Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι...

Μπορεί το ΧΑ να έχει υποχωρήσει σε πολυετή χαμηλά, αλλά το σενάριο της περαιτέρω διόρθωσης παραμένει το επικρατέστερο για τη συνέχεια. Στη στήριξη των 1.350 μονάδων οι ελπίδες της αγοράς. Τα στατιστικά.

Σκοράρουν και στις καθυστερήσεις οι πωλητές, σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Σε συνδυασμό με το χθεσινό νικηφόρο αποτέλεσμα του αγώνα του μπασκετικού Παναθηναικού την Παρασκευή προσεγγίζουμε σήμερα το ΧΑ και τις τελευταίες εξελίξεις.

Επιχειρώντας επίσης να ανιχνεύσουμε τι μπορεί να σημαίνει το νέο... χτύπημα, που προκλήθηκε με αφορμή το χθεσινό απογευματινό δημοσίευμα του ... του κατά τα άλλα έγκυρου Der Spiegel.
 
Προφανώς κορυφώνεται η αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους της ΕΕ, παραμένουν οι διαφορές μεταξύ ΕΚΤ και Βερολίνου και όσο η γερμανική πλευρά δεν αποσαφηνίζει τις προθέσεις της, χτυπήματα αυτά του τύπου θα εντείνονται.

Τη μία Παρασκευή είναι το δημοσίευμα του έγκυρου... Dier Spiegel, την άλλη είναι η σπέκιουλα στελεχών της ...έγκυρης Citi, χαμός... καθώς τα στοιχήματα διεθνώς εντείνονται.

Όμως μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη- κατά την εκτίμηση μας- την προσέγγιση σε απόσταση μόλις…περίπου εβδομήντα εκατομμυρίων ευρώ της Εθνικής από τον ανερχόμενο ΟΠΑΠ. Με σχεδόν 4,7 δισ. ευρώ η ΕΤΕ και με 4,63 ο Οργανισμός το…ποντάρισμα για την δεύτερη θέση αποκτά ακόμη πιο μεγάλο ενδιαφέρον.

Με τις τράπεζες να μετρούν απώλειες 20% από την αρχή του έτους, με τα προβλήματα και την αμφισβήτηση να παραμένουν θεωρείται πολύ πιθανό, πως η ΕΤΕ θα κινδυνεύσει να χάσει και την δεύτερη θέση «επιστρέφοντας» σε επίπεδα προ ’97.

Ενδεικτικά όλα αυτά μίας κατάστασης, που διαμορφώνεται από τα τελευταία υψηλά των τραπεζών, του Ftse20 και αποτυπώνει την προεξόφληση που επιχειρείται εδώ και μήνες με ορατές τις συνέπειες στο ταμπλώ.

Περίπου 18,6% υποχωρεί η μετοχή της ΕΤΕ από την αρχή του έτους, η Alpha Bank 8,7% και 12% η Eurobank. Και όμως και σε αυτά τα επίπεδα οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι με το σενάριο της περαιτέρω διόρθωσης να θεωρείται το επικρατέστερο.

Οι 1.350 μονάδες θεωρούνται (και είναι) σημείο αναφοράς και μένει να φανεί αν ως τελευταία στήριξη μπορεί να αποφέρει μία αντίδραση. Κάτι τέτοιο αχνοφάνηκε, κυρίως με το μάζεμα της ΕΤΕ, που εάν βοηθηθεί μπορεί να επαναπροσεγγίσει τα 5,20 ευρώ (ισχυρή αντίσταση στα 5,5 ευρώ).

Εχθές η Wall «χειροκρότησε τα στοιχεία απασχόλησης» αλλά η JP Morgan σε έκθεση της επιμένει πως το ρίσκο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (μέσα στο 2011) έχει αυξηθεί. Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση της UBS για «…δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα» αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το δίλημμα για πακέτο βοήθειας ή αναδιάρθρωση είναι εύκολο να απαντηθεί.

Ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας μπορεί να είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί πολιτικά, γιατί έτσι θα αποδειχτεί ίσως η ελληνική χρεοκοπία, λέει ο οίκος. Ωστόσο, οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης χρέους -γνωστές και άγνωστες- είναι ακραίες και απρόβλεπτες, συνεχίζει.

