ΧΑ: Ξανά-μανά με νέες απαιτήσεις των δανειστών

Νέος γύρος προεξόφλησης εξελίξεων για το PSI Plus, με την BlackRock στο…βάθος να υπενθυμίζει τη ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο. Σημείο αναφοράς- στήριξης τα χαμηλά του διημέρου 19-20/1 για FTSE 20 και Εθνική.

Έκαναν ταμείο οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες και πλέον έχουν την ευχέρεια να περιμένουν ενδεχόμενο γύρισμα των βασικών δεικτών και μετοχών σε επιθυμητά επίπεδα.

Εργώδεις οι διεργασίες (κυρίως στο παρασκήνιο) για το PSI Plus και τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ οι εξελίξεις και η ειδησεογραφία τρέχουν σε όλα τα μέτωπα. Εύλογα η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει σε μέγιστο βαθμό εξαρτώμενη από την τροπή που θα λάβει το όλο εγχείρημα.

Το euro2day με συνεχή ροή και πληθώρα θεμάτων και ενημέρωσης παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όσα διαδραματίζονται κυρίως στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη και λιγότερο στην Αθήνα και στη Φρανκφούρτη.

Οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες πόνταραν στην ευόδωση του εγχειρήματος και προσώρας βγαίνουν κερδισμένοι. Στο μεγαλύτερο μέρος τους ακολούθησαν την αγορά στην κορυφή του Γενικού Δείκτη έως τις 710,96 μονάδες και του FTSE 20 έως τις 289,06 μονάδες, με την αντίδραση να πυροδοτείται από τις τράπεζες, κι ενώ η Εθνική ενισχύθηκε έως το 1,90 ευρώ.

Αρκετές οι ενθαρρυντικές ενδείξεις για όσους ακολουθούν τη βραχυπρόθεσμη τάση, κυρίως λόγω της ανοδικής διάσπασης των 270-275 μονάδων για τον 20άρη και του 1,70 ευρώ για τη μετοχή της ΕΤΕ.

Αναφερόμαστε σε πρώτες ενδείξεις που μέχρι τώρα δεν επαρκούν για την ισχυροποίηση της τάσης και την αλλαγή τακτικής.

Ωστόσο, ανοδικό σερί αυτής της έκτασης και διάρκειας το Χ.Α. δεν έχει δει τις προηγούμενες 52 εβδομάδες, με τον FTSE 20 να επιχειρεί την έξοδό του από το μεσοπρόθεσμο καθοδικό κανάλι (η τελευταία φάση του οποίου ξεκίνησε περίπου από τα μέσα Οκτωβρίου).

Όμως, η αγορά έχει δρόμο και πέραν της βραχυπρόθεσμης ανάσας θα ήταν παράτολμο για κάποιον να διακινδυνεύσει μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητάς του στη λήψη ανοδικών θέσεων.

Σε σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου όσον αφορά τα αποτελέσματα των ελέγχων της BlackRock έχουμε εικόνα για τα δύο σενάρια και τον… μουτζούρη. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στα ελάχιστα των τραπεζικών μετοχών δικαιολογούνταν η λήψη βραχυπρόθεσμων αγοραστικών θέσεων στο πλαίσιο της προεξόφλησης του PSI Plus, αλλά αυτά τα επίπεδα τιμών δεν μπορεί να θεωρηθούν ακόμη καταληκτικά της περιόδου μακροχρόνιας διόρθωσης του κλάδου.

Ωστόσο, από μερίδα παικτών θεωρούνται πλέον (και πράγματι, από τεχνικής πλευράς είναι) ισχυρά σημεία αναφοράς. Λόγου χάρη, για την ΕΤΕ το 1,29 ευρώ, που σημειώθηκε στις 11/1 είναι μία ικανή ανθεκτική στήριξη, μέχρι νεωτέρας. Για την Πειραιώς, η προσέγγιση είναι διαφορετική από τη στιγμή που ελάχιστη τιμή σημειώθηκε την 1η/11 του 2011 στα 0,16 ευρώ και έκτοτε επιχειρείται η δημιουργία σχηματισμού αναστροφής.

Η εσπευσμένη, και λίγο ως πολύ υποχρεωτική, λήψη θέσεων αγοράς από πωλητές της αγοράς παραγώγων την Παρασκευή διαμόρφωσε τιμές έως 9,37% για τον ΟΠΑΠ, έως 6,27% για τη ΔΕΗ ή 4,11% για τη μετοχή του ΟΤΕ, που θα πρέπει να επιβεβαιωθούν άμεσα σε αυτές τις συνεδριάσεις. Ειδάλλως, επανέρχονται σε καθοδική φορά.

Σε σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου (από τις Βρυξέλλες) αναλύονται οι νέες, αναθεωρημένες απαιτήσεις των δανειστών προφανώς γιατί όσα συμφωνήθηκαν στις 26-27 Οκτωβρίου δεν αρκούν.

Στον ρυθμό αυτών των νέων διεργασιών θα κινηθεί το Χ.Α. και τα ελάχιστα του διημέρου (19-20/1) θα αποτελούν τις πρώτες στηρίξεις τόσο για τον FTSE 20 όσο και για δεικτοβαρείς μετοχές, κυρίως δε για τη σηματωρό Εθνική.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v