ΧΑ: Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ τα ηνία του Δείκτη

Στις 870 μονάδες αναρριχήθηκε η Σοφοκλέους με αιχμές του δόρατος τις μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ. Εβδομαδιαία κέρδη 14,6% για τις τράπεζες. Έβδομη συνεχόμενη ανοδική για Κύπρου, έκτη για Αττικής. 

Με εμφανή τα σημάδια κόπωσης στις περισσότερες Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και τον τίτλο της Coca-Cola να κλείνει για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, ήλθε η ώρα των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να “αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Από το χθεσινό σχόλιο η στήλη είχε επισημάνει ότι πάρα πολλά για την διαγραμματική εικόνα και την βραχυπρόθεσμη πορεία του ΟΠΑΠ θα παιχτούν στην αντίσταση των 4,50 ευρώ, καθώς ανοδική διαφυγή θα άνοιγε τον δρόμο για minimum κίνηση προς τα 5,10 ευρώ.

Σήμερα ο τίτλος του Οργανισμού, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκανε την εν λόγω υπέρβαση κλείνοντας σε υψηλό μήνα (προηγούμενο κλείσιμο υψηλότερα των 5,00 στις 18/9 και στα 5,28 ευρώ).

Ασφαλώς και η εν λόγω κίνηση δεν φάνηκε ιδιαίτερα εύκολη, καθώς η προσφορά ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών μόνο αμελητέα δεν ήταν. Μάλιστα σε προηγούμενο σχόλιο ο Μιχαήλ Γελαντάλις αναφέρθηκε σε ρευστοποιήσεις Αμερικάνικου χαρτοφυλακίου και τοποθετήσεις Λονδρέζικου fund, με τις φήμες της Αγοράς να κάνουν λόγο για Capital και Silchester, αντίστοιχα.

Την πιθανότητα να περικοπούν οι επιχορηγήσεις του ΟΠΑΠ μετά την απόφαση για αύξηση της φορολογίας των κερδών του Οργανισμού από το 2013, επισήμανε ο πρόεδρος της εισηγμένης, Κ. Λουρόπουλος. Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής χαρακτήρισε σημαντική παράμετρο την πορεία των επενδύσεων του Οργανισμού καθώς θα επηρεάσουν τα κέρδη του ΟΠΑΠ και προφανώς τη δυνατότητα χορηγιών.

Η συμπεριφορά του ΟΤΕ στο ΧΑ

Επόμενος τίτλος που σήμερα ανέλαβε το “βάρος” του Δείκτη ήταν αυτός του ΟΤΕ, που μάλιστα έκλεισε στο υψηλό ημέρας.

Τεχνικά και όσον δεν απειλείται η στήριξη που έχει δημιουργηθεί στα 3,50 ευρώ, δημιουργούνται όλες οι τεχνικές προϋποθέσεις για minimum αναρρίχηση προς την επόμενη αντίσταση των 4,00 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και πριν μεταφερθούμε στο Τραπεζικό ταμπλώ, όπου και σήμερα δεν έλειψε το επιμέρους ενδιαφέρον, αξίζει αναφοράς ότι μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων.

Πριν ξεκινήσει η αναφορά στους σημερινούς πρωταγωνιστές του Τραπεζικού ταμπλώ, αξίζει να σημειωθούν δύο ειδήσεις.

Το deal Γενικής Τράπεζας - Πειραιώς

Ασφαλώς και την πρώτη την γνώριζε εδώ και καιρό η Αγορά και δεν είναι άλλη από την επίσημη συμφωνία με τη Societe Generale, για την απόκτηση του συνολικού ποσοστού συμμετοχής (99,08%) της τελευταίας στη Γενική Τράπεζα, που υπέγραψε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, μία είδηση που μάλλον είχε προεξοφληθεί πλήρως στο ταμπλώ.

Το ξεκάθαρο μήνυμα ΕΚΤ και ΕΕ στην ελληνική κυβέρνηση

Από την άλλη, η ΕΚΤ και η ΕΕ έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι απορρίπτουν την πρόταση το ΤΧΣ να εγγυηθεί τα Ελληνικά ομόλογα στην ονομαστική τους αξία καθώς μια τέτοια πρόταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Ένας από τους λόγους είναι ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκ του
καταστατικού του, έχει διάρκεια ζωής μόλις 5 χρόνια.
Ακόμη και αν αυτή παραταθεί για μερικά χρόνια, θα είναι δύσκολο να εγγυηθεί, με οποιονδήποτε τρόπο, Ελληνικά Κρατικά ομόλογα που λήγουν σε ορίζοντα από 10 ως 30 χρόνια. Πολύ δε περισσότερο να τα αγοράσει στην ονομαστική τους αξία, δίνοντας ως αντάλλαγμα ομόλογα του EFSF, την στιγμή μάλιστα που το Ελληνικό Δημόσιο δεν θεωρείται αξιόχρεο.

