ΧΑ: Τράπεζες-ΟΠΑΠ τράβηξαν χαμηλότερα την αγορά

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε το Χρηματιστήριο παρά το ok των Βρυξελλών για τη δόση, καθώς ρευστοποιήθηκαν βραχυπρόθεσμα κέρδη. Πιέσεις σε τράπεζες και ΟΠΑΠ. Υπεραπόδοση για ΜΙG, κέρδη για ΟΤΕ, ΕΛΠΕ.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker δήλωσε πως δόθηκε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα. Διευκρίνισε μάλιστα ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να ρέουν προς τη χώρα από την επόμενη εβδομάδα, τονίζοντας ότι υπάρχει η ετοιμότητα για λήψη νέων μέτρων ώστε να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Όσοι κινήθηκαν στην λογική του “buy the rumor sell the fact”, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, ενώ η Τραπεζική μετοχική αντίδραση έδειξε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς η εκταμίευση της δόσης θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση των διαδικασιών για την κεφαλαιακή ενίσχυση των εγχώριων Τραπεζών.

Σύμφωνα με τους ασχολούμενους με το Τραπεζικό ρεπορτάζ, πολύ ακριβά πλήρωσαν οι τέσσερις μεγάλες Ελληνικές Τράπεζες την συμμετοχή τους τόσο στο PSI+ τον περασμένο Μάρτιο όσο και στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους που ολοκληρώθηκε προχθές, καθώς συνολικά οι προ φόρων ζημιές τους ανέρχονται, σύμφωνα με Τραπεζικές πηγές, στα 26,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις μικρότερες ζημιές ύψους 4,4 δισ. ευρώ εμφανίζει η Alpha Bank και τις μεγαλύτερες, σχεδόν 11 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα, με την Eurobank να καταγράφει ζημιές 5,4 δισ. ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς 5,7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των παραπάνω Τραπεζών εκτιμώνται σήμερα στα 27 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν αποκλείεται το ποσό αυτό τελικά να κινηθεί σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, λόγω της βαθύτερης ύφεσης της οικονομίας.


Τι λέει η Credit Suisse για τη μετοχή του ΟΠΑΠ

Από την άλλη και σαν αν μην έφτανε η χθεσινή αρνητική υποδοχή της Αγοράς, όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των Λαχείων, για την μετοχή του ΟΠΑΠ, σήμερα ήλθε ο “κεραυνός” από την Credit Suisse που εκτιμά ότι ο τίτλος έχει το μεγαλύτερο αρνητικό περιθώριο για το 2013 (!) Η τιμή στόχος είναι τα 3,5 ευρώ ανά μετοχή και σύσταση της είναι υποαπόδοση.

Ο οίκος επισημαίνει ότι ο φόρος που επιβλήθηκε το Σεπτέμβριο θα μειώσει τα κέρδη ανά μετοχή 75%, το roll out των VLTs έχει καθυστερήσει 2 χρόνια και παρότι το project είναι ελκυστικό σε όρους κερδοφορίας περαιτέρω καθυστερήσεις θα πρέπει να αναμένονται, η εισαγωγή του φόρου 10% επί κερδών των παικτών προσθέτει περισσότερη ανησυχία για την επίδραση που θα έχει στα έσοδα, η ιδιωτικοποίηση δεν θα είναι μια ομαλή διαδικασία αφού θα πρέπει να ξεπεραστούν νομικά εμπόδια το 2013, με την Stanleybet να αμφισβητεί το μονοπώλιο οργανισμού στο offline και η RGA το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο διαδικτυακό στοίχημα. 

Ο τίτλος συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και πολλά θα κριθούν στην ψυχολογική και τεχνική στήριξη των 5,00 ευρώ.

Αντίθετα, περίπου μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του ΟΤΕ, καθώς επέστρεψαν οι φήμες για πιθανή υποβολή δημόσιας πρότασης. Παραμένει η επόμενη αντίσταση στα 5,20 ευρώ.

