Ανεβάζουν ταχύτητα οι πωλητές στο ΧΑ

Τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις δοκιμάζει εκ νέου ο Γ.Δ. Υποχώρηση κάτω από τις 880 μονάδες. Συνεχίζεται η υπεραπόδοση της Λαϊκής, κέρδη για ΟΠΑΠ. Προσπάθειες από Πειραιώς. Πτώση για Ελλάκτωρ, 3Ε και ΜΟΗ.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται από τις εναλλαγές προσήμων. Ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί εκ νέου να επιβεβαιώσει το χαμηλό όριο του εύρους στήριξης, δηλαδή τις 880-885 μονάδες. Κατά τι καλύτερη η συμπεριφορά του FTSE-20, καθώς την ίδια ώρα κινείται στις 335 μονάδες.

Δυο φορές ενεργοποιήθηκαν αγοραστές, οδηγώντας το Χ.Α. σε δύο τοπικές κορυφές, την πρώτη στις 11.35 και τη δεύτερη πριν από λίγο, στις 13.10. Σημειώνουμε πως η δεύτερη κορυφή σημειώθηκε ψηλότερα από την πρώτη.

Σημειώνουμε πως στις 16.20 οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 71 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως στα πρώτα 35 λεπτά της συνεδρίασης είχαν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας 15,7 εκατ. ευρώ.

Υψηλότερος τζίρος πραγματοποιείται, μέχρι αυτήν την ώρα, στον ΟΠΑΠ με 12,9 εκατ. ευρώ, ακολουθούν με σχεδόν 8,5 εκατ. ευρώ η Κύπρου, η Εθνική με 8,4 εκατ., η Λαϊκή με 6,5 εκατ., η Πειραιώς με 8,6 εκατ., η Alpha Bank με 5,6, ο ΟΤΕ με 3,1 εκατ. και η Eurobank με 2,2 εκατ. ευρώ.

Εάν θεωρήσουμε πως και σήμερα στα χαμηλά ημέρας έγινε μεγάλο μέρος μαζέματος, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο στη συνέχεια ο μεν Γενικός Δείκτης να κινηθεί και πάνω από τις 895 μονάδες, ο δε FTSE-20 υψηλότερα των 338 μονάδων.

Κίνηση που θα μπορούσε να υλοποιηθεί με ΟΠΑΠ, Alpha Bank αλλά και με ΔΕΗ, ΟΤΕ και ενδεχομένως με την Εθνική, εάν αντιδράσει προς τα 2,45 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να δοκιμάσουμε και τα άνω όρια της αγοράς, καθώς η βραχυπρόθεσμη τάση βρίσκεται και πάλι σε σημείο αιχμής.

Νωρίτερα, ανεβάσαμε στον Εκηβόλο κι άλλο διάγραμμα του FTSE-20 (από τη βάση δεδομένων της Fast Finance), επιχειρώντας να διακρίνουμε πίσω από τις τοπικές κορυφές του FTSE-20.

Δηλαδή, εάν θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα άλλη μία προσπάθεια υπέρβασης των 350 μονάδων για τον 20άρη (και των 900 μονάδων για τον Γ.Δ.), ή εάν θα πρέπει να περιμένουμε το Χ.Α. λίγο χαμηλότερα.

Οι τελευταίες εξελίξεις και τα νεότερα από τις διεθνείς αγορές παραμένουν αμφίσημα. Η Moody’s υποβαθμίζει πέντε ισπανικές περιφέρειες, τη στιγμή που η Μαδρίτη αντλεί 3,5 δισ. ευρώ από έντοκα.

Στη Γαλλία ο δείκτης εμπιστοσύνης στον κλάδο της μεταποίησης υποχωρεί σε χαμηλό διετίας.

Όσον αφορά τα των… ελληνογερμανικών σχέσεων, σύμφωνα με το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει πως η κυβέρνηση της χώρας του δεν θα συμφωνήσει σε λύση για την Ελλάδα η οποία θα θεωρείται μη βιώσιμη από τις χρηματαγορές. Επιπλέον, ο Β. Σόιμπλε προειδοποιεί πως δεν είναι βέβαιο ότι η κρίση της ευρωζώνης έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v