεδα του 46%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν περιορισμένος στα συνολικά 1.362 δικαιώματα (960 δικαιώματα αγοράς και 402 δικαιώματα πώλησης).

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (30500 Alpha Bank, 80000 Eurobank, 24000 Ελλάκτωρ, 42000 ΟΠΑΠ, 180000 MPB, 27400 Coca-Cola, 41400 Εθνική, 7200 Ελ. Πετρέλαια, 17100 Τιτάν, 13600 Βιοχάλκο, 50400 Κύπρου, 20000 Jumbo, 30000 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5008), Alpha Bank (1489), Πειραιώς (1818), Eurobank (1308), ΟΤΕ (2763), ΟΠΑΠ (395), Ταχ. Ταμιευτήριο (115), Κύπρου (702), MIG (1253), Μυτιληναίος (256), MPB (974), Ελ. Πετρέλαια (114), Αγροτική (261), ΓΕΚ (134).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 4/5 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: ΔΕΗ (30000 τεμ.), Ελλάκτωρα (15000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Ελλάκτωρα (13859 τεμ.).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10424884 τεμ.), Eurobank (14870603 τεμ.), Εθνική (14159735 τεμ.), Πειραιώς (10655675 τεμ.), Κύπρου (4717208 τεμ.), MIG (7181254 τεμ.), Αγροτική (4653520 τεμ.), MPB (4594182 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP γνωστοποιεί με την από 04/05/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει την ακόλουθη καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας EFG Eurobank ERGASIAS ΑΕ: Ταυτότητα Διαχειριστή: FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP. Ονομασία Εκδότη: EFG Eurobank ERGASIAS ΑΕ. ISIN: GRS323013003. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 1.674.394 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,30%. Μείωση ανοικτής θέσης κατά την 03/05/2011: 0,02%.

Η διαχειρίστρια εταιρεία FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP γνωστοποιεί με την από 04/05/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει την ακόλουθη καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ AE: Ταυτότητα Διαχειριστή: FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP. Ονομασία Εκδότη: ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ AE. ISIN: GRS015013006. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 937.918 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,18%. Μείωση ανοικτής θέσης κατά την 03/05/2011: 0,02%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v