ΧΑ: Αναταράξεις μετά την απειλή της S&P

Αφορμή για διόρθωση θεωρείται η προειδοποίηση της S&P, με τον FT 20 να κινείται πέριξ των 270 μονάδων. Απώλειες για ΕΤΕ, που κρατά ωστόσο το €1,9. Χαμηλότερα Alpha-EFG. Πιέσεις για το ευρώ. Ήπιες μεταβολές στα ομόλογα.

Διορθώνουν τα χρηματιστήρια με αφορμή την προειδοποίηση της S&P, από τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι, μέχρι την Αθήνα. Το ευρώ υποχωρεί, ενώ στις αγορές των ομολόγων καταγράφονται ήπιες μεταβολές.

Για τον DAX, ωστόσο, μέρος των αρχικών πιέσεων αποδίδεται και στις εξελίξεις που αφορούν την Commerzbank. Ο γερμανικός τραπεζικός όμιλος προχωρά σε επαναγορά προνομιούχων τίτλων (έως και 600 εκατ. ευρώ), σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειάς του.

Για το Βερολίνο παραμένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο της κρατικοποίησης, δεδομένου ότι το 25% ανήκει ήδη στο γερμανικό δημόσιο μετά την προηγούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση που είχε λάβει το 2009.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, οι εξελίξεις στο μέτωπο της Commerzbank φαίνεται πως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υπέρ ορισμένων ελληνικών ιδρυμάτων. Στο θέμα αυτό θα αναφερθούμε αμέσως μόλις έχουμε επαρκείς πληροφορίες.

Στο Χ.Α., οι τράπεζες υποχωρούν έως 2,02%, με την Εθνική Τράπεζα να κρατά το 1,90, έχοντας υποχωρήσει πριν από λίγο έως το 1,99 ευρώ. Σημειωτέον πως για την Εθνική ελάχιστη τιμή έχει σημειωθεί στο 1,44 ευρώ την 1η/11. Έκτοτε επιχειρείται ενδιαφέρουσα προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα πολυετή χαμηλά.

Διορθώνουν η Alpha Bank και η Eurobank, ενώ οι απώλειες έως 1,28% για την 3E και περίπου 0,70% για τον ΟΠΑΠ πίεζαν πριν από λίγο τον FTSE 20 οριακά χαμηλότερα των 270 μονάδων.

Κατά 1,32% υποχωρεί ο Γ.Δ., προς τις 683 μονάδες, αν και η αξία των συναλλαγών μόλις που ξεπερνούσε τα 5 εκατ. ευρώ στις 11:14. Από αυτά, το 1,3 εκατ. περίπου αφορούσε την Εθνική και περί τις 600.000 την Alpha. Συγκριτικά αυξημένος τζίρος καταγράφεται στη μετοχή της Κύπρου, που μετά τα ιστορικά χαμηλά στο 0,502 ευρώ (30/11) επιχειρείται να απεγκλωβιστεί. Σημειωτέον πως η μετοχή της Κύπρου έχει απώλειες 36,4% σε διάστημα ενός μηνός.

Ανοδικά επιχειρείται να κινηθούν οι μετοχές της TITAN, προς τα 11,50 ευρώ, και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο 0,57 ευρώ. Για την εταιρία τα 12 ευρώ παραμένουν μέχρι τώρα ισχυρή αντίσταση και σημαντικό σημείο αναφοράς.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση λιγοστές ήταν οι πράξεις και η αξία συναλλαγών μετά τα πρώτα 50 λεπτά της συνεδρίασης, με την Ιντραλότ στο 0,80, την ΕΧΑΕ χαμηλότερα στα 2,69 ευρώ και χαμηλότερες τιμές για Ιντρακάτ, Τράπεζα Αττικής, ΓΕΚ Τέρνα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v