ΧΑ: Αφορμή διόρθωσης ή κάτι σοβαρότερο;

Υπάρχει όντως θέμα ή η εμπλοκή είναι μία πρώτης τάξεως αφορμή για αποκόμιση κερδών και επανατοποθέτηση στα επίπεδα των πρώτων στηρίξεων; Κλειδί η στάση συγκεκριμένων insiders και οι πολιτικές εξελίξεις σήμερα-αύριο.

Χοντραίνει το παιχνίδι στο... παρά πέντε, αναφέρεται στο βασικό θέμα του euro2day, αποτυπώνοντας την εμπλοκή που σημειώνεται από εχθές αργά το μεσημέρι.

Νωρίτερα, το έδαφος είχε προετοιμαστεί από τις δηλώσεις του W. Schaeuble και το Χ.Α. προεξόφλησε την -προσωρινή- αρνητική εξέλιξη με συντονισμένες ρευστοποιήσεις θέσεων μετά τις 16.00, με τις κινήσεις να γίνονται επιθετικότερες μέχρι το κλείσιμο. Νωρίτερα, στη διάρκεια της συνεδρίασης, η αγορά φάνηκε σαν να μη θέλει, σα να μην μπορεί ή να μεταθέτει σε ευθετότερο χρόνο την υπέρβαση των 350 μονάδων (για τον Ftse20) και των 900 για τον Γενικό Δείκτη, με την Εθνική να δίνει πρώτη το έναυσμα μετά την καταγραφή της ενδοσυνεδριακής κορυφής στα 2,47 ευρώ.

Μία απλή και μόνο ματιά στα διαγράμματα των τραπεζικών μετοχών και τίτλων σηματωρών από τις 16.00 περίπου και μετά αποτυπώνει εύγλωττα το παιχνίδι προεξόφλησης και την αφορμή κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων, στην πλειονότητά τους κερδοφόρων. Στις 873 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 329 ο 20άρης, με σημαντικές απώλειες στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, για να ακολουθήσουν οι πολιτικές εξελίξεις και αργά το βράδυ η τριψήφια πτώση για τον Dow Jones.

Το απόλυτο σκηνικό κατοχύρωσης θέσεων, αποκόμισης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών και ταυτόχρονης αναστροφής κλίματος και τάσης με αφορμές τόσο από το εσωτερικό όσο και από τον διεθνή χώρο.

Από τεχνικής πλευράς, μέχρι νεωτέρας δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση του Χ.Α., με τη στόχευση να παραμένει στην υπέρβαση των 350-360 για τον Ftse20 και των 900 για τον Γ.Δ., τουλάχιστον όσο επιβεβαιώνονται οι πρώτες στηρίξεις. Τις τελευταίες ημέρες έχουν ανέβει αρκετά διαγράμματα βασικών δεικτών και μετοχών (στον Εκηβόλο) με τη συνδρομή φίλων και παικτών, οπότε εικόνα όσον αφορά αυτήν τη φάση της αγοράς έχουμε και ως προς τα άνω όρια και ως προς τα χαμηλά - στηρίξεις.

Το πιο ενδιαφέρον, κατά την εκτίμησή μας, της σημερινής συνεδρίασης (και ενδεχομένως της αυριανής) είναι η στάση συγκεκριμένων παικτών, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ περισσότερα από εμάς και έχουν καλύτερη πληροφόρηση.

Από τις κινήσεις τους θα φανεί εάν όντως αυτοί εκτιμούν πως η χώρα βρίσκεται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σε κενό αέρος, οπότε θα μπορούσαν να δρομολογηθούν ακόμη και ακραία σενάρια. Και με εσπευσμένες ρευστοποιήσεις τους θα δώσουν το στίγμα των προθέσεών τους (σε αυτήν την περίπτωση για εμάς τους αδαείς τα τεχνικά εργαλεία είναι ίσως τα μόνα αξιόπιστα...) και τι θα πρέπει να περιμένουμε μετά την Πέμπτη - Παρασκευή. ΄Η εάν θεωρούν τις τελευταίες εξελίξεις καλή αφορμή για κατοχύρωση θέσεων και πιθανή επανατοποθέτηση σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Άλλωστε, λίγο ως πολύ, οι 350 μονάδες για τον Ftse20 και το ενδεχόμενο άμεσης ανοδικής διάσπασης αυτής της σημαντικής περιοχής ή μιας προσωρινής αναστροφής είχαν αναλυθεί και είχαν προεξοφληθεί από την πλειονότητα των ενεργών παικτών. Μένει να δούμε στη συνέχεια εάν ΟΝΤΩΣ υπάρχει θέμα, οπότε θα πρέπει να σημάνει συναγερμός, ή κατά πόσον ο κεντρικός σχεδιασμός παραμένει ενεργός. Λόγω της κρισιμότητας κατ' αρχάς της σημερινής συνεδρίασης θα ανεβάσουμε υλικό στον Εκηβόλο και θα έχουμε πυκνότερη επικοινωνία και προσπάθεια ενημέρωσης.

Άντε να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v