Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δυναμικό ξεκίνημα με κέρδη άνω του 2%

Γρήγορα επιβεβαιώθηκαν οι χαμηλότερες στηρίξεις για τους δείκτες του ΧΑ. Με κέρδη άνω του 2% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης. Οι τράπεζες στο επίκεντρο. Περιορισμένες πιέσεις σε ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Η ρουκέτα... Κατσάμπα, που έπληξε εχθές το Χ.Α., ήταν η καλύτερη αφορμή για όσους επιδίωκαν κατοχύρωση θέσεων με παράλληλη... εκλογίκευση της τελευταίας ανοδικής κίνησης.

Μιας φάσης της αγοράς που οδήγησε στην πειστική ανοδική διάσπαση των 242 μονάδων για τον FTSE 20, στην κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών, στην ενεργοποίηση παλαιότερων παικτών και στην αίσθηση πως η κατάσταση μπορεί να γυρίσει.

Υπό προϋποθέσεις, βέβαια, και με σταθερό πολιτικό περιβάλλον, γιατί στην Ελλάδα είμαστε και το εγχώριο πολιτικό προσωπικό δεν διακρίνεται ιδιαίτερα για την ορθή διαχείριση κρίσεων.

Εν πάση περιπτώσει, οι δηλώσεις Κατσάμπα, που έγιναν στη WSJ, αλλά μετά την έντονη δυσαρέσκεια του Μαξίμου και του Γιάννη Στουρνάρα επιχειρήθηκε να ανασκευαστούν από τον εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ, ήταν η καλύτερη αφορμή στην κατάλληλη στιγμή για να... αποφορτιστεί η αγορά.

Έτσι, εκ των πραγμάτων, η δεύτερη περιοχή αντιστάσεων (πέριξ των 290 μονάδων για τον 20άρη) αποτέλεσε σημείο διόρθωσης, ρευστοποιήσεων και κατοχύρωσης διόλου ευκαταφρόνητων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Η υπέρβαση αρχικά -και κυρίως- των 242 κι εν συνεχεία των 270 μονάδων μας εφησυχάζει σχετικά με τη μορφή της χθεσινής υποχώρησης - και λίγο άτσαλης, είναι αλήθεια, μετά τις 16.00-16.15 με αδειάσματα σε μετοχές-σηματωρούς.

Το αν ο Θ. Κατσάμπας όντως είπε ακριβώς αυτά που αναφέρθηκαν στην εφημερίδα, αν αποδόθηκαν λάθος(;), αν ο εκπρόσωπος λειτούργησε προβοκατόρικα ή ενδεχομένως αποτέλεσε λαγό για κάποιον σχεδιασμό θα φανεί, αλλά δεν αφορά την επενδυτική κοινότητα.

Θα πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση, τον αρμόδιο υπουργό και εν τέλει τον ίδιο τον εκπρόσωπο, γιατί αυτό το... παραμυθάκι με τις δηλώσεις που άλλοτε παρερμηνεύονται και άλλοτε αποδίδονται λαθεμένα καταντά γελοίο.

Ωστόσο, η αγορά βρήκε την αφορμή που έψαχναν αρκετοί και αναπόφευκτα θα φλερτάρει με συνέχιση της κίνησης -διορθωτικής αυτήν τη φορά- με δοκιμασία των αμέσως χαμηλότερων στηρίξεων.

Ήδη ο 20άρης έκλεισε στις 276 μονάδες, υποχωρώντας προς την πρώτη, δημιουργώντας έναν πρώτο σχηματισμό-κυματισμό, και μένει να φανεί εάν υπάρχει δυναμική πωλητών για χαμηλότερα και πόσο.

Στον χθεσινό Εκηβόλο επιχειρήσαμε μία αρχική προσέγγιση της κίνησης και για το κατά πόσον οι 290 μονάδες του Ftse20 είναι τοπική κορυφή ή σημείο εκκίνησης. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και την πληροφόρηση, εκτιμούμε πως το καθοδικό κύμα αποτελεί μέρος της γενικότερης ανοδικής αντίδρασης.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε δυναμικά με τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει τις 755 μονάδες και τον τζίρο στα 17 εκατ. στις 11.00

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v