Νέο υψηλό 16 μηνών για την Folli Follie Group που έκλεισε μέσα στην ζώνη αντίστασης 12,60 – 12,80 ευρώ, ενώ επιμένει στην πλαγιοανοδική της κίνηση η MIG.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορά μόλις τέσσερις τίτλους και πιο συγκεκριμένα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Εθνική και Alpha Bank.

Διαμετρικά αντίθετη η μετοχική συμπεριφορά για τα δύο Λιμάνια, μετά την είδηση για “προικοδότησή” τους.

Πιο συγκεκριμένα, νομοθετική παρέμβαση η οποία αλλάζει την δομή των εισηγμένων ΟΛΠ και ΟΛΘ με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίο τους μέσω της εισφοράς σε αυτές της μοναδικής μετοχής του Δημοσίου σε άλλα κοντινά τους Λιμάνια, προβλέπει σχέδιο νόμου που έδωσε για διαβούλευση ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης.
 
Η μοναδική μετοχή που κατέχει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στους Οργανισμούς Λιμένων - Ανώνυμες Εταιρείες του Λαυρίου, της Ελευσίνας και της Ραφήνας, εισφέρονται δια του παρόντος στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) Α.Ε., ως εισφορά σε είδος για την δημιουργία του Αττικού Λιμενικού Δικτύου.

Η μοναδική μετοχή που κατέχει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στους Οργανισμούς Λιμένων - Ανώνυμες Εταιρείες της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολής και του Βόλου, εισφέρεται δια του παρόντος στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) Α.Ε. ως εισφορά σε είδος για την δημιουργία του Λιμενικού Δικτύου Βορείου Ελλάδος.


Τα τεχνικά συμπεράσματα της συνεδρίασης

Η σημερινή εικόνα της Αγοράς δεν δημιούργησε τεχνικές ανησυχίες, όμως παραπέμπει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις για εξαγωγή “ασφαλέστερων” συμπερασμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, εκεί που ο Γενικός Δείκτης διεκδικούσε να αναμετρηθεί με τις 900 – 910 μονάδες, επέστρεψε μάλλον άτσαλα προς την ζώνη 855 – 840.

Αν συνεχιστεί η υποχώρηση, δεν πρέπει να διασπαστούν οι 810 – 795 μονάδες.
Ο FTSE25 ενώ είχε ζητούμενο την υπέρβαση των 310 μονάδων, έδωσε εκ νέου κλείσιμο χαμηλότερα των 300 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, η κύρια στήριξη εντοπίζεται στις 297 μονάδες, ενώ το αυστηρό “stop loss” στους “long” οριοθετείται στις 290 μονάδες.

Σαφώς λιγότεροι και οι θετικοί πρωταγωνιστές στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 1 προς 1,5 περίπου.


Η τελική εικόνα του FTSE 25

Πράσινα σημάδια σε κόκκινο φόντο” θυμίζει η τελική εικόνα του FTSE25, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Μέτκα.

Πέντε οι “διασωθέντες” και πιο συγκεκριμένα οι Ελ. Πετρέλαια (+0,43%), ΟΤΕ (+1,06%), Frigoglass (+0,83%), Folli Follie Group (+2,85%), MIG (+7,24%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Alpha Bank (-6,1%). Ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες του 5% οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Eurobank και με ίσες ή μεγαλύτερες του 3% οι ΕΧΑΕ, Τιτάν, Πειραιώς και Jumbo.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 13.38 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 849 μονάδες (16.23) και τελικά έκλεισε στις 859,76 με απώλειες 1,94%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 61,7 εκατ. από τα οποία τα 2,7 αφορούσαν “πακέτα” (Κύπρου, ΟΠΑΠ, Coca-Cola)
Σαφώς χειρότερη των προηγούμενων συνεδριάσεων η τελική εικόνα με 63 ανοδικές μετοχές έναντι 91 πτωτικών. Παρά ταύτα 20 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

Στα επιμέρους, σημαντική διόρθωση, μετά το ανοδικό σερί, για Cyclon, Creta Farm, Ιντρακόμ, Επίλεκτο και Παρνασσό, ενώ συνέχισε την κίνηση ασανσέρ η Κρέκα.