Η ουσία είναι πως ο Ιούνιος πλησιάζει και μαζί οι έλεγχοι και τα τεστ κόπωσης για τις τράπεζες, οι εκλογές στην Πορτογαλία, τα αδιέξοδα για την ελληνική κυβέρνηση.

Εκρηκτικό μείγμα και πάλι διαμορφώνεται στις αγορές εν μέσω διόρθωσης σε πολύτιμα μέταλλα, μέταλλα, πρώτες ύλες και προιόντα.

Βέβαια το ΧΑ εξακολουθεί να «βυθίζεται» ελέω των εγγενών προβλημάτων, που δοκιμάζουν (και) την οικονομία. Μονόδρομος η συνέχεια και μένει να δούμε πως θα ισορροπήσει κάπως η κατάσταση.

Σε αυτή την φάση ο ΟΤΕ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα τριμήνου- που δεν ήταν και τα καλύτερα, ο Γιώργος Δαυίδ -πρόεδρος του ομίλου Coca Cola 3E- εξέφρασε για ακόμη μία φορά την αντίθεση του με τα φορο-μέτρα (γνωστές οι παλιότερες ενστάσεις του ομίλου όπως και οι φήμες περί έμπρακτης απόδειξης αυτής της δυσφορίας ), ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως «…το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο της ΔΕΗ».

Στα 7,40 ευρώ ο ΟΤΕ (1,37%) με συναλλαγές 6,5 εκατ. ευρώ, στα 17,42 η 3 Ε(-3,22%), στα 11,10 (1,37%) η ΔΕΗ.

Την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να έχουμε καλύτερη εικόνα για τις τράπεζες, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας θα συναντηθούν με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιώργο Προβόπουλο. Οι Ματίας Μαρς (της ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν ( του ΔΝΤ) και ο Κλάους Μαζούχ (της ΕΚΤ) είχαν σειρά συναντήσεων με έλληνες τραπεζίτες.

Οι δανειστές φέρεται να έθεσαν (ή να θέτουν) στον διοικητή της ΤτΕ το πάγιο αίτημα τους για αναδιάρθρωση του κλάδου, για ενδυνάμωση ομίλων και πιθανές συνενώσεις ομίλων.

------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Στο μονότονο τέμπο της επενδυτικής απαξίωσης και των αναιμικών συναλλαγών κινήθηκαν οι περισσότερες συνεδριάσεις της εβδομάδας με κύριο και σταθερό χαρακτηριστικό την συστηματική παρουσία πωλητών με μεγάλα μπλοκ εντολών στις τραπεζικές μετοχές.

Η αρνητική φημολογία και η έλλειψη κάποιου εγχώριου θετικού νέου έδωσαν προβάδισμα στους πωλητές οι οποίοι με μικρό σχετικά αξία συναλλαγών οδήγησαν τους τραπεζικούς τίτλους σε νέα πολυετή χαμηλά. Το ζητούμενο για τους εμπλεκόμενους είναι το άλλοθι που έχουν αυτή την στιγμή όσοι πουλούν με αυτή την ένταση τις τραπεζικές μετοχές καθώς η έως τώρα προσφορά φαίνεται να βασίζει την δυναμική της σε φημολογία και υποθέσεις.

Εκλογές, αναδιάρθρωση, αλλαγές στους δείκτες του MSCI, χρεοκοπία και άλλες μη επιβεβαιωμένες φήμες έχουν οδηγήσει σε μια παρατεταμένη επενδυτική ξηρασία όπου οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν πείθονται από τις χαμηλές αποτιμήσεις και από τις υποτιμητικές στρεβλώσεις.

Επισημαίνουμε πάντως ότι η εικόνα αν και ήταν πλειοψηφικά αρνητική δεν ήταν ομοιόμορφη και υπήρξαν μετά από καιρό κάποιες επιμέρους θετικές διαφοροποιήσεις σε εμποροβιομηχανικούς τίτλους.

