Πιέσεων συνέχεια στο χρηματιστήριο

Προς νέο αρνητικό κλείσιμο το ΧΑ, μετά από αναφορές του Reuters για γαλλικές τράπεζες. Οριακά κάτω των 4 ευρώ η Εθνική. Απώλειες για Motor Oil, 3E, Βιοχάλκο, κρατούν Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Χάθηκαν τα πρωϊνα κέρδη στην Ευρώπη.

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ, επιβαρυνόμενο από το «γύρισμα» του γαλλικού χρηματιστηρίου.

Στις 977 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, κατά 0,43% χαμηλότερα, στις 425 μονάδες ο FTSE 20, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν και πάλι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κατά 2,4% υποχωρεί η μετοχή της Εθνικής, χαμηλότερα και πάλι των 4 ευρώ.

Αυτή τη φορά η αφορμή μπορεί να μην έρχεται από τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, η διόρθωση όμως πυροδοτείται από τις ασιατικές αγορές. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, μια ασιατική τράπεζα κόβει τις πιστωτικές γραμμές προς τα γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ και κάποιες άλλες φέρεται να εξετάζουν μια τέτοια κίνηση. Αυτά πάντα σύμφωνα με το Reuters.

Όμως, η ζημιά γίνεται, καθώς ο CAC 40 διορθώνει κατά 3%, κάτω και πάλι από τις 3.000 μονάδες με τη Societe Generale και πάλι στο επίκεντρο, να υποχωρεί έως 7%. Αντίστοιχες απώλειες και για τη BNP Paribas, με τις γαλλικές τραπεζες να συμπαρασύρουν χαμηλότερα τις αγορές όλης της Ευρώπης.

Στο "κόκκινο" και ο DAX με πτώση 1,6% ενώ τα futures της Wall παραπέμπουν πλέον σε σαφώς αρνητικό άνοιγμα έναντι πρωινών κερδών.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα "πονταρίσματα" στο χρυσό, που κινείται πάνω από τα 1.800 δολάρια, έως τα 1.817 δολάρια την ουγγιά, με αντίστροφη πορεία για το "μαύρο χρυσό" που πλήττεται από τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη. 

Σταθεροποιητικά προς το παρόν το ευρώ, στα επίπεδα του 1,42 δολ. έναντι του αμερικανικού νομίσματος. 
 
Στο ΧΑ τώρα και παραμένοντας στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχωρεί στα 2,58 ευρώ, η Eurobank στα 2,22 ευρώ, ενώ χαμηλότερα πιέζονται η Motor Oil στα 6,68 ευρώ, η η Coca Cola στα 14,33 ευρώ, η Τιτάν στα 13,30 ευρώ και η Βιοχάλκο στα 3,56 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v