Η αλλαγή πολιτικού σκηνικού ωθεί ΧΑ-αγορές

Τραπεζικός καλπασμός στη Σοφοκλέους με κέρδη άνω του 10% για ΕΤΕ, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, ΤΤ. Ακολουθούν κατά πόδας οι ευρωαγορές. Μαζεύονται" τα spreads μετά την ΕΚΤ. Ενισχύεται το ευρώ.

Τα πονταρίσματα υψηλού κινδύνου (με προσδοκία την αλλαγή του εγχώριου πολιτικού σκηνικού), σε μία συνεδρίαση εντυπωσιακής μεταβλητότητας και σχετικά αυξημένων συναλλαγών, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά, ενώ συντηρητικά χαρτοφυλάκια και ξένοι επενδυτές προτίμησαν να παρακολουθήσουν το άγριο Τραπεζικό trading εξ΄ αποστάσεως.

Μάλιστα κάποια ξένα χαρτοφυλάκια, προχώρησαν και σε επιλεκτικές πωλήσεις, στα υψηλά ημέρας.

Εννοείται ότι το σημερινό volatility ήταν περίπου εντυπωσιακό, καθώς ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε από τις 730,38 (-2,05%) στις 783,47 μονάδες (+5,07%) και ο Τραπεζικός από τις 277,72 (-6,1%) στις 343,19 μονάδες (+16,04%), προσφέροντας πλούσιο “μεροκάματο” σε όσους κινούνται ταχύτατα και αποφασιστικά.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις, μόνη λύση για το Χ.Α. είναι η προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Κάθε άλλη κίνηση μεσοβέζικου χαρακτήρα, μπορεί να γίνει δεκτή με βραχύβιο ενθουσιασμό, όμως πολύ σύντομα θα επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις, καθώς η “απειλή” του εκλογικού αποτελέσματος θα επικρέμεται πάνω από την Αγορά.

Σε περίπτωση μεταβατικής Κυβέρνησης, αυτή θα πρέπει να είναι εξαιρετικά βραχύβια, καθώς αποκρατικοποιήσεις και αποφάσεις Τραπεζιτών για το “κούρεμα” των Ελληνικών ομολόγων θα περιμένουν κάτι πιο “σταθερό” για να προχωρήσουν (!)

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν θα συμμετάσχει σε Κυβερνήσεις συνεργασίας και θα επιδιώξει την αυτοδυναμία, έστω και μετά από δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις επαγγελματιών του χώρου η πολιτική αβεβαιότητα πέρασε τα “τείχη” του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Οι τιμές των μετοχών θα παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις, αν και ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στη ζώνη της τεχνικής ανοδικής αντίδρασης η οποία όμως είναι αβέβαιο αν εκδηλωθεί. Αν και η Αγορά εισέρχεται μετά σχετικής βεβαιότητας σε συνεδριάσεις “ειδικών συνθηκών” με την πολιτική ειδησεογραφία να βάζει σε δεύτερη μοίρα τα θεμελιώδη των εταιρειών και βέβαια να δυσκολεύει εντυπωσιακά κάθε τεχνική προσέγγιση, σε περίπτωση επιβεβαιωμένης υπέρβασης του απλού ΚΜΟ των 30 ημερών (768 μονάδες) μπορεί να δωθεί ώθηση στον Δείκτη προς την ζώνη 815 – 825, καθώς θα ενεργοποιηθούν λίγα αργά χαρτοφυλάκια που έχουν ως σηματωρό την εν λόγω χρονοσειρά.

Πρώτη ένδειξη αναστροφής του κλίματος, μόνο τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1032 - 1065 μονάδων.

Οι επόμενες απόλυτα θεωρητικές στηρίξεις, για τον Γενικό Δείκτη, εντοπίζονται στις 720, 690 - 680 και 550 – 520 μονάδες.

Όσον αφορά τον 20αρη, αν ο εν λόγω δείκτης δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 373 μονάδων, δημιουργούνται οι πρώτες προϋποθέσεις η Αγορά να μην “δει” άμεσα νέα χαμηλά.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κίνηση αυτή έχει τα “εχέγγυα” να ευοδωθεί χωρίς τη σύμπραξη του Τραπεζικού κλάδου, όπου σημειωτέον έχει μειώσει σημαντικά τη βαρύτητά του στο 31% του FTSE 20.

