ΧΑ: Άμεση αποτύπωση των… ανατροπών στο ταμπλό

Με την απρόβλεπτη εμφάνιση του "joker" στο τραπέζι η βραχυπρόθεσμη τάση μένει να αποτυπωθεί άμεσα στο ταμπλώ. Κλειδί οι 605 για τον FT20, τα 4,7€ για την ΕΤΕ. Με νέα δεδομένα και άγνωστες παραμέτρους αυτή η παρτίδα στο ΧΑ.

Αναπάντεχες ομολογουμένως οι εξελίξεις, ραγδαίες και απρόβλεπτες στη συνέχεια τους.

Με πολλούς ειδικούς της αγοράς αλλά και αναλυτές να προεξοφλούν σκληρότερη στάση των δανειστών προς την χώρα μας. Ενας…joker, η εμφάνιση του οποίου θα πρέπει να αποτυπωθεί άμεσα στο… ταμπλό σε μία εξαιρετικά πονηρή συνάμα δύσκολη συγκυρία.

Με τους βασικούς δείκτες, μετοχές σε οριακό σημείο τον Γενικό στις 1.356, τον FTSE 20 στις 607,7 μονάδες, τις τράπεζες υπό πίεση και την Εθνική για ακόμη μία συνεδρίαση χαμηλότερα των 5 ευρώ.

Με κεφαλαιοποίηση 4,6 δισ. ευρώ (!) έναντι 4,63 δισ. ευρώ του ΟΠΑΠ και τις Alpha Bank, Eurobank σε εμφανή προσπάθεια αναστροφής τάσης.

Στοιχείο κλειδί η συντήρηση της Alpha Bank (και της Κύπρου) σε επίπεδα πάνω από τα ελάχιστα του Ιανουαρίου που προοιωνίζεται ακόμη μία μάχη γύρω από τον τραπεζικό τίτλο.

Για σχέδιο βοήθειας από «εθελοντές» κάνει λόγο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, για γερμανικό Μνημόνιο 2 γίνεται λόγος σε Βερολίνο, Βρυξέλλες μα την υπόθεση του DSK να ρίχνει την… σκιά του (κατ΄ αρχήν) βραχυπρόθεσμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής αρκετοί ήταν οι παίκτες, οι οποίοι προεξοφλούσαν εντονότερη πίεση των δανειστών για επίσπευση της ιδιωτικοποίησης τουλάχιστον των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ κάτι, που είχε αρχίσει να αποτυπώνεται και στην διακύμανση των δύο μετοχών, τις εισροές ρευστότητας αλλά και τις διακριτικές τοποθετήσεις συγκεκριμένων επενδυτικών σχημάτων.

Στα 7 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 14,50 ευρώ του ΟΠΑΠ με την αγορά να προεξοφλεί πως οι γερμανοί θα επιδιώξουν να διαμορφώσουν καλύτερη μέση τιμή για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Επίσπευση της διαδικασίας διάθεσης του υπόλοιπου ποσοστού, που έχει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ έβλεπαν ορισμένοι χρηματιστηριακοί παράγοντες.

Μένει να φανεί, ποιες θα είναι οι βουλές των δανειστών μετά τις τελευταίες εξελίξεις καθώς αρκετοί είναι αυτοί, που περιμένουν πρώτα να αποσαφηνισθεί η νέα στάση του ΔΝΤ, το πρόσωπο που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις συνομιλίες (και την πίεση ) προς την γερμανική πλευρά σε μία συγκυρία, που το Βερολίνο καθιστά ξεκάθαρες τις διαθέσεις του.

Κατά συνέπεια εκτός των τραπεζικών μετοχών, σηματωροί – πάντα για την βραχυπρόθεσμη τάση- θα πρέπει να θεωρούνται και οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τελευταία προσπάθεια αντίδρασης της ΑΤΕ από τα ιστορικά χαμηλά.

Παράλληλα μένει να αποτυπωθεί και στη συνέχεια η προσπάθεια διαφοροποίησης μη τραπεζικών μετοχών (λ.χ. Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν κ.α. ) καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η απόδοση τους είναι συγκριτικά καλύτερη από αυτή των τραπεζικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v