Κλειδί για τη συνέχεια οι τράπεζες

Γιατί μαζί με τα μέτρα «κλείδωσαν» και οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι. Τρέχουν γρηγορότερα από τον 20άρη. Τα κρίσιμα σημεία σε τράπεζες και FTSE 20. Οι πρώτες γκρίνιες από ξένους για το πακέτο βοήθειας.

Με τον…αέρα της θετικής εξέλιξης των συζητήσεων με την τρόικα το Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύθηκε σημαντικά προς το τέλος της προχθεσινής συνεδρίασης.

Η αντίδραση του Γενικού Δείκτη έως τις 1.333,8 του Ftse 20 έως τις 605,13 μονάδες με μοχλό τις τράπεζες ( 8,8% ο κλαδικός δείκτης) και τη μετοχή της Εθνικής να ενισχύεται έως τα 5,25 ευρώ (7,80%) ευρώ θεωρούνται από τους αναλυτές ενθαρρυντικές ενδείξεις βραχυπρόθεσμα.

Ενθαρρυντικές ενδείξεις και από την αγορά ομολόγων, καθώς η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών άμβλυναν τα spreads του 2ετούς και 10ετούς ομόλόγου, με το τελευταίο όμως να παραμένει υψηλότερα του 13% και αυτή την εβδομάδα.

Για ΧΑ "ελατήριο" μετά την τρόικα έκανε λόγο εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος και δεν έχει άδικο καθώς η συνεδρίαση ξεκίνησε ανοδικά, ενισχύθηκε στη συνέχεια και προς το κλείσιμο εκτινάχθηκε υψηλότερα των πρώτων αντιστάσεων.

Πρακτικά η εικόνα της συνεδρίασης της 3/6 ήταν σχετικά πανομοιότυπη με αυτήν της 27/5 μόνο που στο τέλος η αντίδραση ήταν διαμετρικά αντίθετη. Ουσιαστικά η αντίδραση άρχισε να ισχυροποιείται από τις 16.25-16.30 όταν έγινε η πρώτη διαρροή, ενώ από το σημείο αυτό και μετά ενισχύθηκαν και οι συναλλαγές.

Αναλυτές εκτιμούν πως σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών, μετά τις 16.45΄και μάλιστα με συντονισμένες τοποθετήσεις κυρίως σε τραπεζικές μετοχές η ανοδική κίνηση μπορεί να έχει συνέχεια.

Το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών αγορών προήλθε από προγράμματα δισκέτας και από τμήματα trading τραπεζών και funds που επενδύουν ίδια κεφάλαια ( prop desks) ενώ υπήρξαν και αγορές για κλείσιμο ανοικτών θέσεων πώλησης ( short covering).

Η χθεσινή νέα εκτίναξη των τραπεζών και του 20άρη και κυρίως το γεγονός ότι ο τελευταίος κράτησε την περιοχή των 565 μονάδων στην συνεδρίαση της Πέμπτης, επιβεβαιώνει προς το παρόν την εκτίμηση ότι ο 20άρης μπορεί να κινηθεί ως τον εκθετικό μέσο όρο 200 ημερών, την περιοχή δηλαδή των 670-675 μονάδων.

Οι ενδείξεις θα ενισχυθούν αν δώσει εβδομαδιαίο σήμα αγοράς υπερβαίνοντας την περιοχή των 610-620 μονάδων. Χθες έκλεισε στις 605,13 μονάδες με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει.

Η εισροή (και ) βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στις μετοχές των Εθνικής (5,25 ευρώ),Eurobank (3,42 ευρώ με 11,40%), Alpha Bank ( 3,51 ευρώ με 12,86 ευρώ) αλλά και των υπόλοιπων τίτλων του κλάδου εξηγείται από το χαρακτήρα trading των αγορών και το short covering.

Η συμπεριφορά των τραπεζών αναδεικνύεται «κλειδί» για την βραχυπρόθεσμη συνέχεια λόγω ακριβώς της υπεραπόδοσής τους.

Η μετοχή της ΕΤΕ έδωσε ήδη σε εβδομαδιαία βάση ανοδικό σήμα «πιάνοντας» τον στόχο των 5,20 ευρώ, με συναλλαγές 5,8 εκατ. τεμαχίων τροφοδοτώντας με εσπευσμένες εντολές αγοράς σε όλο το φάσμα των μετοχών του Ftse20 και κινείται πιο γρήγορα από τον 20άρη.

