Ηπια άνοδο σε Ευρώπη-ΧΑ έφεραν οι Μερκοζί

Μικρά κέρδη στο ΧΑ με τον τζίρο πέριξ των 30 εκατ. ευρώ. Κέρδη για MPB, Πειραιώς. Αμετάβλητη η ΕΤΕ. Κέρδη αλλά χωρίς εξάρσεις σημείωσαν οι ευρωαγορές μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί. Αποκλιμακώνονται τα spreads.

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως η μικτή αξία συναλλαγών συρρικνώθηκε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και μάλιστα επέστρεψε στα γνωστά επίπεδα “διαίτης”, χαμηλότερα ή πέριξ των 30 εκατ. ευρώ.

Καθίσταται πασιφανές ότι με αυτό τον τζίρο, το όποιο στοιχειώδες “window dressing” και να επιχειρηθεί (λόγω επερχόμενου τέλους χρόνου), μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ευάλωτο ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών (!)

Ο Γενικός Δείκτης, κατά την σημερινή συνεδρίαση, ούτε καν διεκδίκησε κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, ενώ από το ταμπλώ του 20αρη, ελάχιστα ήταν τα θετικά μηνύματα.

Η μετοχή της Εθνικής “βλέπει” βουνό μπροστά της κάθε τιμή υψηλότερα των 2,00 ευρώ, η ΔΕΗ διέψευσε όσους περίμεναν κάτι εντυπωσιακότερο από μία απλή απόδραση από το ψυχολογικό όριο των 4,00 ευρώ, εξαιρετικά διστακτικές Alpha Bank, Eurobank και Κύπρου, παρά τις συντριπτικές πιέσεις που έχουν προηγηθεί, ο τίτλος του ΟΠΑΠ συμπλήρωσε 18 συνεδριάσεις χαμηλότερα από τα 7,00 ευρώ (αν και έχει δώσει μία πρώτη αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά των 6,05 ευρώ που σημειώθηκαν στις 24/11), ενώ η μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου “βλέπει” σαν δυσκολοκατάβλητο όριο τα 0,60 ευρώ.

Αντίθετα η Πειραιώς πέρασε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 0,30 ευρώ, δείχνουν να το “παλεύουν” Μυτιληναίος, MPB και Motor Oil και προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά η μετοχή της Ελλάκτωρ. Λίγα πράγματα χαμηλότερα του 20αρη, όπου μία κινητικότητα σημειώθηκε στα Νερά (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), κάποια αντίδραση πάνε να δώσουν ΕΧΑΕ και Frigoglass, ενώ στην χαώδη κατάσταση που επικρατεί στην μικρή κεφαλαιοποίηση τα Πλ. Θράκης έδωσαν κάποια “σημεία ζωής” (!).

Ευνόητο είναι ότι με τόσο χαμηλό τζίρο, οι τελικές δημοπρασίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σχετικές εκπλήξεις.

Έτσι μέσω των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΤΕ, Εθνική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank, Eurobank και στο Υψηλό ημέρας οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια και Πειραιώς.

Απόλυτα απογοητευμένοι οι περισσότεροι αναλυτές, που περίμεναν σύντομα ο Δείκτης να “αναμετρηθεί” με την χρονοσειρά των 30 ημερών (720 μονάδες) και βλέπουν “υψοφοβικά σύνδρομα” στην προσέγγιση των 700 μονάδων.

Η τρέχουσα εβδομάδα έχει σαν κεντρικό γεγονός την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής καθώς και την απόφαση της ΕΚΤ για πιθανή μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την προσεχή Παρασκευή. Σε αυτό το κλίμα αναμένεται η Αγορά να αντιδράσει με ανάλογο τρόπο στις αποφάσεις που θα ληφθούν καθώς οι συνθήκες και τα δεδομένα της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οριακά.

Σκεπτικισμός από τα πρώτα νέα, μετά την συνάντηση Σαρκοζί - Μέρκελ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, η νέα Γαλλογερμανική συμφωνία θα συνεπάγεται αλλαγή των Ευρωπαϊκών συνθηκών και αυτή θα μπορούσε να αφορά τα 17 Κράτη της Ευρωζώνης αλλά είναι ανοικτή και στις υπόλοιπες Χώρες.

Όπως ανέφερε, Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν την επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε όσα Κράτη καταγράφουν έλλειμμα που υπερβαίνει το 3% του προϋπολογισμού τους, ενώ με βάση τη νέα συνθήκη οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας.

Σημείωσε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θέλουν να εξασφαλίσουν πως δεν θα επαναληφθεί η κρίση στην ευρωζώνη και ότι η γαλλογερμανική συμφωνία είναι πλήρης.

Αρκετές απορίες έλυσαν και οι χθεσινές δηλώσεις Βενιζέλου, όσον αφορά το μέλλον των εγχώριων Τραπεζών.

Τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ θα απαιτήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών μετά το νέο "κούρεμα" στα Ελληνικά ομόλογα, τόνισε από τη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών, ενώ ξεκαθάρισε, για πρώτη φορά, ότι η επιλογή των διοικήσεων θα γίνει από το Τ.Χ.Σ. με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ο Υπουργός επανέλαβε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κοινές μετοχές, εφόσον διενεργηθεί μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει σεβασμός στην ιδιωτική φύση των ιδρυμάτων.

Βέβαια εδώ υπάρχει μία εύλογη ερώτηση. Αν απαιτηθούν τουλάχιστον 40 δισ, όπως υπολογίζει ο Υπουργός, που θα αναζητηθούν τα υπόλοιπα των 30 δισ που έχουν προϋπολογιστεί για το ΤΧΣ; Εκτός και αν το τελευταίο ενισχυθεί με ακόμα μεγαλύτερα κεφάλαια.

Η υποβάθμιση της Γαλλίας, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η κρίση χρηματοδότησης σε Ιταλία και Ισπανία είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για το 2012, ενώ οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αποκλείουν και το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της Αμερικανικής οικονομίας. Αυτά τουλάχιστον αναφέρει η Deutsche Bank στην έκθεσή της για το 2012, όπως αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη το πρακτορείο Dow Jones.

Θα ξεπεράσει κατά 1% περίπου το φετινό στόχο για τη μείωση του ελλείμματος η Ισπανία, εκτιμά η Moody's, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Χώρας.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν οι 17 Περιφέρειες της Ισπανίας δεν αρκούν για να περιοριστεί το έλλειμμα στο στόχο του 1,3% του ΑΕΠ. Η επίτευξη των στόχων για μείωση του ελλείμματος το 2011 και το 2012 από την προσφάτων εκλεγμένη Ισπανική Κυβέρνηση, αποτελεί ''κλειδί'' για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Αγορών, σημείωσε η Moody's.

Παρά ταύτα, από τη μία τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν από την Ιταλική Κυβέρνηση και από την άλλη οι προσδοκίες για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, ήταν αρκετά προκειμένου να ξεκινήσουν με θετικό πρόσημο την εβδομάδα οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά και η Wall Street, έστω και αν η τελευταία δεν έλαβε και τα πλέον ενθαρρυντικά μηνύματα από το δείκτη υπηρεσιών (η “βιομηχανία” δεικτών, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού δουλεύει ασταμάτητα).

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης ISM υπηρεσιών επιβραδύνθηκε στο 52 τον Νοέμβριο έναντι 52,9 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Institute for Supply Management στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον χαμηλότερο συντελεστή από τον Ιανουάριο 2010. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης, που αποτυπώνει την δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών, θα βελτιωθεί στο 53,8.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, σχετικά λιγότεροι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλώ του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (-0,67%), Μυτιληναίος (-0,62%), ΟΤΕ (-1,89%), Τιτάν (-3,08%), Κύπρου (-0,57%), Alpha Bank (-1,08%), Eurobank (-0,22%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Εθνική και Jumbo.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Πειραιώς (+6,92%) και Βιοχάλκο. Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Ελλάκτωρα και MPB και του 3% για την MIG. Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, Motor Oil, Folli Follie Group, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά και υποχώρησε μέχρι τις 687,99 μονάδες (10.40), όμως μετά τις 10.47 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 699,91 μονάδες (12.02), όμως από εκεί και πέρα η διστακτικότητα επέστρεψε και το τελικό κλείσιμο στις 693,12 μονάδες (+0,35%), ήλθε μάλλον φυσιολογικά.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα (όπου μεγάλοι πρωταγωνιστές παραμένουν οι συναλλακτικά υποσιτιζόμενοι) με 79 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών, 13 τίτλοι με ημερήσια κέρδη πάνω από 13% και άλλοι 18 με απώλειες υψηλότερες του 10%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η πρόσφατη συντονισμένη κίνηση των Κεντρικών Τραπεζών, ήταν ένα πρώτο θετικό μήνυμα για τις Αγορές, που διατηρούν τις προσδοκίες τους για εξεύρεση λύσης στην κρίση χρέους, σύμφωνα με την άποψη του Παναγιώτη Χριστόπουλου.

Πρόκειται πάντως για μία ενδιάμεση λύση, αφού σύντομα οι Ευρωπαίοι Ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα ρεαλιστικό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, το οποίο θα περιλαμβάνει τη συνολική αναθεώρηση των κανόνων της δημοσιονομικής πολιτικής, την έκδοση ευρω-ομολόγου, ακόμη και το “τύπωμα” χρήματος.
 
