ΧΑ: Short selling και long... run

Ξεκίνησε από την Αθήνα η απαγόρευση του short selling και επεκτείνεται σε Παρίσι, Βρυξέλλες, Ρώμη, Μαδρίτη (είχε ακολουθήσει και η Κων/πολη). Όσο κρατούν οι 412 για τον FΤ20 μία τεχνική αντίδραση είναι πάντα πολύ πιθανή.

Ξέσπασαν οι αγοραστές στη Wall, απαγόρευση του short selling σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο μετά την Ελλάδα και η Σοφοκλέους σε πτωτικό σπιράλ. Μετρώντας μέχρι και χθες 13 πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 14, με διόρθωση του Γενικού Δείκτη στις 976,17 μονάδες και του FTSE-20 στις 424,51. Με την πίεση στις τράπεζες να παραμένει, όπου η Εθνική βρέθηκε στο κλείσιμο κάτω από τα 4 ευρώ, στα 3,95 (με χαμηλό ημέρας στα 3,93 και ελάχιστο στα 3,91 ευρώ - στις 9/8/11).

Ακόμα μία προσπάθεια για απεγκλωβισμό των χρηματιστηρίων από πολυετή χαμηλά και τοπικούς πυθμένες, ακόμη μία αφορμή και για το Χ.Α. μην τυχόν και μπορέσει να σηκώσει κεφάλι.

Όμως χθες το Χ.Α. δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την αρχικά έως και 3% αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με αιχμή τον CAC 40. Οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο και όταν γύρω στις 15:30 κυκλοφόρησε η αναφορά του Reuters, διόρθωσε συγκριτικά περισσότερο από άλλα χρηματιστήρια.

Αναμφίβολα, οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν ανάλογα το ελληνικό χρηματιστήριο, προφανώς και η επιδείνωση της κατάστασης δυσχεραίνει την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να κλείσει ανοιχτά μέτωπα (από το πρόγραμμα του νέου δανεισμού, μέχρι το τελικό κόστος από τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων).

Αυτά τα αίτια βαραίνουν στο Χ.Α., και μάλιστα σε ένα τραπεζοβαρές χρηματιστήριο όπως η Σοφοκλέους τα περισσότερα ξεκινούν (καλώς ή κακώς) από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Για να ακολουθήσουμε τα ξένα χρηματιστήρια χρειάζεται και η συνδρομή των τραπεζών (δευτερευόντως και των λοιπών δεικτοβαρών τίτλων όπως η , ο ΟΠΑΠ ή ο ΟΤΕ), όμως η ταλαιπωρία στον κλάδο εκτιμάται πως θα συνεχιστεί μέχρις ότου γίνουν γνωστά τα του roll over.

Για να μην πάμε ακόμη μακρύτερα, όταν η BRS θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των δικών της ελέγχων, που όπως εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο τόσο στις επιχειρηματικές εξελίξεις στον κλάδο όσο και στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά των μετοχών.

Στα 2,61 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, με συγκριτικά καλύτερη τεχνική εικόνα τελευταία έναντι της Eurobank, η οποία αντέδρασε χθες προς το κλείσιμο στα 2,24 ευρώ.

Κοινό μυστικό στην αγορά είναι πως μέχρις ότου αρθούν οι εκκρεμότητες και αποσαφηνιστούν τα ψιλά γράμματα στις τράπεζες ο FTSE-20 δύσκολα θα μπορέσει να ξεφύγει από το κανάλι των 400 - 620 μονάδων (εννοείται υψηλότερα των 620 μ.).

Βάσει αυτής της εκτίμησης, οι όποιες αντιδράσεις θα εξαντλούνται στο πλαίσιο καθαρά τεχνικών κινήσεων και τίποτε περισσότερο. Βέβαια, από τις 424 προς τις 620 μονάδες υπάρχουν περιθώρια για ισχυρή αντίδραση και γενναίες υπεραποδόσεις, ωστόσο το πρόβλημα δεν λύνεται επί της ουσίας.

Να δούμε κατ' αρχάς σήμερα εάν η αντίδραση μετοχών του 20άρη θα είναι ανάλογη της μόχλευσης που επιχειρείται να διαμορφωθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Η Citi θεωρεί κορυφαίες επιλογές της στην Ελλάδα τον ΟΠΑΠ και τη Frigoglass και μένει να φανεί πώς θα αποτιμηθεί αυτό στο ταμπλό. Στα 9,50 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού, υψηλότερα κατά 2,26%, αλλά με απώλειες 6,13% σε διάστημα εβδομάδας. Στα 7,54 ευρώ, 3,3% χαμηλότερα, η Frigoglass, η οποία διορθώνει 12,3% την ίδια περίοδο.

Ημερήσια άνοδος για το πετρέλαιο (κατά 3,4%, στα 85,97 δολ.) και για να δούμε εάν θα λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά στη Motor Oil και στα Ελληνικά Πετρέλαια. Σχεδόν 9,8% έχει διορθώσει η ΜΟΗ σε μία εβδομάδα, χάνοντας χθες 4,4%, στα 5,78 ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια, που υποχωρούν 4,6% το ίδιο διάστημα.

Από τεχνική πλευρά, η βραχυπρόθεσμη μέτρηση του φίλου calculator-analysis.blogspot.com βγαίνει σωστή. Σύμφωνα με αυτήν, όσο ο FTSE-20 δεν διορθώνει χαμηλότερα από την ελάχιστη τιμή των 412,01 μονάδων μπορεί να διαγράψει μία καθαρά τεχνικής μορφής ανοδική αντίδραση.

Για να δούμε σήμερα, δεδομένου ότι η επόμενη συνεδρίαση του Χ.Α. θα λάβει χώρα την επόμενη Τρίτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v