Από το τοπικό ελάχιστο των 4,36 (της 27/5) η τιμή της μετοχής αντέδρασε εχθές έως τα 5,26 ευρώ ενδοσυνεδριακά Πλέον η αποτίμηση της Εθνικής περνά και πάλι τα 5 δισ. ευρώ, με την Alpha Bank στα 1,88 να υποσκελίζεται από την Euroabnk που έφθασε τα 1,89 δις. ευρώ. Η σημασία της κίνησης του κλάδου αποτυπώνεται εύγλωττα στην βραχυπρόθεσμη διακύμανση των μετοχών του με την Εθνική να ενισχύεται 16,4% , η Eurobank κατά 11,7% και κατά 9,7% η Alpha Bank.

H ανοδική τάση, που παρέσυρε και πολλές μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Διορατικοί χρηματιστηριακοί παράγοντες αποτιμούν πολλαπλά τα οφέλη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις καθώς εκλείπουν ένα σωρό "φοβικά" σύνδρομα. Από το ακραίο…φεύγουμε από το ευρώ ή…εξοβελίζεται η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και το περιβόητο ΄΄κινδυνεύει η 5η δόση, δεν θα πληρωθούν μισθοί & συντάξεις΄΄ μέχρι τις επιπτώσεις σε ευρύτερους τομείς. Αναφέρουμε ως ενδεικτικό το ότι η λύση στο ελληνικό πρόβλημα ώθησε και το ευρώ πάνω από τα 1,46$ (μέχρι τις 19.00 ώρα Ελλάδας εχθές.

«Λάδι στην φωτιά» από ενδεχόμενο deal στις τράπεζες

Και εδώ αρχίζουν τα…βραχυπρόθεσμα καθώς μερίδα αναλυτών θεωρεί, πως τ ώ ρ α είναι η κατάλληλη συγκυρία για να προχωρήσει μία κίνηση στον τραπεζικό κλάδο, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ενισχυτικά και σε επίπεδο εντυπώσεων. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, πως πράγματι κάτι ετοιμάζεται παρασκηνιακά ΄΄φωτογραφίζοντας΄΄ τον όμιλο της Εθνικής.

Μέχρι και αργά εχθές το απόγευμα δεν είχε καταστεί δυνατόν να επιβεβαιώσουμε πληροφορία καλά ενημερωμένης πηγής για ενδεχόμενη πρόταση της Εθνικής προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Όμως είτε έτσι είτε αλλιώς η ουσία είναι, πως τώρα μία κίνηση στον τραπεζικό κλάδο θα μπορούσε να ρίξει…λάδι στην φωτιά.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο υπερπιεσμένος τραπεζικός κλάδος θα μπορούσε να αντιδράσει με την δυναμική…ελατηρίου ωθώντας τον Ftse20 υψηλότερα προς τις 660 μονάδες. Μία τέτοια κίνηση αναλογεί με τα 5,5-5,8 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής και περιθώριο υπεραπόδοσης της τάξης του 6-8% υψηλότερα συνολικότερα για τον Ftse20.

Γκρίνια από ξένους για την διαφαινόμενη συμμετοχή ιδιωτών

Η ολοκλήρωση, πάντως, των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα σηματοδοτεί μεν την είσοδο της λύσης στο ελληνικό πρόβλημα στην τελική του ευθεία αλλά μέχρι τις 20 Ιουνίου και την Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης και της Ε. Ε. υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος.

Ήδη χθες η αποστροφή Γιούγκερ ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες σε ένα πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα δεν άρεσε στις αγορές. Η δε 5η δόση θα εκταμιευθεί πλέον και επίσημα στις αρχές Ιουλίου εφόσον προηγηθεί συμφωνία για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, οι αγορές αναμένουν απτά δείγματα λουκέτων σε δημόσιους φορείς και στο μέτωπο της μείωσης της απασχόλησης και βεβαίως απεύχονται κάθε ενδεχόμενο αντιδράσεων στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε καταψήφιση του Μνημονίου από κάποιους βουλευτές. 

-------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η διαφαινόμενη λύση στην χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και η αποδοχή του μεσοπρόθεσμου σχεδίου από την Τρόικα έδωσαν κάποιες ανάσες στην αγορά η οποία βρέθηκε για ακόμα μια εβδομάδα εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων.

Μέχρι την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου η κατάσταση θα παραμείνει ρευστή καθώς η εξασφάλιση των χρημάτων του νέου δανείου περνάει μέσα από την έγκριση του από την Ελληνική Βουλή.

Από την άλλη πλευρά η διάθεση των Ευρωπαίων εταίρων να βοηθήσουν έχει φέρει κάποια μικρή αισιοδοξία ενόψει και των συνόδων κορυφής που αναμένονται εντός του Ιουνίου και που θα δώσουν ένα πιο ξεκάθαρο στίγμα για τις προθέσεις των εταίρων μας.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων η λήξη της δημοσίευσης των ανακοινώσεων για τα μεγέθη του α’ τριμήνου έκλεισε με θετικό πρόσημο για την γραμμή της κερδοφορίας «διασκεδάζοντας» κυρίως τους φόβους των επενδυτών και της αγοράς η οποία περίμενε χαμηλότερα μεγέθη και δυσκολίες.

