ΧΑ: Μικρό καλάθι για τη γαλλογερμανική συνάντηση

Περισσότερο στην τεχνική αντίδραση των αγορών και πολύ λιγότερο στις χαμηλές προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί ποντάρουν οι βραχυπρόθεσμοι. Κλειδί οι 435 μονάδες για τον Ftse-20.

Σημεία ζωής έδωσε την Παρασκευή η Σοφοκλέους και σήμερα ξεκινά με τη συνδρομή των ξένων χρηματιστηρίων και των αμυδρών προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί από τη συνάντηση της κ. Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 991,14, τον Ftse-20 στις 429,34, τις τράπεζες με μικτή τάση και την Εθνική σε κλείσιμο χαμηλότερα των 4 ευρώ, στα 3,98.

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών από τη νέα συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών. Ενδεικτικά, στο σχόλιο στις 11 - 12/8 αναφέραμε: "Πολύ ορθά σημείωναν έμπειρα στελέχη της Σοφοκλέους, εάν για μία τόσο απλή απόφαση πρέπει να απειληθεί η συνοχή της ευρωζώνης, να χτυπηθούν τα γαλλικά ομόλογα, να συναντηθούν για… 34η φορά ο Σαρκοζί με τη Μέρκελ, να γίνει παιδική χαρά το ευρωσύστημα, μη φανταστούμε τι θα γίνει όταν θα πρέπει να ομονοήσουν για τη θέσπιση λ.χ. του ευρωομολόγου".

Ο λόγος για την απόφαση περιορισμού των ανοιχτών πωλήσεων, αλλά με το… βλέμμα στην προοπτική ομόφωνης απόφασης για μία λύση τύπου ευρωομολόγου.

Βοηθά, όμως, και από τεχνική πλευρά, η χθεσινοβραδινή αντίδραση στη Wall, με τον DJIA στις 11.482 μονάδες (1,90%), τον S&P 500 στις 1.204,5 (2,18%), ενώ οι βασικοί ευρωδείκτες διαμορφώνονται ελαφρώς υψηλότερα.

Για το Χ.Α., όμως, θα μετρήσουν και ουσιώδη εγχώρια θέματα και εξελίξεις που αφορούν είτε στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων είτε στα καίρια ζητήματα που… καίνε το οικονομικό επιτελείο.

Για τρεις καυτές πατάτες για τον Ευάγγ. Βενιζέλο κάνει λόγο η Έλενα Λάσκαρη, τη στιγμή που και τυπικά μετατίθενται σε ευθετότερο χρόνο οι αποκρατικοποιήσεις φορέων του Δημοσίου. Ειδικότερα για τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, ήταν κοινό μυστικό στην αγορά πως για πολλούς  και διάφορους λόγους δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε αυτήν τη φάση η διάθεση μετοχικών μεριδίων και στρατηγικών συμφωνιών.

Μόλις στα 143,7 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της ΕΥΑΘ, που βάσει του αρχικού προγράμματος υποτίθεται πως θα έβγαινε προς μετοχοποίηση μέσα στο φθινόπωρο, Η θέση της στήλης αλλά και των περισσότερων επισκεπτών -  αναγνωστών γνωστή, ξεκάθαρη και καταγεγραμμένη. Στο σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται: "Προς το παρόν, στα ταμεία υπάρχουν μόνο τα 390 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ".

Ο στόχος του γ΄ τριμήνου θα καλυφθεί, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών, με τα έσοδα από επέκταση της άδειας μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, την παραχώρηση στον οργανισμό της άδειας για τα φρουτάκια καθώς και την επέκταση της σύμβασης για το 'Ελ Βενιζέλος'.

Ρεαλιστικός ο στόχος και με ελαχιστοποίηση των πολιτικών τριβών και συγκρούσεων (ειδικότερα στην περίπτωση της ΕΥΑΘ). Σχετικά με την επέκταση της σύμβασης του ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος", θα αναφερθούμε εκτενέστερα όταν έρθει η ώρα, ενώ για τη ΔΕΠΑ διατηρούμε βάσιμες επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τις ισχύουσες οικονομικές και επιχειρηματικές ισορροπίες. Κάθε θέμα, όμως, στην ώρα του.

Παραμένουμε βραχυπρόθεσμα στην παρακολούθηση της διακύμανσης του Ftse-20, που όσο ΔΕΝ δίνει νέο χαμηλό κάτω από την ελάχιστη τιμή των 412,01 μονάδων αφήνει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοδικών εκλάμψεων. Οι 435 μονάδες αποτελούν ένα σχετικά ενδιαφέρον σημείο για τον 20άρη στην πιθανή πορεία του προς τις 450, που παραμένουν σημαντική ζώνη αναφοράς, καθότι μακροπρόθεσμη.

Χρειάζονται, όμως, η επαναφορά της ΕΤΕ και πάλι πάνω από τα 4 ευρώ (το περιθώριο τεχνικής και μόνο αντίδρασης εξαντλείται έως τα 4,8 - 5,2 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση), η συντήρηση της τάσης για τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ, η σταθεροποίηση της πάνω από τα 15 και προς τα 15,80 ευρώ, με πιθανή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο την επαναφορά του Μυτιληναίου πάνω από τα 4 ευρώ και της Ελλάκτωρ στα 2 ευρώ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει θετικό αντίκτυπο και η αγορά μετοχών από επιχειρηματίες μεγαλομετόχους που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες συνεδριάσεις και, σημειωτέον, ύστερα από καιρό δεν ήταν και λίγες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v