ΧΑ: Προεξοφλεί τις πολιτικές εξελίξεις

Για ακόμη μία φορά το ΧΑ θα δοκιμάσει τις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις με οδηγό τις τελευταίες εξελίξεις κυρίως από το πολιτικό πεδίο. Κλειδί οι 370-400 μονάδες για τις τράπεζες, τα 2,2-2,5 ευρώ της ΕΤΕ και ο ρόλος του ΟΠΑΠ.

Το θέμα των Financial Times -Συμφωνία πακέτο με πρωτοφανείς όρους- είναι η ουσία και... όλα τα λεφτά όσων διαδραματίζονται τα τελευταία δύο-δυόμισι χρόνια σε αυτήν την έρμη χώρα, των επαχθέστατων όρων συνθηκολόγησης (γιατί περί αυτού πρόκειται...) στο Βερολίνο και στους δανειστές.

Όσα αναλύονται στο διαφωτιστικότατο άρθρο (στην τριάδα των αρθρογράφων συμμετέχει ο Δημήτρης Κοντογιάννης) είναι -δυστυχώς για τις γενιές των παιδιών μας- τα επέκεινα ενός τουλάχιστον... ύποπτου τρόπου διαχείρισης μιας κρίσης με πρωταίτιους κυρίως τον Γ. Παπανδρέου, τον ναύαρχο του... Τιτανικού Γ. Παπακωνσταντίνου και εκ των πραγμάτων τον Ευ. Βενιζέλο.

Χωρίς βέβαια να λείπουν κι οι απαραίτητοι "μανδαρίνοι".

Και φθάνουμε εδώ, στο σημείο τομής, με τη συγκυβέρνηση να αναζητά έναν έντιμο συμβιβασμό.

Καθαρά προεξοφλητικός και αναμφίβολα ψυχρός και χωρίς συναισθηματισμούς μηχανισμός, το Χ.Α. έχει προεξοφλήσει κι έχει ενσωματώσει και σε μεγάλο βαθμό έχει αποτυπώσει όλες αυτές τις εξελίξεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Με την αγορά στην περιοχή των 900 μονάδων, με τον Ftse20 να δοκιμάζει τις κρίσιμες 350-360 μονάδες με απόδοση 60,7% το τελευταίο τρίμηνο, με τον τραπεζικό δείκτη να παλέυει στις 400 μονάδες (υψηλό 52 εβδομάδων στις 502,1 μον.) και τον FtMid προπομπό, να οδηγεί την αντίδραση από τα ιστορικά ελάχιστα της αγοράς.

Με απόδοση 54,9% από την αρχή του έτους σε μία ομολογουμένως εντυπωσιακή πορεία βραχυμεσοπρόθεσμης προεξόφλησης.

Ένα από τα σημαντικά κλειδιά της τάσης παραμένουν οι τράπεζες με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης και τις ΑΜΚ να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση υφιστάμενων, παλαιών και εν δυνάμει μετόχων.

Οι πρώτες ειδήσεις από το φλέγον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης θα δημοσιοποιηθούν τη Δευτέρα, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day.

Bασικοί άξονες της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια και η χρήση των ομολόγων CoCos, που να αντιστοιχούν έως το 40% της νέας κεφαλαιακής δομής των τραπεζών. Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί μεσοβδόμαδα στη Βουλή, θα περιέχει βέβαια και επιμέρους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

Θα ορίζει, δηλαδή, τη φόρμουλα με την οποία θα προκύπτει η τιμή διάθεσης των μετοχών στις ΑΜΚ, στις οποίες το ΤΧΣ θα λειτουργήσει ως εγγυητής κάλυψης, τη φόρμουλα με την οποία θα προκύπτει η τιμή εξαγοράς των μετοχών του ΤΧΣ από τους ιδιώτες, καθώς και ότι ο κάθε ιδιώτης θα λαμβάνει 9 warrants για κάθε μετοχή που ασκεί.

Σημειωτέον πως η μετοχή της Εθνικής διαμορφώνεται στα 2,41 ευρώ και η αποτίμηση του ομίλου στα 2,3 δισ. ευρώ. Στα 2,34 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank με την αποτίμηση στο 1,25 δισ. ευρώ. Για τη Eurobank τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 1,29 ευρώ και 713,3 εκατ. και για την Πειραιώς 0,648 ευρώ και 740,8 εκατ.

Επίσης, καθοριστικός παράγοντανς είναι η συμπεριφορά μετοχών - ομίλων/σηματωρών (και από το ευρύτερο Δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα), με τον ΟΠΑΠ σε εμφανή τροχιά επαναφοράς (στα 5,11 ευρώ εχθές με κρίσιμα τα 5,20-5,25 ευρώ), με τη ΔΕΗ στα 4,78 και τον ΟΤΕ στα 3,84 ευρώ. Πολύτιμη η συνεισφορά των λοιπών δυνάμεων του 20άρη αλλά και συγκεκριμένων σηματωρών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κατηγορία εισηγμένων που βρίσκεται σε διαδικασία εκ βάθρων αναδιάταξης.

Από τεχνικής πλευράς θα επιμείνουμε στην καθιερωμένη συντηρητική προσέγγισή μας για το... πρώτο μέρος της συνεδρίασης (δηλαδή, στην εκ νέου επιβεβαίωση των πρώτων σημείων στήριξης) και εν συνεχεία στη δοικμασία των άνω ορίων των βραχυπρόθεσμων καναλιών.
 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v