Αν επικρατήσει η εν λόγω απόρριψη στο σενάριο που “έπαιξε” το ταμπλώ, ασφαλώς και θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις για τους όρους των επερχόμενων ανακεφαλαιοποιήσεων.
Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και δεν έλειψαν οι πρωταγωνιστές στις Τραπεζικές μετοχές και δεν ήταν άλλοι από τις Κύπρου και Αττικής, ενώ σημαντική κινητικότητα σημειώθηκε και στην CPB.

Η περίπτωση της Κύπρου, αθροίζει επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και αθροιστικά κέρδη 34,86%.

Έκτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση και αθροιστικά κέρδη 63,84% για την Αττικής, που αυξάνει σταθερά τον όγκο συναλλαγών.

Εν τω μεταξύ και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε πρόσθεσε στον Γενικό Δείκτη 5,55% και στον Τραπεζικό 14,66%. Από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη στο 27,96% και 39,98%, αντίστοιχα.

Η Σύνοδος Κορυφής δεν πρόσθεσε κάτι καινούργιο στην επενδυτική ψυχολογία

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλίμα στο Χ.Α. συνεχίζει να δείχνει θετικό, παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν πρόθεσε κάτι καινούργιο στα επιχειρήματα και την ψυχολογία των αγοραστών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα στην κατεύθυνση της επίτευξης των δημοσιονομικών της στόχων, χωρίς ωστόσο να δεσμευτούν για την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ σηματοδοτώντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από το επόμενο Eurogroup.

Από την άλλη, σταδιακά, εντός του 2013, θα εφαρμοστεί η Πανευρωπαϊκή εποπτεία των Τραπεζών, ενώ το νομικό πλαίσιο θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2012, αναφέρει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα για την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως επόπτη των Τραπεζών της Ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα ανοίξει το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των Ιδρυμάτων άμεσα από τον μόνιμο μηχανισμό διασώσεων της Ευρώπης, τον ESM, χωρίς εμπλοκή των Κυβερνήσεων.

Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι ανησυχίες για βραχυπρόθεσμη κλιμάκωση του συστημικού κινδύνου μπορούν να μετριαστούν σημαντικά από τρεις κρίσιμους παράγοντες. Την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα και την ταυτόχρονη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, την αναδιάρθρωση των δανείων προς την Ελλάδα και την ενεργοποίηση ενός σχεδίου διάσωσης για την Κύπρο.

“Βέβαια, η απουσία αφενός δραστικών επιλογών για την διαγραφή χρέους (οι Εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη κατέχουν τα δύο -τρίτα του χρέους της Ελλάδας) και αφετέρου μίας αναπτυξιακής στρατηγικής, καθιστούν αμφίβολη τη βιωσιμότητα της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη”, υπογραμμίζει ο οίκος.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η Ισπανία θα υποβάλει αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα πιστωτικής διευκόλυνσης Enhanced Conditions Credit Line του ESM, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. “Αυτό θα θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, OMT, και θα προωθήσει μία αργή ανακατανομή κεφαλαίων στις Αγορές της Περιφέρειας”, σημειώνει ο οίκος.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επιφυλακτικότητας συνέχεια και “κόκκινα” ταμπλώ σε μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και Wall Street, στην επέτειο της “Μαύρης Δευτέρας” και στον απόηχο των απογοητευτικών αποτελεσμάτων από Google, GE, Microsoft.

Υπενθυμίζεται ότι σαν σήμερα 25 χρόνια πριν η Wall Street γνώριζε σκηνές απόλυτου πανικού και ελεύθερης πτώσης. Στις 19 Οκτωβρίου του 1987 ο Βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 508 μονάδες σημειώνοντας βουτιά 22,6% που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του δείκτη μέχρι και σήμερα. Η κατάρρευση της αγοράς εκείνη την ημέρα έμεινε γνωστή ως "Μαύρη Δευτέρα".