Η αδυναμία ανοδικής διαφυγής θα επαναφέρει σε καθοδική τροχιά το δείκτη FTSE 20 βάζοντας ως στόχο τη πολύ βραχυχρόνια στήριξη των 276,89 μονάδων.

Καμία ουσιαστική αλλαγή στην άποψη των παραγόντων της Αγοράς, που συνεχίζουν να συστήνουν την απόλυτη αποφυγή των Τραπεζικών τίτλων, τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες εκπλήξεις (αρνητικές), όταν η Τράπεζα Ελλάδος δημοσιοποιήσει τα νέα στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων στις Ελληνικές Τράπεζες, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν και τα στοιχεία για την χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).

Εν τω μεταξύ και εν μέσω των καταιγιστικών και για πολλούς αναμενόμενων εξελίξεων, συνεχίζεται το μπαράζ των αρνητικών δημοσιευμάτων - εκτιμήσεων για την Χώρα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών “ακόμα και αν δεν υλοποιηθεί τελικά η απόφαση για προσφυγή σε δημοψήφισμα, το κλίμα που είχε δημιουργηθεί απέναντι στην Ελλάδα στις 26 Οκτωβρίου έχει ανατραπεί επί το αρνητικότερον”.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη με οποιοδήποτε κόστος, δήλωσε ο Πρόεδρος του Εurogroup Jean-Claude Juncker, μιλώντας στη Γερμανική τηλεόραση ZDF Morgenmagazin, σημειώνοντας ωστόσο πως ο ίδιος θέλει η Χώρα να μείνει στο ευρώ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η G20 μελετά τις επιπτώσεις από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters αποκαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο.

Ο ίδιος αξιωματούχος πάντως, δηλώνει στο Reuters πως εκτίμηση της G20 είναι ότι η αναστάτωση στις Αγορές θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη κι αν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Αν και η πρόσφατη πρόταση για το PSI αποτελεί μία πολύ σημαντική βελτίωση από την καθόλου αισιόδοξη προσπάθεια της 21ης Ιουλίου, δεν αρκεί σε καμία περίπτωση για να βάλει το Ελληνικό χρέος σε μία βιώσιμη οδό, σύμφωνα με την RBC Capital Markets. Με λίγα λόγια, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι αναλυτές και οικονομολόγοι το υπογραμμίζουν, δεν πρόκειται να αποφευχθούν και άλλα “haircuts”, για το Ελληνικό χρέος.

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αιφνιδίασε τις Αγορές προχωρώντας σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25%, καθώς η ραγδαία επιδείνωση της κρίσης χρεών στην Ευρωζώνη υπερκέρασε τις ανησυχίες για επίμονο πληθωρισμό. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε στη Φρανκφούρτη μείωση του βασικού επιτοκίου, καθώς και μείωση του επιτοκίου μηχανισμού καταθέσεων στο 0,5% και του μηχανισμού marginal δανεισμού στο 2%.

Ο νέος Κεντρικός Τραπεζίτης Mario Draghi, δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης εξαιτίας της κρίσης χρεών, εξηγώντας γιατί η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση μείωσης, μολονότι προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% στους ερχόμενους μήνες.

Η απόφαση έγινε θετικά δεκτή από τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ πιο επιφυλακτική, στο άνοιγμά της, δείχνει η Wall Street, καθώς η “βιομηχανία δεικτών” στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έδωσε μικτά μηνύματα.

Πιο συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν στις 397.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν περισσότερες αιτήσεις, της τάξης των 400.000.

Η δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών της Αμερικανικής οικονομίας διευρύνθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Institute for Supply Management. Ο δείκτης ISM υπηρεσιών υποχώρησε στο 52,9 από 53% τον Σεπτέμβριο. Η επιβράδυνση δεν ήταν αναμενόμενη, καθώς οι αναλυτές περίμεναν άνοδο στο 53,5 τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν 0,3% στα 453,5 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση 0,1% μετά την αύξηση 0,1% του Αυγούστου.