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Alco που απειλεί υψηλά 31 μηνών, συναλλακτική αφύπνιση για την Γεν. Εμπορίου, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Τσουκαρίδη, σχετική κινητικότητα στον Σπύρου, ενώ οι “ανοιχτές” εντολές συνεχίζουν να διαμορφώνουν το κλείσιμο στον Κυριακούλη.

Επέστρεψαν οι αγοραστές στην Profile και την οδήγησαν σε νέα υψηλά 31 μηνών, ενώ τις εντυπώσεις συνεχίζει να κερδίζει η Έλτον που αποδεικνύεται “παντός καιρού”, καθώς συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έκλεισε στο υψηλό ημέρας και σε υψηλό 52 μηνών και ανέβασε εντυπωσιακά τις συναλλαγές.

Τεχνικά, άφησε πίσω της την σημαντική αντίσταση των 0,80 ευρώ και μπορεί να δώσει minimum κίνηση προς τα 1,00 – 1,20 ευρώ, καθώς αν η χρήση τελείωνε στις 30/9 θα διαπραγματευόταν με μονοψήφιο p/e (!)


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων δείχνει ότι υπάρχουν κεφάλαια που είναι διατεθειμένα να τοποθετηθούν στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, εκτός Τραπεζικού κλάδου, επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγείται σημαντικός αριθμός μη Τραπεζικών Δεικτοβαρών μετοχών σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Παράλληλα η ανακοίνωση για επικείμενη εκταμίευση της δόσης, έφερε ρευστοποιήσεις από αυτούς που “αγόρασαν την προσδοκία και πούλησαν την είδηση”.

Κρίσιμο τεχνικό σημείο παραμένει το επίπεδο των 850 μονάδων, καθώς όσο ο Δείκτης παραμένει υψηλότερα από αυτό το επίπεδο η βραχυπρόθεσμη τάση θα είναι ανοδική.

Περαιτέρω αδυναμία του Τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με απροθυμία τοποθετήσεων στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, θα θέσει σε κίνδυνο τον βραχυπρόθεσμο βηματισμό της Αγοράς, εκτιμά ο αναλυτής της Solidus Sec.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Τίποτα το ιδιαίτερο στις διεθνείς Αγορές, καθώς και σήμερα κυριαρχούν τα μικτά πρόσημα και οι οριακές μεταβολές στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και στο ξεκίνημα της Wall Street.

To βασικό σενάριο της BofA Merill Lynch είναι ότι οι Αγορές θα πιέσουν την Ισπανία να ζητήσει βοήθεια από την Ευρώπη, πριν τον Απρίλιο του 2013, καθώς η ζήτηση για τα Κρατικά της ομόλογα θα στερέψει.

Η BofA περιγράφει 3 λόγους για τους οποίους η προσφορά Κρατικών ομολόγων της Ισπανίας θα υπερβεί τη ζήτηση:

-Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ισπανίας αυξάνονται απότομα το 2013.

Οι Ισπανικές Τράπεζες δεν επιθυμούν να αυξήσουν μαζικά τις θέσεις τους στα Κρατικά ομόλογα, φοβούμενες μια πίστωση που θα βλάψει την χρηματοδοτική τους ικανότητά.

Οι κάτοχοι Ισπανικών ομολόγων από το εξωτερικό, που επέστρεψαν στην Ισπανία μετά την ανακοίνωση του σχεδίου ΟΜΤ της ΕΚΤ, θα αμφισβητήσουν την απεριόριστη δέσμευση της ΕΚΤ και τις “pari passu” λεπτομέρειες, αν δεν ενεργοποιηθεί στην πράξη, και ως εκ τούτου μπορεί να φύγουν και πάλι από την Χώρα.