Η αντίδραση του Χ.Α. ήταν να μην πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις για τρεις ολόκληρες ημέρες, μέχρι να αποκατασταθεί, εν μέρει, η ψυχραιμία. Υπενθυμίζεται ότι εκείνο τον καιρό δεν υπήρχαν “limit up” και “limit down” στην Σοφοκλέους και τα όρια ημερήσιας διακύμανσης ήταν απολύτως ελεύθερα (!)

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν 1,7% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και διαμορφώθηκαν στα 4,75 εκατομμύρια (στο 12μηνο).

Οι αναλυτές περίμεναν την πτώση 1,7% στις μεταπωλήσεις μετά την θεαματική άνοδο 7,8% του Αυγούστου.

Ο αυξημένος ανταγωνισμός και τα χαμηλά επιτόκια είναι οι λόγοι που επικαλείται η Moody’s για να διατηρήσει αρνητικό outlook στο Τραπεζικό Σύστημα της Γερμανίας. Ο οίκος προβλέπει αδύναμο επιχειρηματικό περιβάλλον δεδομένων των τάσεων ύφεσης σε όλη την Ευρώπη.

Επιστροφή στο ΧΑ

Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, επτά έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-1,05%), Eurobank (-1,56%), Ελλάκτωρ (-0,57%), Μέτκα (-1,11%), Μυτιληναίος (-1,31%), Εθνική (-0,86%) και Πειραιώς (-0,63%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για CPB (+9,76%) και Κύπρου (+7,26%). Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, του 3% για τα Ελ. Πετρέλαια, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 22 μονάδων με χαμηλό ημέρας τις 855,69 (11.29) και υψηλό τις 877,07 (12.44) για να κλείσει τελικά στις 870,64 μονάδες με κέρδη 0,90%, ενώ ο τζίρος προσγειώθηκε στα 77,5 εκατ. από τα οποία τα 2,7 αφορούσαν “πακέτα” (ΟΠΑΠ, Μέτκα). Καλή η τελική εικόνα με 89 ανοδικές μετοχές έναντι 63 πτωτικών και για 19 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

Χαμηλότερα του 20αρη, κινητικότητα σε Ικτίνο, Χαλκόρ, Παρνασσό, Centric και Intralot.
Δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση για τον Βαράγκη που συνδυάστηκε με σχετική αύξηση των συναλλαγών.

Στην πρόσφατη γ.σ. η διοίκηση δήλωσε ότι πιστεύει στις προοπτικές της εταιρείας, το φετινό αποτέλεσμα θα είναι ανώτερο σε τζίρο από το 2011, ενώ οι εξαγωγές θα είναι περισσότερες του 50%, στον συνολικό κύκλο εργασιών.

Από χθες η στήλη είχε επισημάνει το ξαφνικό και επιθετικό ενδιαφέρον που είχε εμφανιστεί, κατά το τελευταίο ημίωρο, στον τίτλο της ΑΝΕΚ. Η μετοχή συνέχισε και σήμερα, όμως η προσφορά αυξήθηκε σχετικά και ο τίτλος έκλεισε σαφώς χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Ομολογουμένως εντυπωσιακή η κίνηση που δείχνει να είναι σε εξέλιξη στον Fourli. Ο τίτλος έκλεισε σε υψηλά 11μηνου και από τα χαμηλά των 0,6420 ευρώ (κλείσιμο 1/6) καταγράφει κέρδη 258,26%.

Μία από τα ίδια και για το Ιατρικό, που από τα χαμηλά των 0,1750 ευρώ (κλείσιμο 25/5) τα κέρδη φθάνουν στο 214,29%.

Ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον, με αξιόλογο “bid”, για τον Κέκροπα.

Υπενθυμίζεται ότι την παροχή άδειας για την πώληση ακινήτων της εταιρείας, καλείται να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 9/11/2012. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη επίτευξης της απαιτούμενης εκ του νόμου απαρτίας για τη λήψη αποφάσεως επί του ως άνω θέματος της Ημερησίας Διατάξεως, η τυχόν επαναληπτική συνεδρίαση θα συνέλθει στις 20η Νοεμβρίου 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9:30 π.μ, χωρίς τη δημοσίευση νεώτερης Πρόσκλησης. Ασφαλώς, αυτό από μόνο του λέει πολλά και τίποτα.

