ΧΑ: Πέφτει το κάστρο των 600 μονάδων

Στο ΧΑ προεξοφλούνται τα χειρότερα, καθώς σήμερα-αύριο διεξάγονται οι δύο σπουδαιότερες μάχες που ενδεχομένως θα κρίνουν τον πόλεμο. Με πτώση άνω του 2% άρχισε η συνεδρίαση. Πτώση 7% για τις τράπεζες

Κυβέρνηση «πάση θυσία» ζητάει η αγορά και η πλειονότητα των ενεργών παραγόντων προειδοποιεί για τα παραλυτικά φαινόμενα που προκαλεί η εντεινόμενη έλλειψη ρευστότητας.

Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου, τη στιγμή όπου το eurogroup στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ελλάδα. Σε σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου σημειώνεται εκτός των άλλων πως στη σύνοδο θα συζητηθεί η καυτή πατάτα του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ που δεν συμμετείχε στο PSI και λήγει αύριο.

Εύλογα η αγορά, όπως σημειώναμε και στο σχόλιο της 12ης Μαΐου, έχει περιέλθει σε πολιτική περιδίνηση, διαπιστώνοντας πως η κατάσταση είναι πολύ, πολύ, πολύ χειρότερη, δυστυχώς, απ’ ό,τι βγαίνει προς τα έξω.

Με το άνοιγμα, το Χ.Α. υποχωρεί πάνω από 2% και ο Γενικός Δείκτης πέφτει κάτω από τις 600 μονάδες. Μεγάλες πιέσεις εκδηλώνονται στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος υποχωρεί κατά 7%.

Στο ταμπλό προεξοφλούνται τις τελευταίες ημέρες τα επερχόμενα. Με την καταγραφή διαδοχικών χαμηλών, με νέα ελάχιστα για βασικούς δείκτες και άλλοτε κραταιές εισηγμένες κι ομίλους, με τις τράπεζες σε κενό αέρος και το -12,09% της ΔΕΗ και το -7,14% του ΟΠΑΠ ενδεικτικά ενός παροξυσμικού κλίματος, που έχει ενταθεί τα τελευταία 24ωρα.

Συγκεκριμένα, από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας, με εξαίρεση μόνο μια αναλαμπή, το Χ.Α. λειτουργεί ξεκάθαρα ως προεξοφλητικός μηχανισμός.

Αυτοί που ρευστοποιούν, αυτοί που αδειάζουν θέσεις και όσοι ποντάρουν χαμηλότερα φαίνεται πως μέχρι τώρα έχουν τη συγκυρία και τις εξελίξεις με το μέρος τους.

Είναι κατανοητό από τους περισσότερους πως εάν δεν υπάρξει λύση και το Χ.Α. θα καταρρεύσει χαμηλότερα. Με βαρίδι τις τράπεζες, με ομίλους όπως η Εθνική Τράπεζα αλλά και Alpha Bank κι η Eurobank να απαξιώνονται περισσότερο και επιχειρήσεις του δημοσίου να παραδίνονται για μερικές δεκάδες ευρώ βορά στις ορέξεις των καραδοκούντων.

Επί ξυρού ακμής το Χ.Α., ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Από αυτήν την άποψη, περιμένουμε η σημερινή και κατά πάσα βεβαιότητα η αυριανή συνεδρίαση να είναι οι δύο μάχες που πιθανότατα θα κρίνουν τον πόλεμο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v