Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τράπεζες και Τιτάνας στο επίκεντρο

Οι αποφάσεις για τις τράπεζες (συμπεριλαμβανομένων των κυπριακών) και η «βόμβα Τιτάν» δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο (ούτε) το ΧΑ. Ο ρόλος του «προπομπού» FT Μid. Στο επίκεντρο η Εθνική, η Alpha Bank αλλά και ο ΟΠΑΠ.

Η έλλειψη καταλύτη φέρνει το Χ.Α. σε δοκιμασία, σημειώναμε στο σχόλιό μας στις 9-10 Μαρτίου.

Παρά την «ανάσα» της Παρασκευής, που ώθησε τον Γενικό Δείκτη στις 952,34 μονάδες και τον Ftse Large Cap στις 313,13 με προσπάθεια επαναφοράς των τραπεζών, τα νέα μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Κάθε άλλο μάλιστα, από τη στιγμή που εχθές «έσκασε η βόμβα» Τιτάν, που απειλεί συθέμελα τη λογική και την πρακτική της ακολουθούμενης αδιέξοδης πολιτικής. Η εταιρία, πάντως, με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα το πρωί, σημειώνει ότι δεν είναι στις προθέσεις της η μεταφορά της έδρας.

Πρακτικά το Χ.Α. προεξοφλεί εδώ και καιρό όλες αυτές τις εξελίξεις, τις αφομοιώνει και τις αποτυπώνει στην εμφανέστατη κλίση του προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Μία αναστροφή τάσης, που ξεκίνησε από τον δείκτη-σηματωρό Ft Mid με την ολοκλήρωση της βραχυμεσοπρόθεσμης ανοδικής κίνησής του (από τα ελάχιστα του Ιουνίου 2012), τον σχηματισμό διόρθωσης που ενεργοποιήθηκε μετά την καθοδική διάσπαση των 1.178 μονάδων. Για ακόμη μία φορά ο δείκτης προηγείται της συνολικότερης κίνησης και πορείας του Χ.Α., παραμένοντας για πολλούς προπομπός.

Σε ξεκάθαρα καθοδικό κανάλι οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη στις 143,72 μονάδες παρά την αντίδραση κατά 4,68% στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Στο 0,80 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 0,865 της Alpha Bank με ουρά πωλητών και τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να έχουν -στην πλειονότητά τους- εγκαταλείψει τον κλάδο.

Ωστόσο, από καθαρά τεχνική και μόνο πλευρά, το ενδεχόμενο σύντομης κίνησης προς τις 150-155 μονάδες είναι ανοιχτό. Επίπεδο που βεβαίως απέχει πολύ από τις 180 μονάδες που θεωρούνται σημαντικό σημείο αναφοράς για τον δείκτη των τραπεζών.

Εμφανής η κλίση για την πλειονότητα των μετοχών του... 25άρη με τον ΟΠΑΠ να παραμένει αρνητικά στο προσκήνιο χαμηλότερα των 6,80 ευρώ. Σε τροχιά διόρθωσης και η μετοχή του ΟΤΕ στα 5,75 από τα τελευταία υψηλά των 6,64 ευρώ.

Μετοχή-σηματωρός για πολλούς ο Μυτιληναίος, έχει χάσει επίσης σημαντική στήριξη (4,80) και διορθώνει στα 4,77 από τα 5,60 ευρώ. Χαμηλότερα βλέπει και η μετοχή της ΔΕΗ, που αν χάσει και τα 6,50 τότε... η τάση θα πέσει σημαντικά.

Στα 20,15 ευρώ η μετοχή της Coca Cola Hellenic 3E, ίσως της μόνης που για διαφορετικούς λόγους συντηρεί μία αρκετά υψηλή αποτίμηση και προσώρας αποτελεί τον σημαντικότερο στυλοβάτη του Ftse Large Cap.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι θέσεις αντασφάλισης που λαβαίνουν πολλοί στο ΧΠΑ, καθώς μία ενδεχόμενη διόρθωση και της προς τα 19,20-18,80 θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου.

Μερίδα αναλυτών και παικτών θεωρεί θέμα χρόνου τη δοκιμασία και την καθοδική διάσπαση των 300 μονάδων, με πρώτη ορατή στήριξη την ευρύτερη περιοχή των 280-290 μονάδων. Μετοχή που εκ των εξελίξεων θα βρεθεί στο επίκεντρο ο Τιτάν, με πωλητές από τα 14,60-14,50 ευρώ.

Ανάλογη κλίση και για μετοχές-σηματωρούς της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Συγκεκριμένα για Φουρλή στα 2,17 που διορθώνει από τα 2,70 ευρώ. Για ΓΕΚ/Τέρνα στο 1,98 από τα 2,77 ευρώ και Σιδενόρ στο 1,51, που διορθώνει από τα 2,33 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, σήμερα Δευτέρα επισκέπτεται την Αθήνα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εχθές συναντήθηκαν ο Γ. Στουρνάρας κι ο Γ. Προβόπουλος και εύλογα το θέμα των κυπριακών τραπεζών θα βρεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων Αθήνας-Λευκωσίας.

Σε σχετικό θέμα του euro2day διαβάζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τις επαφές Ν. Αναστασιάδη για πολιτικά ζητήματα και βεβαίως για την οικονομία και για ενεργειακό-υδρογονάνθρακες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v