Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τελική ευθεία και το... ΧΑ

Η… άρνηση του ΧΑ να υποχωρήσει σε νέα ελάχιστα αφήνει ανοιχτή μία χαραμάδα για τη συνέχεια. Σημείο κλειδί οι 550 μον. για τον Ft 20, τα 4,6 ευρώ για την ΕΤΕ. Ενθαρρυντικά μηνύματα από τα αποτελέσματα τριμήνου.

Ξεχάστηκαν γρήγορα οι αποκρατικοποιήσεις, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος και το... ταμπλό ενισχύει την εκτίμηση του φίλτατου συν- Παγκρατιώτη.

Στις 1.289 ο Γενικός Δείκτης, στις 577,3 μονάδες ο Ftse 20, με την Εθνική Τράπεζα να κρατά τα 4,6 ευρώ και τις Alpha Bank, Eurobank να υπεραποδίδουν. Όμως εξ΄αρχής γνωρίζαμε πολύ καλά, πως όλη αυτή η φάση που διανύουμε θα ήταν ίσως η καθοριστικότερη των τελευταίων 10ετιών, με ιστορικές εξελίξεις προάγγελο ανάλογης σημασίας ανατροπών.

Και ανάλογα είχαμε προετοιμαστεί, ειδικότερα όσοι βραχυπρόθεσμοι παίκτες ποντάρουν στα όσα συμβαίνουν μέχρι το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου. Σκληρές οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα και περιθώριο εννέα ημερών αναφέρεται σχετικό θέμα του euro2day.

Για ορόσημο 3ης Ιουνίου και τελεσίγραφο Τρόικας για το μεσοπρόθεσμο κάνει λόγο η Ημερησία καθώς διάχυτη είναι η αίσθηση στην αγορά, πως τα περισσότερα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες. Πως τα καθοριστικότερα και για την οικονομία διαδραματίζονται σε αυτή την κρίσιμη φάση.

Θα σταθούμε στις τελευταίες αναφορές του γερμανικού τύπου, που κάνουν λόγο για προσπάθεια της Αγκ. Μέρκελ να πείσει (να προετοιμάσει ) το πολιτικό σύστημα και το εκλογικό ακροατήριο της για την προοπτική νέας βοήθειας (δανεισμού) προς την Ελλάδα.

Σχετικά είχε προσεγγίσει το θέμα η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, όταν αναφέρονταν σε σχέδια πρόσθετης ενίσχυσης με 50 (+ 50) δισ. ευρώ.

Ας τις κρατήσουμε αυτές τις λεπτομέρειες στα υπόψη γιατί αυτό, που μετρά εν τέλει δεν είναι τα παιχνίδια της Μ. Δαμανάκη ή οι αμφίσημες τοποθετήσεις της Βαβέλ των Βρυξελλών αλλά τι προτίθεται να πράξει ο Γερμανός δανειστής.

Από τεχνικής πλευράς θεωρούμε ενδιαφέρον το, ό τι βασικοί δείκτες δεν υποχώρησαν- σε αυτή την φάση της αφόρητης πίεσης- σε νέα ελάχιστα, πως κάποιες μετοχές "κράτησαν" στηρίξεις. Ακόμη και η ΕΤΕ- που λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης της σε ελληνική ομόλογα- παραμένει υπό πίεση δεν έχει διορθώσει στα 4,20 ευρώ. Τουλάχιστον ακόμη με την αποτίμηση της στα 4,42 δισ. ευρώ.

Ενισχυτική η αντίδραση, που "βγάζουν" οι Alpha Bank, Eurobank αλλά και συγκεκριμένες μη τραπεζικές εισηγμένες. Για παράδειγμα τα κέρδη της Motor Oil αυξήθηκαν στα 62,4 εκατ. ευρώ (στο πρώτο τρίμηνο), η αποζημίωση της Ελλάκτωρ (για την υποθαλάσσια της Θεσσαλονίκης… έστω και με ομόλογα), το επενδυτικό πρόγραμμα 75 εκατ. ευρώ του Φουρλή για φέτος είναι επί μέρους στοιχεία που δεν μπορεί και δεν πρέπει (κατά την εκτίμηση μας) να παραβλεφθούν.

Και, όπως σημειώνουμε εδώ και εβδομάδες παρά το γενικότερα κάκιστο κλίμα και μαυρίλα υπάρχουν ενδείξεις διεξόδου και ενθαρρυντικές ενδείξεις από διάφορα μέτωπα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v