Επιστρέφοντας στο Ελληνικό Χρηματιστηριακό ταμπλώ και στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, Coca-Cola και ΟΠΑΠ αντιστάθμισαν, εν μέρει, τον Τραπεζικό “ενθουσιασμό”, με τον δεύτερο να “πλήττεται” σημαντικά από τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Οργανισμού κ. Σπανουδάκη, σύμφωνα με τις οποίες φέτος δεν δοθεί προμέρισμα και πως λόγω της επένδυσης αυτής (Στο θέμα της δεκαετούς επέκτασης του αποκλειστικού δικαιώματος οργάνωσης και λειτουργίας των παιχνιδιών του Οργανισμού έως και το 2030 το κόστος διαμορφώνεται στα 375 εκατ. ευρώ, και επιπλέον επιβάλλεται τέλος 5% επί του μικτού κέρδους.

Σε ό,τι αφορά τα 35.000 παιχνιδομηχανήματα ο ΟΠΑΠ θα καταβάλει 560 εκατ. ευρώ (474 εκατ. άμεσα και 86 εκατ. σε 24 μήνες) καθώς και τέλος 30% επί του μικτού κέρδους) θα διανέμεται χαμηλότερο ποσοστό των κερδών στους μετόχους. Να σημειωθεί ότι οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 93% του συνολικού τζίρου και οι Εθνική, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Πέντε οι τίτλοι του 20αρη που έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-2,08%), Ελλάκτωρ (-1,47%), ΟΠΑΠ (-3,69% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ΟΤΕ (-0,59%) και Κύπρου (-0,99%).

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 16% για Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank, του 15% για την Alpha Bank, του 11% για την Εθνική (ρεκόρ όγκου συναλλαγών για το τρέχον έτος και όχι μόνο, καθώς κάποιοι αγόραζαν αλλά και κάποιοι άλλοι “έβλεπαν” ευκαιρία ρευστοποιήσεων) και του 10% για την Πειραιώς.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Εκτός 20αρη και Τραπεζικού κλάδου, ίσως αξίζει μιας δεύτερης ματιάς η προσπάθεια αντίδρασης που έχει ξεκινήσει στον τίτλο της Forthnet μετά την ανακοίνωση για ανάκληση της απόφασης ΑΜΚ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 759,5 μονάδες με κέρδη 1,86%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 84,5 εκατ.

Βελτίωση στην τελική εικόνα, έστω και αν πολλοί τίτλοι συνεχίζουν να ανεβαίνουν και να πέφτουν με ακραίες μεταβολές και ελάχιστες συναλλαγές.

113 ανοδικές μετοχές “αντικρίζουν” 49 πτωτικές και 25 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 10 έως 29,89%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το σημαντικό νέο της διενέργειας ενός δημοψηφίσματος σχετικά με τις αποφάσεις για “haircut” στο Ελληνικό χρέος δεν ήταν αναμενόμενo και δημιούργησε αναταραχή στην Αγορά, αφού από τη μια δημιούργησε συνθήκες αστάθειας στο Ελληνικό πολιτικό σκηνικό, με επίκεντρο το Κυβερνόν Κόμμα και από την άλλη διακυβεύεται το σύνολο των αποφάσεων για το Ελληνικό χρέος, τη στιγμή που υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις αποφάσεις, τονίζει ο Νίκος Χριστοδούλου.

Συγκεκριμένα ερωτηματικά υπάρχουν σχετικά με: α) Ποιο θα είναι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών. Οι εκτιμήσεις για συμμετοχή κατά 90% δημιουργούν αισιοδοξία αλλά παραμένουν απλές εκτιμήσεις.