Αν και σε κάποιο βαθμό η αντίδραση αποδίδεται στις σφοδρές τεχνικές υποτιμήσεις η διατήρηση του μεγαλύτερου μέρος των κεκτημένων στο τέλος της εβδομάδας αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας για την ταυτότητα και το προφίλ των επενδυτών που δραστηριοποιήθηκαν σε αυτές τις μετοχές. Επιπλέον κάποιες από αυτές είθισται να θεωρούνται «οδηγοί» της αγοράς σε άνοδο και πτώση έχοντας ένα χρονικό προβάδισμα στην τάση τους έναντι των υπολοίπων μετοχών.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε κάτω από το επίπεδο των 1.400 μονάδων έχοντας πλέον ως μοναδική μεσοπρόθεσμη στήριξη τις 1.350 μονάδες όπου έχει καταγραφεί το χαμηλό της φετινής χρονιάς. Η αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας αποφόρτισε κάπως την πωλησιακή εικόνα των ταλαντωτών διαμορφώνοντας ωστόσο ανοδικές αποκλίσεις οι οποίες είθισται να εξομαλύνονται με κάποια ανοδική αντίδραση.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα οι ταλαντωτές εφάπτονται στο πτωτικό κανάλι που έχει ξεκινήσει από το περασμένο Ιούνιο έχοντας δώσει τρεις καλές επιβεβαιώσεις στα τοπικά χαμηλά της αγοράς. Από την άλλη πλευρά η διάσπαση της περιοχής των 1.400 μονάδων ακύρωσε τα αρχικά σήματα αγορών βάζοντας και πάλι την αγορά σε βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση. Αν και το κλίμα παραμένει εξαιρετικά αναιμικό εκτιμούμε ως επικρατέστερο σενάριο την εκδήλωση μιας αρκετά ζωηρής ανοδικής διόρθωσης με αφετηρία ενδεχομένως από την περιοχή των 1.350 μονάδων.

Η ένταση των τζίρων θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πιθανό πέρας της ανόδου καθώς με τα σημερινά δεδομένα η αγορά δεν έχει ισχύ πάνω από δύο ανοδικές συνεδριάσεις για να απορροφήσει την προσφορά. Παραμένουμε σε φάση τοποθετήσεων καθώς εκτιμούμε ότι η αποτίμηση των 53 δις ευρώ αδικεί την αξία των εισηγμένων εταιριών. Ακόμα και αν φέτος η κερδοφορία τους είναι μηδενική η αξία αντικατάστασης κινείται σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο. Την άποψη μας επιβεβαιώνουν μερικώς επιμέρους επιχειρηματικές κινήσεις οι οποίες γίνονται σε τιμήματα έκτός αγοράς ή έχουν υψηλότερη αποτίμηση από την μητρική εταιρία (KAE, Telecom Serbia, Finansbank κα.)

Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις μεγεθών του α’ τριμήνου με κυριότερες αυτές των Coca Cola (10/5) και Frigoglass (12/5) ενώ την Τρίτη (10/5) το Ελληνικό Δημόσιο θα αναζητήσει μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων 800 εκ. ευρώ".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.370,10 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 4,5% και ετήσιες απώλειες 3,1%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 5,37%, ο Mid 30 με πτώση 0,96% και ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο 1,88%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν: Οι Τράπεζες 7,65%, οι Τηλεπικοινωνίες 7,62% και τα Μέσα Ενημέρωσης 6,77%.

Εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μόλις 3 κλάδοι: Το Εμπόριο 1,62%, τα Προσωπικά & Οικιακά Προιόντα 1,61% και τα Ταξίδια & Αναψυχή 1,59%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Plias (47,06%), Paperpack (35,29%), Βωβός (33,93%), Κυριακίδης (22,73%), Μοχλός (22,22%), Κυριακούλης (17,78%), Ελληνικαί Ιχθ/γειαι (16,67%), Γαλαξίδι(14,29%), Αθηνα (14,29%) και Κρέκα (12,96%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Euromedica (-21,25%), ΑΧΟΝ Συμμετοχές (-18,35%), Altec (-16,67%), Eντερσοφτ (-14,29%), Μαίλλης (-13,33%), Nutriart (-13,33%), Εurobank (-13,16%), ΔΟΛ (-12,5%), Alpha Bank (-11,93%) και CPI ( -11,76%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v