Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 5 2012

Το «Βαθύ λαρύγγι», η Stratfor και το… Euro2day

Το «Βαθύ λαρύγγι», η Stratfor και το… Euro2day
Όπως είναι γνωστό στους τακτικούς αναγνώστες μας, από τις αρχές του περασμένου Μαΐου το Euro2day.gr έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την αμερικανική εταιρία παροχής γεωπολιτικών και οικονομικών πληροφοριών Stratfor, οι αναλύσεις της οποίας χρησιμοποιούνται κατά κόρον από μεγάλα ΜΜΕ τόσο στις ΗΠΑ όσο και ευρύτερα στον διεθνή χώρο.

Η συμφωνία αυτή ανακοινώθηκε από το Euro2day.gr και έκτοτε αναγράφεται σαφώς στη Home Page του site.

Όπως αναφέρεται και στο κείμενο της συμφωνίας, αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το δικαίωμα δημοσίευσης πρωτότυπων αναλύσεων της Stratfor από την πλευρά του Εuro2day.gr, συνεντεύξεων με στελέχη της, καθώς επίσης και συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις ανά τον κόσμο, μέσω “alerts”που αποστέλλει η Stratfor στους συνεργάτες της.

Πρόκειται για μια συνεργασία διάχυσης πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών, στο πλαίσιο της οποίας το Euro2day.gr έχει αναλάβει να ενημερώνει τη Stratfor για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα και ενίοτε για τη γύρω περιοχή, με απόψεις, σύντομη μετάδοση τυχόν τρέχουσας σημαντικής ειδησεογραφίας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και αναλύσεις, καθώς υπάρχει πολύ καλύτερη γνώση των τοπικών συνθηκών, σε σχέση με ΜΜΕ του εξωτερικού και με δεδομένο ότι το Euro2day δεν διαθέτει αγγλόφωνη έκδοση.

Όπως ορισμένοι ίσως ήδη γνωρίζουν, οι βάσεις δεδομένων της Stratfor στις ΗΠΑ έπεσαν θύμα hacking, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν στη Wikileaks τα προσωπικά δεδομένα των συνδρομητών της, των συνεργατών της και των ΜΜΕ με τα οποία έχει συνεργασία, καθώς και εκατομμύρια από e-mails αλληλογραφίας, τα οποία αναρτώνται τμηματικά στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο, αυτό με έκπληξη είδαμε δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για «δημοσιογράφο… βαθύ λαρύγγι της Stratfor στην Αθήνα», ενώ στο κείμενο μνημονεύονται ενημερωτικά e-mails και δημοσιογραφικές ή ακόμη και προσωπικές απόψεις κι εκτιμήσεις, στο πλαίσιαο ερωτημάτων και συζήτησης με τους αναλυτές της Stratfor, για φλέγουσες τότε εξελίξεις στις οποίες ήταν επικεντρωμένο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης.

Όπως ήταν επόμενο, στο πλαίσιο της επίσημης συνεργασίας των δύο πλευρών, οι αναλυτές της Stratfor ζητούσαν από τους εντόπιους συνεργάτες τους ενημέρωση και άποψη, ακόμη και προσωπική, για τις τρέχουσες εξελίξεις, την οποία και λάμβαναν μέσω του εταιρικού e-mail του διευθυντή του Euro2day.gr

Πρόκειται για μια επίσημη, διαφανή συνεργασία, για την οποία το Euro2day.gr είναι υπερήφανο και θεωρεί ότι αποτελεί ένδειξη της εγκυρότητάς του σε διεθνές επίπεδο.

Ατυχώς, στην Ελλάδα ζούμε μια περίοδο εύκολης δαιμονοποίησης των πάντων, με αποτέλεσμα οι επίσημες συνεργασίες να καταλήγουν σε δημοσιεύματα για δήθεν «βαθιά λαρύγγια».

Όπως προκύπτει όμως, «βαθιά λαρύγγια» δεν υπάρχουν, απλώς είναι βαθιά νυχτωμένοι οι εμπνευστές αυτής της χαμηλού επιπέδου ενημέρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v