Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος μέσω ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ

Ισχυρά κέρδη σημειώνει το ΧΑ με το βλέμμα στην ιδιαιτερότητα της συνεδρίασης λόγω των παραγώγων. Ανοδος για ΔΕΗ (7,6%), ΟΠΑΠ (3,4%), ΟΤΕ (3%). Πιέσεις σε Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς.

Ποντάρει (και) στην έκθεση του ΔΝΤ η Σοφοκλέους. Ομολογουμένως θεαματική και βεβαίως καλοδεχούμενη η υπεραντίδραση του Χ.Α. που ξεκίνησε σταδιακά μετά τις 13.20-13.25.

Σε μόλις 10΄-15΄ η απόδοση του Γενικού Δείκτη έφτασε στο 2,78% προς τις 980 μονάδες, ενώ κατά 2,14% ενισχυόταν ο FTSE Large Cap, γράφοντας, λίγο μετά τις 13.30, τοπική κορυφή στις 331,27 μονάδες.

Μετά τις 16.00 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη της τάξεως του 1,94%, στις 970 μονάδες με παράλληλη αύξηση συναλλαγών που ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ, με ενδεικτική δε τη δραστηριότητα που επικεντρώνεται σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Στη μετοχή του ΟΤΕ, που γράφει άλλο ένα υψηλό, η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 6,6 εκατ. ευρώ. Στον ΟΠΑΠ, που ενισχύεται προς τα 6,6 ευρώ, ο τζίρος ξεπερνά τα 8,3 εκατ. ευρώ. Σημαντικά κέρδη και για τη ΔΕΗ, με τη μετοχή της Επιχείρησης να ενισχύεται 8,07%, στα 7,2 ευρώ.

Ενδεικτικό της αναδιάταξης δυνάμεων, ισορροπιών είναι το γεγονός πως σχεδόν το 45% των συναλλαγών έχουν γίνει γνωστή μας μη τραπεζική τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Συγκριτικά, αναφέρουμε πως περί τα 4 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Alpha Bank, που υποχωρούσε έως 5,4% πριν από λίγο. Και άλλα 3,5 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής, που διόρθωνε κατά 3,23% έως το 1,19 ευρώ.

Υπεραπόδοση όμως, με 9,1%, για τη Βιοχάλκο, με 3,16% για τα Ελληνικά Πετρέλαια, με 3,62% για το Μυτιληναίο, με 3,61% για τη Motor Oil, με 3,12% για την Τέρνα Ενεργειακή.

ΩΣΤΟΣΟ, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η σημερινή συνεδρίαση αφορά την τρίτη Παρασκευή του μήνα. Πρακτικά πρόκειται για την πρώτη σειρά παραγώγων για το 2013, ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το υπόλοιπο της συνεδρίασης. Πού θα ακουμπήσουν οι τελικές τιμές, ποιες θέσεις θα πρέπει να καλυφθούν, να κλείσουν ή και να μετακυλιθούν.

Όμως διαπιστώνεται σχετική δυσκολία για τον 25άρη να διασπάσει πειστικά ανοδικά τις 330 μονάδες. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Η αφορμή στην οποία αποδίδεται το «τράβηγμα» μετοχών-σηματωρών, κατ’ επέκταση του Γ.Δ,. σχετίζεται με την έκθεση του ΔΝΤ. Η ουσία, κατά την εκτίμησή μας, σχετίζεται και με την ιδιαιτερότητα της σημερινής συνεδρίασης, τρίτης Παρασκευής του Ιανουαρίου.

Ανάλογη εικόνα, με αυξημένες συναλλαγές και θεαματικές αποδόσεις, και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Με 5,88% η Σιδενόρ, με 5,81% ο Fourlis, με 5,12% η ΓΕΚ Τέρνα, με 5,43% τα Σωληνουργεία Κορίνθου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v