Προτίμηση στα Ιταλικά ομόλογα, έναντι των Γαλλικών, παρά την πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, δείχνει η Pimco.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Μάιλς Μπράντσο, trader της Pimco σε συνέντευξή του στη WSJ, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία δεν έχει επηρεάσει την ελκυστικότητα των Ιταλικών ομολόγων, ενώ αντιθέτως οι αποτιμήσεις των Γαλλικών τίτλων είναι αιτία προς αποφυγή.

Τα Γαλλικά ομόλογα έμειναν σχεδόν σταθερά κατά τον τελευταίο χρόνο, ενώ αντιθέτως οι τίτλοι Ιταλίας και Ισπανίας βούλιαξαν. Οι αποδόσεις των Γαλλικών ομολόγων βρέθηκαν τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ.

Ο κ. Μπράντσο εκτιμά παράλληλα, ότι η καλή πορεία των Γαλλικών ομολόγων δεν αντικατοπτρίζει ισχυρά οικονομικά μεγέθη. Η Κομισιόν προβλέπει ότι το έλλειμμα της Γαλλίας φέτος θα αγγίξει το 4,5% του ΑΕΠ έναντι 2,9% του ΑΕΠ που προβλέπεται για την Ιταλία.

Την επέκταση της συμφωνίας για χαμηλότερα επιτόκια στα δολαριακά swaps, που στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας στις Αγορές, έως το Φεβρουάριο του 2014, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ λειτουργεί συντονισμένα με την Αμερικανική Federal Reserve, την Ελβετική Swiss National Bank, την Τράπεζα του Καναδά και την Τράπεζα της Αγγλίας. Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε, θα εξετάσει επίσης την επέκταση της συμφωνίας στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ στις 19-20 Δεκεμβρίου.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν αισθητά, κατά 29.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Στα ταμεία κατατέθηκαν 343.000 αιτήσεις, οι λιγότερες από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς εκτονώθηκαν οι επιπτώσεις στην Αγορά εργασίας από τον τυφώνα Σάντι. Οι αναλυτές περίμεναν 368.000 αιτήσεις. Στην προηγούμενη εβδομάδα είχαν εμφανιστεί στα ταμεία 370.000 νέοι άνεργοι.

Αντιθέτως, στα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Νοεμβρίου έγιναν εμφανείς οι επιπτώσεις του τυφώνα. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% λιγότερο απ’ όσο αναμενόταν. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι πωλήσεις του λιανεμπορίου θα αυξηθούν 0,5%. Τον Οκτώβριο οι πωλήσεις είχαν μειωθεί 0,3%.

Τέλος, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 0,8% τον Νοέμβριο.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση με πτωτικό κλείσιμο, όπου η μεταβλητότητα και οι μετακυλίσεις θέσεων συντήρησαν σε υψηλά επίπεδα τα συμβόλαια του FTSE, ενώ αύξησαν τις συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών που έφθασαν τα 76.453 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του 20αρη, με σαφώς χειρότερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε υποτίμηση 0,5%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 17.712, τιμή εκκαθάρισης 297,25), κινήθηκαν μεταξύ 295 και 3096,75μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (5.000 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11.737), Alpha Bank (7.904), Κύπρου (19.697), ΔΕΗ (1.624), ΟΤΕ (5.478), ΟΠΑΠ (3.814), Πειραιώς (9.984), Μυτιληναίο (550), Eurobank (1.630), ΓΕΚ (3.287), Intralot (1.063), CPB (272), MIG (6.088), Ελλάκτωρα (2.277), ΕΧΑΕ (312), Ελ. Πετρέλαια (138), Σιδενόρ (256), Μέτκα (100).Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE Large Cap υποχώρησε στα επίπεδα του 45%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα στα 592 δικαιώματα (314 δικαιώματα αγοράς και 278 δικαιώματα πώλησης ).

Σύμφωνα με το Χ.Α. δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Eurobank (3.951.249 τεμ.), Εθνική (5.029.906 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 23.337 συμβόλαια λήξεως Δεκεμβρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v