Από το ποσοστό αυτό της συμμετοχής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό πόσο θα μειωθεί το Ελληνικό χρέος. β) Ποιες θα είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου και ποιο το χρονοδιάγραμμα. γ) Θα βρεθεί κάποια φόρμουλα έτσι ώστε η απομείωση για τις Ελληνικές τράπεζες να είναι μικρότερη του 50% και να μην επιβαρύνει η διάσωση τους το Ελληνικό χρέος μειώνοντας τα οφέλη του “haircut”. δ) Υπάρχει πιθανότητα σε ορισμένες Τράπεζες να μην συμμετάσχει το Δημόσιο με κοινές μετοχές. ε) Ποια θα είναι τελικά η αντίδραση των οίκων αξιολόγησης. Για πόσο διάστημα θα θέσουν τη Χώρα μας σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας. στ) Πως θα καλυφθούν οι ζημιές των Ασφαλιστικών Ταμείων από το “haircut”. ζ)

Υπάρχει ανάγκη για πρόσθετα μέτρα για το 2012 παρά την ελάφρυνση από τόκους. Ενώ υπάρχουν αυτά τα αναπάντητα ως τώρα ερωτήματα η αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, δημιουργούν έντονη ανησυχία στην Ελληνική Αγορά σε μια περίοδο που προμηνυόταν ήρεμη για το Ελληνικό Χρηματιστήριο μετά την διαφαινόμενη εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους.

Η κινδυνολογία ακόμη και για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δημιουργεί συνθήκες συνέχισης του πτωτικού momentum, παρά την προσπάθεια βραχυχρόνιας αντίδρασης. Η απομάκρυνση πολλών μη Τραπεζικών μετοχών από τα χαμηλά τους μπορεί να αποτελέσει ένα παράγοντα σταθεροποίησης του Γενικού Δείκτη, ενώ η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει στις Τράπεζες. Μια πιθανή νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση της 6ης δόσης είναι ένας επιπρόσθετος παράγοντας αποσταθεροποίησης για το Χ.Α.

Τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την τύχη των Τραπεζών συνεχίζουν να αποτυπώνονται στην πτωτική πορεία τους. Τα αποτελέσματα των tests της EBA δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα για τις Ελληνικές Τράπεζες αλλά οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 15 δισ ευρώ, μόνο από το “haircut” κατά 50%.
 
Οι 2 Ελληνοκυπριακές Τράπεζες, αντίθετα, ανακοίνωσαν πιθανές απώλειες 3,5 δισ ευρώ συνολικά και τις κινήσεις για την κάλυψη τους. Ο Οκτώβρης που μόλις μας πέρασε έκανε πιο έντονο το διαχωρισμό των τραπεζικών από τις μη τραπεζικές σε σχέση με τις αποδόσεις τους.
 
Τέλος, στα 19,16 δισ ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο εννεάμηνο, που σημαίνει μια απόκλιση κατά 2,9 δισ ευρώ από το στόχο, δυσκολεύοντας την επίτευξη ακόμα και του αναθεωρημένου στόχου για το έλλειμμα του 2011, τονίζει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ)

---- ΧΠΑ

Συνεδρίαση εντυπωσιακών διακυμάνσεων, που εκτίναξαν τις συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί δεικτών και μετοχών.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου με καλύτερη συμπεριφορά έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να γυρίσουν σε υπερτιμήσεις 0,28%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14689, τιμή εκκαθάρισης 297,25) κινήθηκαν μεταξύ 275 και 307,5 μονάδων. Μικτές και λίγες οι κινήσεις με οριακά περισσότερες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 ανέβηκε στα επίπεδα του 72%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν αυξημένος στα δικαιώματα αγοράς με σύνολο 1.141 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.054 δικαιώματα αγοράς και 87 δικαιώματα πώλησης).

Μειωμένος ο δανεισμός τίτλων (142400 Εθνική, 63400 ΟΤΕ, 16600 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (36504), Alpha Bank (7472), Πειραιώς (8130), Eurobank (7882), ΔΕΗ (755), Κύπρου (3005), Μυτιληναίο (596), ΟΠΑΠ (1962), MIG (2585), ΟΤΕ (2796), Ταχ. Ταμιευτήριο (657), Αγροτική (208), MPB (403), Τιτάνα (148), Ελλάκτωρα (958), Μέτκα (111), ΓΕΚ (278), Ελ. Πετρέλαια (311), ΕΧΑΕ (362), Intralot (299), Motor Oil (192).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 3/11 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7314673 τεμ.), Εθνική (18787812 τεμ.), Πειραιώς (18008963 τεμ.), ΟΤΕ (5215120 τεμ.), MIG (4117213 τεμ.), Eurobank (17767029 τεμ.) Κύπρου (7219038 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v