Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μέσα στην τελική φάση του εκβιασμού

Εν μέσω πιέσεων το ΧΑ αλλά και προσπάθειας προεξόφλησης μίας διαφαινόμενης- πολιτικού χαρακτήρα- λύσης σε διεθνές επίπεδο. Σε ελάχιστες τιμές ΓΔ, FT20 και Τράπεζες. Ανοίγουν οι της D.T. τα χαρτιά τους για τον ΟΤΕ.

Για "μετωπική σύγκρουση ΔΝΤ-ΕΕ για την Ελλάδα" κάνει λόγο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου με την πολιτική δίνη στο εσωτερικό της χώρας να παρασέρνει (και ) το Χρηματιστήριο.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.264,9, τον FTSE 20 στις 563,3 μονάδες, τις τράπεζες υπό αφόρητη πίεση και το δημοσίευμα των Financial Times να αποδίδει μέρος της ουσίας. Παρέμβαση στα εσωτερικά το αντάλλαγμα για την βοήθεια (για δανεισμό με επαχθείς όρους πρόκειται…), τις ΗΠΑ να "καίγονται" να βοηθηθεί η Ελλάδα, με το δολάριο σε βολικά επίπεδα έναντι του ακριβότατου ευρώ και τον ιό του χρέους να έχει μετασταθεί για τα καλά στο "κορμί της Ευρώπης".

Στα 4,51 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στα 3,20 της Alpha Bank, στα 3,06 ευρώ της Eurobank, στο ένα ευρώ ακριβώς η μετοχή της Πειραιώς. Αλλά και με την Alpha Bank να προχωρά συνδυαστικά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (αυτήν, που μέχρι τελευταία διέψευδαν ανεπίσημα πηγές της διοίκησης…) σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη συγκυρία.

Σε κινήσεις πανικού μικροκαταθετών, αναφέρεται σχετικό θέμα του euro2day και σε αναλήψεις περίπου ενός δισ. ευρώ τις τελευταίες ημέρες. Οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για αδέξιους χειρισμούς, από τους οποίους πλήττεται το σύστημα και έχουν τα δίκια με το μέρος τους. Αδέξιοι χειρισμοί (για να μην ενδώσουμε στην εύκολη γοητεία της συνωμοσίας…) από ένα αναποτελεσματικό και σε εμφανή πανικό οικονομικό επιτελείο με τον Γ. Παπακωνσατντίνου να χάνει την ψυχραιμία του (ενδεικτική η συμπεριφορά του έναντι κυρίως του Μανώλη Αναγνωστάκη στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο).

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι δανειστές, κυρίως οι γερμανοί ανοίγουν τα χαρτιά τους Πιέζει η Deutsche Telekom, λέει η Μάρω Τσαντήλα σε σχετικό θέμα της, για άρση της μονιμότητας προκειμένου να πάρει το υπόλοιπο ποσοστό του Δημοσίου.

Με τον ΟΤΕ στα 6,90 ευρώ, την αποτίμηση του Οργανισμού στα 3,38 δις. ευρώ οι γερμανοί δανειστές ξεκαθαρίζουν μία πολύ βασική απαίτηση τους.

Εβδομάδες, για να μην πούμε μήνες, το euro2day, η στήλη και τα blogs του Χαμαιλέοντα & Εκηβόλου έχουν βγει στα… κάγκελά για τη μεθόδευση που επιχειρείται. Και, κατά την εκτίμηση μας, δεν έχει τόσο σημασία εάν συμφωνεί κάποιος ή διαφωνεί με τα όσα έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια στον ΟΤΕ, με τους συνδικαλιστές, με το πολύ ή λιγότερο Δημόσιο. Οσο με τη μεθόδευση, την κοροϊδία, τις κυβιστήσεις των πολιτικών (δεν ξεχνιόνται οι προεκλογικές πομφόλυγες των νυν κυβερνώντων…) και την παντελή έλλειψη χρηματιστηριακής δεοντολογίας αλλά και επαρκούς ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές.

Για πολλοστή φορά θέτουμε το διόλου θεωρητικό ερώτημα προς την αρχή του Χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά πόσον έχουν ελεγχθεί τυχόν…μεθοδεύσεις όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να έρθει η αποτίμηση του Οργανισμού σε επίπεδα βολικά στους δανειστές. Εν προκειμένω στην Deutsche Telekom και το Βερολίνο.

Εχει άραγε ερευνήσει η αρμόδια αρχή τις συναλλαγές, που έγιναν από την περίοδο που η D.T υποτίθεται πως ήρε την πρόθεση της να αποκτήσει το υπόλοιπο μερίδιο, που διακαώς επιθυμεί εδώ και χρόνια; Εάν ναι τι προκύπτει από τότε μέχρι σήμερα γιατί στο…ταμπλώ η τιμή της μετοχής έχει διορθώσει από τα τοπικά υψηλά των 8,58 ευρώ (21/3/2011) μέχρι τα τρέχοντα των 6,90 ευρώ. Γιατί εάν κάνουμε την απλή πράξη 8,58-6,90 = 1,68 Χ 3.382.037.684 μετοχές…τι λέτε κύριοι αρμόδιοι προκύπτει σημαντικότατη διαφορά, που εν προκειμένω θα καρπωθούν οι δανειστές μας ή όχι;

Με όλα αυτά επ΄ώμου καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε μία συνεδρίαση, που θα κινηθεί εν μέσω πιέσεων σε μέρος του τραπεζικού κλάδου αλλά και της προσπάθειας διορατικών επενδυτικών κύκλων να προεξοφλήσουν μία διέξοδο- λύση σε αυτή την καμπή του προβλήματος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v