Ισχνός ο τζίρος, μεγάλη η πτώση

Αρνητικά επηρεάζουν το ΧΑ οι τελευταίες εξελίξεις από «το μέτωπο των δανειστών». Επιβάρυνση λόγω του -7% του ΟΠΑΠ (αποκοπή υπόλοιπου μερίσματος) και της εμφανούς αδυναμίας της ΕΤΕ να «παλέψει» έστω τα 4,70 ευρώ.

Κενό… Strauss Kan – ΔΝΤ παρασύρει χαμηλότερα το ΧΑ.

Έως 2% χαμηλότερα διαμορφώνονταν πριν από λίγο οι βασικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο. Εκτός από τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στο μέτωπο του ελληνικού προβλήματος την κατάσταση επιβαρύνει και η τεχνική προσαρμογή της μετοχής του ΟΠΑΠ, (αποκοπή μερίσματος). Ο FTSE-20 υποχωρούσε πριν από λίγο έως τις 595,6 μονάδες.

Οριακά χαμηλότερα στις 594,98 είναι η ελάχιστη τιμή 52 εβδομάδων.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως πέρα από τις αβεβαιότητες που πυροδότησαν οι τελευταίες εξελίξεις, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους βραχυπρόθεσμους παίχτες, ήρθε και η αποκοπή (του υπόλοιπου) μερίσματος για τη μετοχή του ΟΠΑΠ για να ενταθεί η πίεση.

Κατά 0,756 ευρώ ανά μετοχή χαμηλότερα διαμορφώθηκε η τιμή με τις απώλειες πριν από λίγο να κυμαίνονται στο 7% και τον τίτλο του Οργανισμού να υποχωρεί στα 13,56 ευρώ.

Όμως, δεν είναι καλύτερο το κλίμα ούτε για τις τραπεζικές ούτε για τις μη τραπεζικές μετοχές καθώς μόλις 2 (ΔΕΗ, Τιτάν) αντιδρούν στη διόρθωση.

Στα 3,48 ευρώ με απώλειες 1,7% η μετοχή της Alpha Bank, στα 3,28 ευρώ, κατά 1,4% χαμηλότερα η Eurobank και με σταθερούς πωλητές στη μετοχή της Εθνικής ο κλαδικός δείκτης «γλιστρά» σε νέα χαμηλά.

Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή της Εθνικής έχασε ενδοσυνεδριακά τα 4,7 υποχωρώντας έως τα 4,66 και με ελάχιστη τα 4,64 ευρώ.

Με συναλλαγές που έφταναν στις 11:10, σε 1,9 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 6,8 που είχαν αλλάξει χέρια.

Συγκριτικά υψηλός είναι ο τζίρος και στη μετοχή της Alpha Bank, αλλά και σε ΟΠΑΠ, Πειραιώς και, ΜΡΒ, Κύπρου, Eurobank.

Η διαφαινόμενη καταγραφή νέων ελάχιστων τιμών για τον 20άρη αλλά και τη μετοχή της ΕΤΕ προεξοφλείται πως θα επιβαρύνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Προς ώρας, ο Γ.Δ. αλλά και ο τραπεζικός δείκτης παραπέμπουν σε νέο γύρο διόρθωσης.

Χαμηλότερες τιμές για Μυτιληναίο στα 5,10 για τα ΕΛΠΕ στα 6,91 για τη Βιοχάλκο στα 3,78 για τον ΟΤΕ στα 6,90 ευρώ.

Και με την τάση, λίγο μετά τις 11:15 να επιβαρύνεται κυρίως λόγω της εμφανούς αδυναμίας της Εθνικής να «παλέψει» τα 4,70 ευρώ.

Κάτι που επενεργεί αρνητικά στον δανεισμό και νέων μετοχών, στο άνοιγμα και άλλων θέσεων πώλησης σε Συμβόλαια της ΕΤΕ, αλλά και στην προεξόφληση της αναπόφευκτης διόρθωσης του FTSE-20 χαμηλότερα και των 590 μονάδων.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ενεργοποιούνταν, σύμφωνα με την εκτίμηση μερίδας παιχτών – αναλυτών, μηχανισμοί πώλησης με… βάθος προς τις 550 μονάδες.

Καλώς ή κακώς το ΧΑ κινείται με τη λογική μίας… αυτό- επιβεβαιούμενης «προφητείας» - διόρθωσης, που εδώ και καιρό έχει οριοθετηθεί στην ευρύτερη περιοχή των 550 μονάδων.

Πρακτικά εάν χαθούν σήμερα χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση και οι 590 μονάδες για τον FTSE-20 τότε η μεγάλη κεφαλαιοποίηση εισέρχεται στον καθοριστικότερο και πιο επίπονο πτωτικό της κύκλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v