Όσον αφορά το Χ.Α., η εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, είναι ότι η εγχώρια Αγορά έχει προεξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα πλέον αρνητικά σενάρια που κυκλοφορούν για Ελλάδα και Ευρωζώνη και αναμένεται ότι στο μέλλον θα έχει συγκριτικά καλύτερη πορεία σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Οι εξελίξεις στην Ε.Ε. θα παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αγορών, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η κοινή παρέμβαση των έξι Κεντρικών Τραπεζών για την αύξηση της ρευστότητας σε δολάρια στο σύστημα, η μείωση του ορίου κεφαλαιακής επάρκειας των Κινεζικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, η έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης για την Ελλάδα από το Eurogroup και οι επιτυχείς δημοπρασίες των ομολόγων Ισπανίας και Γαλλίας επηρέασαν θετικά τα Χρηματιστήρια την εβδομάδα που πέρασε.

Στα θετικά οφείλουμε να κατατάξουμε και τη σημαντική υποχώρηση της ανεργίας στις ΗΠΑ στο 8,6% από 9%, η οποία όμως θα πρέπει να αποδειχθεί αν οφείλεται σε εποχική βελτίωση ή όχι.
 
Όσον αφορά το PSI+ που είναι και το ζητούμενο στην τρέχουσα φάση για την Ελλάδα, οι διαφωνίες συνεχίζονται μεταξύ τραπεζιτών, Ελληνικής Κυβέρνησης και ΕΕ για το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό αφορά το επιτόκιο το οποίο θα πληρώνουν τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν εις αντικατάσταση των παλαιών.

Αν το επιτόκιο υπερβεί το 7,5% τότε τίθεται εν αμφιβόλω και ο στόχος της μείωσης του χρέους προς ΑΕΠ στο 120% το 2020, καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να δημιουργηθούν θα πρέπει να είναι υψηλότερα του 5%.

Στο εσωτερικό το ενδιαφέρον αναμένεται να εστιασθεί στη ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2012 στη Βουλή (07/12) και στα στοιχεία για την ανεργία (08/12) και στα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ του γ΄3μήνου (09/12).

Από εκεί και πέρα και αν υπάρξουν κάποιες θετικές ενδείξεις από την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, δεν αποκλείεται ακόμα και στο Χ.Α., ο Δεκέμβριος να επιβεβαιώσει την παράδοση του θετικού μήνα, ακόμα και σε κακές χρηματιστηριακά χρονιές, υποστηρίζει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε με τον πλέον έκδηλο τρόπο την στάση αναμονής στην οποία επέστρεψε το Χ.Α., κατά τον Μάνο Χατζηδάκη.

Η κυριότερη άμεση αντίσταση βρίσκεται στην ζώνη των 720 μονάδων, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η βασική πτωτική κίνηση του Νοεμβρίου και στο οποίο θα απαιτηθούν υψηλότεροι συναλλακτικοί όγκοι από τα 30 – 40 εκατ. ευρώ στα οποία έχει υποχωρήσει εσχάτως ο μέσος ημερήσιος τζίρος.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής θα είμασταν περισσότερο διατεθειμένοι να αναλάβουμε ένα ρίσκο τοποθετήσεων –ειδικά σε ενδεχόμενη αδυναμία της Αγοράς- καθώς οι δύο προηγούμενες αντιδράσεις των Αγορών μετά τις Συνόδους Κορυφής έδωσαν γρήγορες και πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις, φαινόμενο το οποίο πιθανόν να προεξοφληθεί νωρίτερα.

Ένα ενδεχόμενο τέτοιο επίπεδο αδυναμίας θα μπορούσε για σήμερα να θεωρηθεί η περιοχή των 680 – 690 μονάδων, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

------ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανόδου, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν διαθέσεις μικρής ανάκαμψης.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου παρουσίασε καλύτερη συμπεριφορά έναντι του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, γυρίζοντας σε υπερτίμηση 0,55%, ενώ μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις έως και 1,74% Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5700, τιμή εκκαθάρισης 274,75) κινήθηκαν μεταξύ 270 και 279 μονάδων. Λίγες πωλήσεις, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 στο 64%, ενώ πτωτικά κινήθηκε η συναλλακτική δραστηριότητα με μόλις 347 δικαιώματα να καταγράφονται (240 δικαιώματα αγοράς και 107 δικαιώματα πώλησης).

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (3517000 Alpha Bank, 30000 ΔΑΚΓΔ, 30600 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5577), Alpha Bank (3989), Eurobank (1011), Κύπρου (2814), ΓΕΚ (475), ΟΠΑΠ (378), ΔΕΗ (1387), Πειραιώς (2360), MIG (605), Intralot (102), ΟΤΕ (1379), Μυτιληναίος (355), Ελ. Πετρέλαια (159), Αγροτική (8074), Ταχ. Ταμιευτήριο (7855).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 5/12 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7445206 τεμ.), Εθνική (18129570 τεμ.), Πειραιώς (7417567 τεμ.), ΟΤΕ (4740148 τεμ.), MIG (4458933 τεμ.), Eurobank (13356675 τεμ.) Κύπρου (4057317 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v