Η ρευστότητα "κλειδί" για την τάση στη Σοφοκλέους

Αναμενόμενη η κατοχύρωση θέσεων στις τράπεζες μετά το ράλι, αλλά και εν όψει των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου που αναμένεται να "ρουφήξουν" ρευστότητα. Θετικές οι ενδείξεις από την τεχνική εικόνα. Τα στατιστικά.

Αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση, με τον χρηματιστηριακό κανόνα να μην βρίσκει την εξαίρεση του στην τελευταία συνεδρίαση της Εβδομάδας. Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η κατοχύρωση θέσεων, όταν μάλιστα πρόκειται για διψήφιες αποδόσεις που ειδικότερα στην περίπτωση της Εθνικής έφτασαν το 60-62% σε διάστημα εβδομάδας.

Το, ότι οι εντολές πώλησης ενεργοποιήθηκαν με την προσέγγιση των 980 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, των 330 για τον Ftse Large Cap ενδεχομένως να μην ήταν συμπτωματικό. Άλλωστε η αγορά παρακολουθείται και παίζεται πολύ προσεκτικά, τεχνικά και από «ισχυρά χέρια», που σε ένα ρηχό χρηματιστήριο έχουν την ευχέρεια να διαμορφώσουν κλίμα, τάση και συσχετισμούς.

Με βάση την τεχνική εικόνα της Παρασκευής (επιβεβαίωση των 318 μονάδων για τον δείκτη της «μεγάλης» κεφαλαιοποίησης) το ενδεχόμενο της περαιτέρω αντίδρασης δεν έχει εκλείψει. Βλέπει και μπορεί να πάει υψηλότερα το ΧΑ συνεκτιμώντας όμως το τι ακολουθεί ζητούμενη είναι η διασφάλιση των κεκτημένων και εν συνεχεία της επαναπροσέγγισης των 1.000 μονάδων και των 350 για τον...25άρη.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση επιχείρησε να παίξει επικοινωνιακά (με αποκορύφωμα την...παράσταση του Ζευγολατιού για την οποία πολλή συζήτηση έγινε), οι τράπεζες προσπάθησαν και σε σημαντικό βαθμό πέτυχαν τον στόχο τους, δηλαδή να "ωραιοποιήσουν" εν μέρει τις τιμές εν οψει των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου.

Ειδικότερα για τον κλάδο, με τις γενικές συνελεύσεις της Εθνικής (Μεγ. Δευτέρα), της Eurobank (Μεγ. Τρίτη) και την γνωστοποίηση των σχεδιαζόμενων αυξήσεων κεφαλαίου στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ξεκινά η τελική φάση της ανακεφαλαιοποίησης.

Διαδικασία, που στοχεύει στην άντληση έως 3,2 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές μέχρι τις 10, το αργότερο 20 Ιουνίου. Το μεγάλο ερώτημα παραμένει το εάν και κατά πόσο αυτή η ρευστότητα θα "λείψει" από την αγορά και εάν θα επιβαρυνθεί η τάση. 

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Εθνική, όπου η διοίκηση του ομίλου κινείται με στόχο την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής έως 12%, οι τράπεζες θα ενημερώσουν την ΤτΕ και το ΤΧΣ για την πρόοδο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και τους όρους των επικείμενων αυξήσεων.

Στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται η πρώτη αποκοπή (από την Alpha Bank) οπότε ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υπολογίσει την πιθανή τιμή συμμετοχής στην αύξηση. Σημειωτέον, πως υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των τελευταίων πενήντα συνεδριάσεων πριν από τη συνεδρίαση της αποκοπής, διαιρούμενο δια δύο και την τρέχουσα (τότε) τίμη.

Θα πρέπει όμως να γνωρίζει, πως η τράπεζα είναι αυτή που καθορίσει την τελική τιμή, επιλέγοντας με βάση τις δυο παραπάνω παραμέτρους. Όπως επίσης, το ενδεχόμενο reverse split (μείωση αριθμού μετοχών με ανάλογη αύξηση της τιμής) σε αναλογία, που δεν είναι ακόμη γνωστή. Το αν και πότε θα αυξηθεί η ονομαστική τιμή (ενώ παράλληλα μειώνεται- με τον ίδιο συντελεστή- ο αριθμός των μετοχών, έτσι ώστε το μετοχικό κεφάλαιο να παραμένει το ίδιο) θα το γνωστοποιήσουν οι τράπεζες σε εύθετο χρόνο.


Συνέχισαν την ανοδική κίνηση

Αφορμής δοθείσης, μετοχές εταιρειών που έχουν διαμορφωμένη ανοδική φορά (από τα ελάχιστα των αρχών Ιουνίου 2012) συνέχισαν την διαδρομή τους. Μάλιστα θα έλεγε κάποιος, πως η τραπεζοκεντρική βραχύβια αντίδραση επανέφερε πολλές μετοχές αυτής της κατηγορίας σε ανοδική φορά.

ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Frigoglass, Βιοχάλκο, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελλάκτωρ επανήλθαν στον πρότερο κυματισμό τους. Συγκεκριμένα σε διάστημα μηνός η μετοχή των ΕΧΑΕ έχει ενισχυθεί κατά 20,33%, της Μέτκα κατά 15,23%, ενώ των Σωληνουργείων κατά 27,35% και κατά 33,74% του Ελλάκτορα. Τα Σωληνουργεία ενισχύθηκαν και λόγω της αναβάθμισης τους (από τον Ft Mid) ενώ ο Ελλάκτωρ βγαίνει σε πολλαπλά μέτωπα ενισχυμένος (ενδεικτική η περίπτωση της ΑΕΓΕΚ, της Ολυμπίας Οδού).

Μια ακόμα εξέλιξη περιμένει η αγορά και από το μέτωπο του ΟΠΑΠ και μάλιστα... πρωτομαγιά. Το οικονομικό επιτελείο και το ΤΑΙΠΕΔ θέλουν να περάσουν προς τα...έξω την αίσθηση πως οι αποκρατικοποιήσεις επιτέλους ξεκινούν (και πως ακολουθούν άλλες) με την ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ να παραμένουν σύνθετα «αγκάθια» της κυβέρνησης.

Σημειωτέον, πως μεσοβδόμαδα ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα εστιάζοντας μάλιστα στην ανεργία. Ατυχής κατά τη εκτίμηση μας η προσπάθεια, ιδίως των συμβούλων του και του αρμόδιου υπουργού, όταν ο δείκτης «χτυπάει» 27,7% και το ΣΕΠΕ βλέπει εκτίναξη στο 30% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όμως το 30% θα πρέπει να μας απασχολεί ως ποσοστό. Υπάρχει και στη τελευταία έκθεση της Moody' s, που εκτιμά αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πάνω από αυτό το όριο. Προφανώς το μείγμα καλπάζουσας ανεργίας/ έκρηξης μη εξυπηρετούμενων δανείων, παραμέτρων άμεσα σχετιζόμενων, δεν επιτρέπουν την δημιουργία εντυπώσεων (ψευδαισθήσεων θα λέγαμε καλύτερα).

Μία άλλη παράμετρος, που θα πρέπει να συνεκτιμάται σοβαρότερα αφορά στο μεθοδικό σχεδιασμό του Βερολίνου. Η προβολή, που δόθηκε (και από γερμανικά ΜΜΕ) στον Christoph Himmelkamp (μέχρι πρότινος άγνωστο επικεφαλής τμήματος της Roedl & Partner) έχει την σημασία της.

Ο εν λόγω κύριος λέει, πως αυτό, που καθιστά και πάλι ελκυστική τη νότια Ευρώπη είναι τα οφέλη από τα σταθερά μέτρα λιτότητας και τις «μεταρρυθμίσεις» που οι νομοθέτες της ευρωζώνης- με πρώτη την Γερμανία- έχουν ζητήσει (επιβάλλει) ως αντάλλαγμα για τη παροχή χρηματοοικονομικής βοήθειας. Συνεχίζοντας δε είναι ειλικρινής όταν σημειώνει, ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις αγοράζουν ανταγωνιστές τους, πελάτες, προμηθευτές τους σε μία περίοδο που οι εταιρείες αυτές αγωνίζονται να επιβιώσουν μετά από χρόνια ύφεσης και οι προβληματικές τράπεζες περιορίζουν την πρόσβαση στην πίστωση.

Καθίσταται πλέον προφανές, πως η αναδιανομή πλούτου- αξιών (η μεγαλύτερη, που θα έχει συντελεσθεί μεταπολεμικά στην χώρα μας) θα υλοποιηθεί μέσω της «άλωσης» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με την μεταφορά των «χαρτοφυλακίων δανείων/υποχρεώσεων» (επιχειρήσεων, ΜΜΕ, μεγαλόσχημων) από τα «εγχώρια χέρια» στα «ξένα» κυρίως γερμανικών συμφερόντων.


Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 962,03 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 3,81%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 6,44% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακές απώλειες 0,10%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τράπεζες (46,48%), Εμπόριο (16,92%), και Τηλεπικοινωνίες (6,28%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Πετρέλαιο - Αέριο (-2,55%), Υγεία (-1,34%) και Ταξίδια- Αναψυχή (-0,82%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Φιερατέξ (72,35%), ΕΛΙΧΘ (65%), Spider (56,25%), Εθνική Τράπεζα (53,49%), Alpha Bank (46,49%), Τράπεζα Πειραιώς (34,67%), Αθηνα (34,36%), Πήγασος Εκδοτική (33,33%), ΠΕΡΣΕΥΣ (25,83%) και Flexopack (23%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Hellas Online (-24,62%), Εβροφάρμα (-24,46%), Δομική Κρήτης (-23,91%), Sato (-23,40%), Εριουργία 3 Άλφα (23,08%), Audiovisual (-22,30%), Κεπένου Μύλοι (-19,63%), Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Βαρβέρης (-18,62%), Καθημερινή (-18,44%) και Newsphone (-17,43%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v