Όμως αν κάποιος μπει στο site της εταιρείας Kekrops.gr και στις πληροφορίες για την έκτακτη γ.σ., μπορεί να “αλιεύσει” το εξής εξαιρετικά ενδιαφέρον “Μετά την υποβολή προσφοράς προς την Εταιρεία για την αγορά του συνόλου ή τμήματος οικοπέδου, ιδιοκτησίας της Εταιρείας, ευρισκομένου στο Ο.Τ.132 του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Παλαιού Ψυχικού, εμβαδού 5.829,14 τ.μ., το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε να εισηγηθεί προς την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί την 09.11.2012, να εγκρίνει την πώληση, του συνόλου ή τμήματος, του ως άνω οικοπέδου σε οποιονδήποτε Αγοραστή, υπαγόμενο ή όχι στις διατάξεις του άρθρου 23α του Κ.Ν. 2190/1920, αντί ελαχίστου τιμήματος 2.000.000 € ανά στρέμμα”. Δηλαδή η εισηγμένη μπορεί να εισπράξει, περίπου, minimum 12 εκατ. ευρώ, όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση είναι σημαντικά χαμηλότερη.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το Χ.Α. συνεχίζει να ξαφνιάζει ευχάριστα τους ενεργούς επενδυτές, έστω και αν τα “υπεραγορασμένα” επίπεδα τιμών σε αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους, προκρίνουν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της συσσώρευσης πριν την επόμενη ανοδική διαφυγή, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και άλλοι μη Τραπεζικοί Δεικτοβαρείς τίτλοι
, δείχνουν να παίρνουν σειρά, ενώ δεν αποκλείονται κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις Τραπεζικές μετοχές μέχρι να ανακοινωθούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης.

Η αύξηση του τζίρου η οποία συνοδεύεται με διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε περισσότερες μετοχές, δημιουργεί προϋποθέσεις για άνοδο του Γενικού Δείκτη μέχρι τα επίπεδα των 1000 μονάδων.

Η αναβλητικότητα των μεγάλων αποφάσεων για τη Χώρα μας δημιουργεί προβληματισμό στους επενδυτές, ο οποίος για την ώρα δεν αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Από την άλλη, υπάρχει η υποψία σε μερίδα επενδυτών, ότι η καλή πορεία του Χ.Α. αλλά και των διεθνών Αγορών γενικότερα, παρά τα άσχημα σε γενικές γραμμές μακροοικονομικά νέα στις περισσότερες βασικές οικονομίες του Πλανήτη – συνδέεται και με τις Αμερικανικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα. Πάντως, σε ό,τι αφορά στα εγχώρια δρώμενα, υπάρχει η προσδοκία ότι θα εκταμιευθεί τελικά η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, αφού προηγουμένως ψηφιστούν τα νέα μέτρα από την Ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. και εάν διατηρηθεί το σχετικά θετικό κλίμα στο Χ.Α., δεν αποκλείεται να αυξηθεί η “όρεξη” “διερεύνησης” του ταμπλώ, στην λογική του “ποιες μετοχές έχουν μείνει πίσω”, όμως εδώ χρειάζεται αυξημένη προσοχή.

-----ΧΠΑ

Με θετική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η εβδομάδα, όμως οι συναλλαγές κινήθηκαν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με τα τελευταία να φθάνουν τα 63.126 συμβόλαια.

Σαφώς καλύτερη η συμπεριφορά στο συμβόλαιο του FTSE από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με αποτέλεσμα να γυρίσει σε premium 1%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις έως και με οριακή υπερτίμηση. Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.452, τιμή εκκαθάρισης 327,75), κινήθηκαν μεταξύ 318,75 και 330 μονάδων.

Ακινησία από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (9.725), Alpha Bank (7.283), Κύπρου (19.116), ΔΕΗ (929), ΟΤΕ (1.487), ΟΠΑΠ (4.607), Πειραιώς (15.178), Μυτιληναίο (482), Eurobank (458), MIG (952), ΓΕΚ (567), Ελλάκτωρα (170), Intralot (678), Coca-Cola (159), ΕΧΑΕ (346), Μέτκα (179), CPB (650).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTΑSE-20 κινήθηκε ανοδικά προς το 60%, ενώ όγκος παρέμεινε υψηλός, στα 2.364 δικαιώματα (1.454 calls και 910 puts), λόγω και της λήξης της σειράς Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (4.350.349 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v