Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στη μέγκενη οι τράπεζες

Στην πρέσα οι τράπεζες, σε δοκιμασία προς τις 605 μονάδες ο FΤ 20. Αποτίμηση μικρότερη των δέκα δισ. ευρώ συνολικά για ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Ζητούμενη η πορεία (και) των ξένων χρηματιστηρίων.

Στο "ασφυκτικό πρέσινγκ στις τράπεζες" επικεντρώνεται ο Στέφανος Κοτζαμάνης θίγοντας την ουσία του προβλήματος (και) του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στοχεύει στην… καρδιά των γενεσιουργών αιτίων αυτής της κρίσης, της έκτασης και του βάθους που έχει λάβει.

Με την αποτίμηση των τεσσάρων ομίλων (Εθνικής, Alpha Bank, Euroabnk και Πειραιώς) να έχει συρρικνωθεί σε λιγότερα από δέκα δισ. ευρώ, με τον κλαδικό δείκτη να έχει "επιστρέψει" σε χαμηλά 8-9ετίας, την ΕΤΕ να χάνει και τα 5 ευρώ προφανώς ούτε οι ίδιοι οι τραπεζίτες, μεγαλομέτοχοι μπορεί να θεωρηθούν άμοιροι ευθυνών.

Όταν σε όρους χρηματιστηριακής αξίας έχουν χαθεί από τα υψηλά μερικές δεκάδες δισ. ευρώ προφανώς και δεν ευθύνεται μόνο η κρίση, η αποκλειστικά η κυβέρνηση (προηγούμενη, τωρινή δεν έχει σημασία).

Και μια, που ο λόγος γίνεται για ομίλους που κατά την γνώμη μας καλώς βοηθήθηκαν πανταχόθεν και ποικιλοτρόπως από το Δημόσιο, τους μηχανισμούς, το Σύστημα το πρόβλημα αναδεικνύεται περισσότερο. Όμως ακόμη και τώρα (και μου προξενεί προσωπικά εντύπωση) ούτε ένας μεγαλόσχημος του κλάδου δεν είχε την ευθιξία να βγει μπροστά και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης για τον όμιλο του έστω. Να παραδεχτεί εσφαλμένες στρατηγικές, λαθεμένες κινήσεις επέκτασης, χωρίς φειδώ στήριξης προβληματικών εταιρειών και διαπλεκόμενων επιχειρηματιών. Ούτε ένας και αυτό κρατώ προσωπικά από την πορεία απαξίωσης του κλάδου όλους αυτούς τους μήνες.

Στις 1.378 ο Γενικός Δείκτης, στις 618,5 μονάδες ο Ftse20, στα 4,76 (!) δισ. ευρώ η αποτίμηση, αρκετά χαμηλότερα των δύο η χρηματιστηριακή αξία της Alpha Bank και της Eurobank, στα 1,03 ευρώ η Πειραιώς.

Αναμφίβολα ο κλάδος θα ανακάμψει, οι πιο εύρωστοι θα ενισχυθούν και από τα νέα σχήματα, που νομοτελειακά θα δημιουργηθούν, θα ξεκινήσει ο επόμενος ιστορικός κύκλος όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά για το ευρύτερο κομμάτι της οικονομίας.
 
Για αυτό οι μεθοδικοί συνεχίζουν να μαζεύουν μετοχές του κλάδου με γνώμονα (και ) την τεχνική προσέγγιση, τα διαγράμματα και τις… γραμμούλες, που χαράσσουν τόσοι έγκυροι επαγγελματίες της αγοράς. Με γνώμονα λ.χ το διάγραμμα της ΕΤΕ, που από τα υψηλά 52 εβδομάδων "έδειχνε" διόρθωση προς την ευρύτερη ζώνη των 5 ευρώ οι μεθοδικοί και οι έχοντες την υπομονή, την ψυχραιμία και βεβαίως το απαραίτητο ρευστό μαζεύουν.

Οσο βαίνει προς ολοκλήρωση ο τελευταίος κύκλος με τον ΓΔ χαμηλότερα των 1.350, τον Ftse20 προς τις "περίφημες 550 μονάδες" , την ΕΤΕ προς τα 4,4-4,2 ευρώ τόσο το χρηματιστηριακό παιχνίδι αποκτά "αγριότερη ομορφιά".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v