Ακόμα τα νούμερα θα μπορούσαν να θεωρηθούν «τυπικά» αφού δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα σαν σύνολο στην εμφάνιση κάποιων ελκυστικών πολλαπλασιαστών με εξαίρεση ίσως την καθαρή θέση η οποία διαμορφώθηκε στα 80 δισ. ευρώ ή 60% υψηλότερη από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
 
Ο προβληματισμός που εξακολουθεί να υπάρχει στην επενδυτική κοινότητα δεν αφορά τόσο την υψηλή αξία που εσωκλείουν τα πάγια ή η περιουσία των εισηγμένων όσο οι προοπτικές κερδοφορίας.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας κινήθηκε νευρικά με έντονες διακυμάνσεις από τις οι οποίες προέκυψε ένα ακόμα νέο χαμηλό έτους στην συνεδρίαση της Δευτέρας (1.240 μονάδες).
 
Από το σημείο αυτό η αντίδραση ήταν έντονη, αναμενόμενα ισχυρή στον τραπεζικό κλάδο λόγω των σφοδρών μεσοπρόθεσμων τεχνικών υποτιμήσεων και με αρκετό τζίρο. Οι αγοραστές κατάφεραν σε πρώτη φάση να οδηγήσουν ενδοσυνεδριακά τον Γενικό Δείκτη πάνω και από τις 1.325 μονάδες, δίνοντας το πρώτο τεχνικό αγοραστικό σήμα μετά από δύο μήνες μονότονης πτωτικής πορείας.

Αν υποτεθεί ότι η αντίδραση που ξεκίνησε από τις 1.240 μονάδες αποτελεί την πρώτη ουσιαστικά ανοδική διόρθωση που ξεκίνησε από τις 1.674 μονάδες μετά τα μέσα Μαρτίου τότε το ελάχιστο πέρας αυτής της κίνησης θα «δει» τις 1.345 μονάδες, επίπεδο αναφοράς για μεγαλύτερες και πιο ισχυρές τεχνικές ενδείξεις αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο για τον Γενικό Δείκτη είναι ότι η χαμηλή τιμή των 1.240 μονάδων επιτεύχθηκε με σχετικά υψηλό όγκο συναλλαγών σε υπερπουλημένα επιμέρους και συνολικά διαγράμματα των ταλαντωτών, ένδειξη ξεπουλήματος που συνήθως οριοθετεί το τέλος μιας μεγάλης κίνησης.

Συμπερασματικά θα αναμέναμε επέκταση της ανόδου προς τις 1.345 μονάδες εντός της επόμενης εβδομάδας ως επικρατέστερη εκδοχή καθώς ακόμα τα διαγράμματα των δεικτοβαρών μετοχών δεν έχουν πάρει τις απαραίτητες ανάσες που θα δικαιολογούσαν κάποια κόπωση ή συνέχιση της πτωτικής τους πορείας.

Οι πληροφορίες που θα υπάρξουν στην εν λόγω ζώνη (μαζικότητα, όγκοι συναλλαγών, εύρος διόρθωσης, ταχύτητα προσέγγισης κλπ) θα επαναπροσδιορίσουν μέρος της βραχυπρόθεσμης στρατηγική μας που για την ώρα παραμένει σημαντικά τοποθετημένη στην αγορά".

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.333,66 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 5,43% και ετήσιες απώλειες 5,68%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 7,43%, ο Mid 30 με απώλειες 1,39% και ο Small Cap 80 με κέρδη 3,8%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν:οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 22,68%, οι Τράπεζες 12,63%, Τα Μέσα Ενημέρωσης 8,89% και οι Πρώτες Ύλες 7,29%.

Εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μόλις 4 κλάδοι: Τα Ταξίδια & Αναψυχή 4,31%, ο κλάδος της Υγείας 0,88%, το Εμπόριο 0,82% και η Τεχνολογία 0,42%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: MIG (34,62%), ΝΕΛ (31,82%), Μπήτρος (21,28%), Κυριακίδης FHL (20%), Νεώριον (20%), Νάκας Μουσική (19,12%), ΕΛΒΑΛ (18,18%), Σέλμαν (17,39%), Βωβός (16,83%) και Εθνική Τράπεζα (16,41%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Intralot (-26,07%), ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (-24,87%), Γενική Τράπεζα (-21,54%), Αττικές Εκδόσεις (-20,69%), Euromedica (-17,5%), Μedicon (-16,5%), ΑΧΟΝ Συμμετοχών (-15%), Μηχανική (-14,81%), Mermeren (-14,81%) και T Bank ( -12,5%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v